Domare: Mike Dean
Blackburn RoversBlackburn Rovers

Chockförlust - Arsenal ute ur FA-cupen

lör 16 feb 2013 kl 18:59

Det var många Arsenal-supportrar som hade sett fram emot kvartsfinal i FA-cupen, men Blackburn Rovers skrällde och vann med 1-0 på Emirates Stadium.

När Arsenal lottades mot Blackburn hemma på Emirates Stadium var det många supportrar som kände att man dragit en lyckolott, men istället blev det en mardröm. Bortalaget skrällde och vann i och med att Colin Kazim-Richards gjorde matchens enda mål.

Första halvlek

The Gunners kom in i matchen som favoriter och tog även tag i taktpinnen då man hade ett stort bollinnehav jämfört med motståndarna. Trots det blev det Blackburn som hade första chansen i matchen då Morten Gamst Pedersen satte en frispark vars retur sånär gick in i mål av Markus Olsson.
Arsenal hade hörna efter hörna i matchen och innan halvtimman gått hade man redan haft tio hörnor. Inget resulterade dock i något farligt. Laurent Koscielny hade en nick utanför samt Oxlade-Chamberlain som skottade, men inte lyckades träffa mål.
25 minuter in i matchen sköt Tomas Rosicky in ett hårt inlägg som Abou Diaby nådde längst på, men nicken gick rakt på en storspelande Jake Kean i Blackburn-målet. Minuten senare hade Thomas Vermaelen en ännu farligare nick på mål, men Kean stod än en gång i vägen.

Precis innan halvtid kom kanske Arsenals farligaste chans i matchen då Rosicky skickade en genomskärare som nådde Gervinho i anfallet. Ivorianen löpte sig helt fri, men avslutet var under all möjlig kritik då skottet gick utanför.
Den första halvleken gick inte till historien. Matchen var väldigt seg och det skapades inte mycket av värde åt något av hållen.

Andra halvlek

Blackburn var nära att ta ledningen direkt i andra halvlek då Scott Dann nickade en boll som blev rensad på mållinjen. Arsenal var dock det spelförande laget och kom att dominera andra halvlek likt den första. Precis som i första halvlek hade man bollinnehavet, men man hade svårt att skapa någonting farligt och det mynnade ofta ut i skott som gick utanför eller rensades av Blackburn-försvaret.

Halvvägs in i andra halvlek gjorde sig Theo Walcott, Santi Cazorla och Jack Wilshere redo att komma in. Minuten före inbytet blev Rosicky tilldelad bollen precis utanför straffområdet. I all frustration valde tjecken att skjuta ett hårt skott som tog i insidan av ribban och dunkade ner i marken och vidare ut i banan. Det skottet var Arsenals bästa i hela matchen.
Minuten senare byttes Walcott, Cazorla och Wilshere in medan Rosicky, Oxlade-Chamberlain och Gervinho byttes ut. Det var då matchens enda mål skulle komma - för Blackburn.

Martin Olsson rusade ner längs vänsterkanten, var först på bollen och lyckades skjuta mot mål. Wojciech Szczesny räddade bollen, men returen gick rakt ut i banan och Colin Kazim-Richards kunde raka in returen i mål. 1-0 till Blackburn.

Arsenal försökte pressa med allt man hade, men Blackburn backade ner långt på egen planhalva och lyckades försvara sig framgångsrikt. Nacho Monreal hade ett skott utanför, ännu en nick räddades av Abou Diaby och Theo Walcott hade en fantastisk chans att sätta kvitteringen, men bollen gick rakt på Kean som enkelt kunde rädda.
Olivier Giroud sköt ett skott som föll till Mikel Arteta och fick ur en snäv vinkel matchens sista chans. Volleyskottet gick dock utanför och sekunden senare hade Blackburn fullbordat skrällen. Arsenal är ute ur FA-cupen och får istället se fram emot spel i Champions League och Premier League.