Domare: Chris Foy
Newcastle UnitedNewcastle United

Målfyrverkeri i årets sista match

lör 29 dec 2012 kl 20:23

Theo Walcott blev matchhjälte med tre mål när Arsenal vann med 7-3 mot Newcastle, efter hela sex mål av hemmalaget i andra halvlek.

Efter en vecka utan match kunde Arsenal starta med i stort sett samma elva som förra helgen. Den enda förändringen skedde i mittförsvaret där Laurent Koscielny ersatte sjuke Per Mertesacker. Theo Walcott inledde som central anfallare för tredje matchen i rad.

Arsenal fick ett läge efter bara 45 sekunder när Alex Oxlade-Chamberlain kom i en kontring, men skottet gick utanför vänstra stolpen. Ett par minuter senare fick Santi Cazorla en bra möjlighet men Tim Krul kunde avstyra Arsenals anfall. Arsenal hade det mesta av spelet inledningsvis men Newcastle var nära att ta ledningen när Demba Ba nickade strax över på en hörna i den 17:e minuten.

Det var dock hemmalaget som skulle ta ledningen. Lukas Podolski slog en genomskärare till Theo Walcott som fick hela Newcastles planhalva att sprinta på. Försvararna hann inte med utan Walcott kunde behärskat sätta bollen intill bortre stolpen med en bredsida.

Efter målet öppnade spelet upp sig något och Newcastle började sedermera ta över spelet allt mer. Bortalaget hade 54% av bollinnehavet i första halvlek. Demba Ba sköt ett skott på mål från straffområdeslinjen och Cheick Tioté tvingade Wojciech Szczesny till en fin räddning på ett hårt distansskott. Arsenal hade några kontringslägen men utan resultat.

Bara ett par minuter före halvtid fick "Magpies" frispark 4-5 meter utanför Arsenals straffområde. Demba Ba pangade bollen på Jack Wilshere, som stod två meter bredvid muren, och bollen styrdes i mål bakom en ställd Szczesny. Därefter hade Newcastle två lägen till innan halvtidsvilan. Sylvain Marveaux sköt från 25 meter efter en fin löpning och på den efterföljande hörnan var återigen senegalesen Ba nära att göra mål på nick. Sett till hela halvleken var 1-1 rättvist efter 45 minuter, även om bortalaget var nära att ta ledningen på slutet.

Det var bättre fart på både hemmalaget och publiken i inledningen av andra akten. Kieran Gibbs hade ett skott mitt på Tim Krul från dålig vinkel efter någon minut. Efter att Arsenal återvunnit bollen djupt ner på Newcastles planhalva kom 2-1 genom Oxlade-Chamberlain. Cazorla hittade "The Ox" i högerinnerposition vid straffområdeslinjen och bollen satt lågt ner i ena hörnet.

Kvitteringen kom strax innan timmen var spelad. Sylvain Marveaux avslutade Gabriel Obertans förarbete. Knappt fem minuter senare var ställningen 3-2 när Jack Wilshere slog ett inlägg från kortsidan vänster om målet och Lukas Podolski utnyttjade chansen som dök upp då försvaret inte fick undan bollen.

Ytterligare fem minuter senare, i minut 69, kvitterade Newcastle återigen. Ett inlägg från Marveaux nådde Demba Ba som mötte med högerfoten och satte 3-3 vid närmaste stolpen. Bortalagets tränare Alan Pardew signalerade från sidlinjen att han ville hålla det resultatet men Gunners ville annorlunda.

Kieran Gibbs kom farandes ner mot kortlinjen och slog bollen snett inåt bakåt.Theo Walcott snappade upp inspelet och sparkade bollen rakt upp i nättaket.4-3! Den före detta Southampton-spelaren var sedan nära att sätta sitt tredje mål i matchen men det var nyinbytte Olivier Giroud som skulle utöka Arsenals ledning. Fransmannen satte 5-3 på Walcotts fina inlägg från höger och 6-3med ett högerskott från nära håll.

Men det var inte slut på målfyrverkeriet där. När klockan precis nått 90 minuter blev Giroud tacklad bakifrån vid hörnflaggan. Davide Santon fick gult och Arsenal frispark. Det blev en kort variant, mest för att få tiden (fem tilläggsminuter) att gå. Men Walcott fick läge att avancera in i mitten och tog sig förbi tre spelare på ett märkligt sätt och fullbordade sitt hattrick. 7-3!

Det kunde faktiskt ha blivit ännu större siffror. Giroud var nära sitt tredje, men styrningen på inspelet från vänster gick i ribban. Efter slutsignalen kunde Theo Walcott njuta av publikens hyllningar med matchbollen i sina händer.