Medlemmar: 4433 st.
Visa menyn

Falsk Matematik

Davidsson och Mannen
mån 22 aug 2011 kl 05:51

Idag är det måndag, men inte vilken måndag som helst, utan måndagen efter lördagens hemmapremiär mot Liverpool FC. Och hur det gick i den matchen är det väl inte längre någon som inte vet. Det gick rakt åt h-vette. Inte ett rätt i boken utan bara fel, fel, fel och ta hem läxan igen, gör om, gör rätt.

Många av oss hade nog suttit och hoppats på en liten överraskning, sådär lagom till matchstart. Vi hade, fulla av längtan efter positiva nyheter och upprättelse, sett framför oss hur en Cahill, en Parker, en Baines eller varför inte en Hazard, presenterades lagom till avspark. För att göra laget så j-kla mycket bättre än vad det nu är och för att gjuta nytt mod i oss just nu så tillknycklade Arsenalfantaster. Men inte heller det fick vi se. Vi fick se en Nasri, som enligt alla jordens fotbollskällor, redan har sina bopålar nedslagna i Manchester och vi fick se ett inhopp av Bendtner vilken under, i princip, samtliga sommarens dagar, hävdat sig vara på väg ifrån oss.

Vi fick se ett av årets nyförvärv; den nittonårige högerbacken Jenkinson göra hemmadebut, och vad f-sen, han var väl inte helt fel ute. Vi fick se en mittback som vi för några år sedan hämtade från den katalanska sophögen och vi fick se honom bredvid en Vermealen som faktiskt visade en del av det som gjort att många av oss ser honom som en frälsare.

Men bortsett från nämnde Vermealen, kapten RvP och vår välsignade Sagna, så fick vi mest se en herrans massa tonåringar. Inget ont i det. Men när Liverpool bytte in Suarez och Meireles, då skrämde Wenger livet ur Dalglish genom att byta in Lansbury och Bendtner. Där LFC genom sina byten helt kunde ändra sitt anfallsspel, där hade Wenger inget som helst medel att ändra på den negativa trend laget var inne i. Non, nada, nien.

Och här har vi ett av alla de problem vi just nu brottas med. Vi har lånat ut Denilson och Vela, Nasri och Bendtner är, enligt uppgift, på väg bort och vi har redan sålt Clichy, Eboué och Cesc. Det blir, skall vi se här nu, en, två, tre, sju mer eller mindre etablerade spelare ur A-truppen. Och detta har vi löst genom att inhandla Gervinho. Hur många personer är Gervinho? Ja, just det. En. Skall vi se, här. Sju personer ut, en in. Sju minus ett är?

Vi kan tycka vad vi vill om Denilson och Vela, även om nutida Eboué och Bendtner också för den delen. Men att ersätta sju luckor i en seniortrupp med en färdig spelare, det är inte ekvationens lösning. Köper du bara in juniorer så har du bara juniorer att sätta in. Köper du inga toppklass-spelare så har du till slut heller inga toppklass-spelare att tillgå. Lördagsmatchens byten var bara en av många påminnelser om detta vi fått. Liverpool har handlat färdiga spelare, hade färdiga spelare i startelvan och även färdiga spelare att sätta in från bänken.

Nu känner vi alla till Wengers policy om att fylla på underifrån, men en sjuttonåring blir inte en redo A-lagsspelare bara för att han sätts på en EPL-bänk. Och en oprövad 19-åring är inte en världsklass-spelare bara för att han säljer tröjor i vissa delar av Asien.

Så samme Wenger som brukar tala om spelare i termer av antal och inte av visad kvalité, har här inte alls gjort sin matteläxa. Sju minus en blir inte noll, såsom i samma. Det blir minus sex. I vårt fall sex seniorspelare färre i truppen som, enligt Wengers fjolårsord, skulle bli bättre än den som totalt tappade fattningen under våren. Jag får det inte att gå ihop. Inte D&M heller. Gör du?

Klubben räknar fel eller använder fel räknesätt och det kan komma att stå oss dyrt. Fler minus kan komma att följa och därpå än fler. Bilden stämmer inte. Siffrorna på svarta tavlan blir bara en enda stor röra av röda minus. Varför bygga en toppmodern arena för miljontals pund om det ändå inte skall spelas toppfotboll på den? Varför ha en uttalad målsättning att vinna ligan när spelarna inte ens har lämnat Youth Cup bakom sig? Varför investera för framtiden när man inte ens har koll på nuläget?

Ja, D&M vet inte. Det känns bara falskt, otajt och väcker en fadd smak i munnen. Vad vi än tvingas lyssna till, på presskonferenser eller fansträffar, så rullar det en massa pengar och de verkar rulla åt samma håll. Och det är inte åt ditt, mitt eller Arsenals bästas håll...