Allianz Arena, Publik: 66 000
Domare: Pavel Kralovec

Arsenal utslaget trots seger i München

ons 13 mar 2013 kl 22:54

Ett tappert kämpande Arsenal fixade en 0-2 seger på Allianz Arena. Ett resultat som dock inte räckte till vidare avancemang i Champions League.

Förutsättningarna för Arsenal var inte de bästa när laget klev ut på ett iskallt Allianz Arena för returmötet med Bayern München i Champions League- åttondelsfinalen. Efter en 1-3 förlust hemma på Emirates i det första mötet lagen emellan behövde nu Arsenal göra hela tre mål på ett Bayern München som hittills i ligaspelet endast släppt in tio mål. För Arsenal var det också en startelva med en hel del förändringar, flera p.g.a. skada. Varken Jack Wilshere, Lukas Podolski eller Bacary Sagna kunde komma till spel och Wenger valde även att vila Wojciech Szczesny. Santi Cazorla fick fortsätta ute till vänster, Tomáš Rosický tog över den offensiva mittfältspositionen i Wilsheres frånvaro, Jenkinson startade på högerbacken och Łukasz Fabiański ersatte Szczesny i målet.  Det skulle helt enkelt krävas ett mirakel om Arsenal skulle gå vidare, ett mirakel som nästan inträffade.

Första halvlek

Arsenal fick exakt den start på matchen man önskade. Efter mindre än tre minuters spel hittade Tomáš Rosický ut med en passning till Theo Walcott som befann sig på högerkanten. Engelsmannen slog ett hårt inspel in i straffområdet och där dök Olivier Giroud upp och rakade in 1-0. Ett tidigt ledningsmål var exakt det både spelare och fans hade hoppats på men efter målet var det ändå hemmalaget som tog över matchen sakta men säkert. Bayern München såg inte märkbart skakade ut, utan höll skickligt i bollen, anföll med mycket rörlighet och fart och skapade ofta stora luckor i Arsenals försvar. När Londonlaget väl gick till anfall täppte tyskarna till det rejält och Arsenal hade svårt att hitta några ytor att skapa farligheter på.

Men trots ett relativt stort spelövertag för Bayern München lyckades de inte till en början skapa några riktigt heta målchanser. Men spelare som Gustavo och Toni Kroos testade Fabianski i bortamålet med distansskott, skott som polacken klarade av med bravur. Tyskarna skapade även hel del oreda i Arsenals försvar genom fasta situationer då bortalaget hade det svårt att få iväg bollen.

Tyskarna låg på hårt mot Arsenals straffområde hela halvleken igenom. Ytterst sällan hotade Arsenal offensivt efter ledningsmålet förutom någon enstaka gång Walcott gick i djupet  och han försökte ännu en gång hitta in till Oliver Giroud som befann sig i den bortre delen av straffområdet. När lagen klev av planen för halvtid var det nog hemmalaget som var mest nöjda med matchbilden men Arsenal var fortfarande med  i matchen tack vare det tidiga ledningsmålet.

Andra halvlek

Andra halvlek inleddes med ett fortsatt Bayern München tryck mot mål. Och nu skapade tyskarna fler klara målchanser, även om avsluten ofta togs ifrån distans och inte höll den högsta nivån. Arsenal slet på bra och offrade sig i försvarsspelet men hade det fortsatt otroligt svårt att hitta ytor offensivt och spelet blev allt för ofta stillastående. Arsenal borde dock ha fått en gyllene möjlighet att utöka sin ledning i den 56:e matchminuten. Theo Walcott blev frispelade och kom helt ensam mot Neuer i hemmamålet. Men engelsmannen blev felaktigt avvinkad för offside.

Tiden tickade snabbt iväg för bortalaget men fortfarande var det hemmalaget som skapade allt i chansväg. De borde också ha kvitterat i den 66:e minuten när Thomas Müller klackfrispelade Arjen Robben som  helt fri stormade mot mål. Holländarens avslut gick dock rakt på Fabiański som stod välplacerad i målet och Jenkinson kunde efter bra hemjobb även störa Robben i avslutsläget. Men helt klart var det att med bättre skärpa i avsluten skulle Bayern München stängt matchen vid det här läget.

Arsène Wenger insåg även han att det behövdes en offensiv satsning under resterande del av matchen om det här skulle gå vägen. Fransmannen bytte i den 72:andra matchminuten in Alex Oxlade-Chamberlain och Gervinho mot Theo Walcott och Aaron Ramsey och bytena fick en del effekt på matchbilden.

I den 78:onde matchminuten hittade Cazorlas passning fram till Gervinho som tråcklade och snurrade sig igenom Bayern München-försvaret men avslutet från nära håll gick strax utanför stolpen. Det började bli ont om tid för bortalaget och Arsenal försökte desperat få till ordentligt tryck mot mål under de sista minuterna. Detta var något Londonlaget inte direkt lyckades med utan Bayern München hade fortsatt relativt bra kontroll på matchen, men genom en hörna när det var fem minuter kvar av ordinarie tid skulle det bli några riktigt spännande slutminuter. På Cazorlas hörna nådde Laurent Koscielny högst och fransmannen nickade in 2-0 strax intill den främre stolpen. Efter en kort brottningsmatch med Manuel Neuer kunde Arsenal-spelarna få bollen till mittcirkeln och nu var bortalaget endast ett mål ifrån kvartsfinal. Men närmre än så kom inte Arsenal. Tyskarna höll undan på ett skickligt sätt de sista minuterna och Arsenal fick inte någon sista het målchans. Matchen slutade 0-2 och därmed var Arsenal utslagna och Bayern München vidare till kvartsfinal i Champions League.

Trots ett massivt spelövertag gjorde Arsenal sett till förutsättningarna en bra match. Med lite flyt och mer skärpa kunde Londonlaget ha fått in ett tredje mål men man ska ha klart för sig att även tyskarna borde ha nätat ett par mål med tanke på alla sina chanser. Arsenal lyckades skapa spänning av en match som många redan på förhand trodde var avgjord. Men den bleka första matchen hemma på Emirates ställde till det rejält och att Arsenal hittills är det enda lag som den här säsong har nollat Bayern München på deras hemmaplan betydde i slutändan ingenting. Nu gäller det för Arsenal att man utnyttjar sitt något mindre tajta spelschema och satsar för fullt på ligan. I ligan konkurerar man främst med rivalerna Tottenham om Champions League-platsen, Tottenham som fortfarande har Europa League-spel att tänka på. Det finns fortfarande massor att spela om för vårt käre Arsenal.