Medlemmar: 7272 st.
Visa menyn

Arsenal Desperate seeking, del 2

Davidsson och Mannen
ons 18 jan 2012 kl 07:34

Välkomna till denna andra del av gamla sunkna Madonnafilmsreferenser. Jag hoppas den första föll i smaken och att även denna andra del skall vara till nytta, glädje eller tröst. Denna del kommer sedan att följas av ett åtgärdsprogram, fast mer om det senare.

Desperate seeking pådrivaren: Jag gillar RvP något oerhört och att han i höstas fick ta över lagkaptensbindeln var lika logiskt som självklart. Allt annat hade betytt tack och hej. Men det vi saknar är en spelare (eller kanske funktion nära spelartruppen) som inte bara kan göra tummen upp för ett lovvärt försök, utan även kan tydliggöra de höga krav som måste finnas i en klubb som Arsenal. En spelare som kan ge motståndarna en extra smäll för att visa lagkamraterna vägen och som inte bara kan instruera de unga valparna, utan även höja rösten och skälla när de inte lever upp till sitt absoluta maximum av sin inneburna potential. Som kan räta krumma ryggar, som kan få blickar att höjas och som kan visa att här kommer ingen j-väl över bron. För en sådan karaktär saknar vi i dag.

Jag var i del 1, inne på att vi behövde återinföra och återinternalisera det omöjliga i att förlora. Vi behöver någon som kan ansvara för att detta sker i truppen. Om det är en spelare på planen eller en ledare vid sidan av, men vars röst är rådande i omklädningsrummet, vet jag inte. Allt jag vet är att ett stort antal huvuden tillåts få hänga, ett stort antal meter med bollen får avläggas i allt för lågt tempo och ett stort minus i kolumnen rörelse utan boll accepteras. Och det kan inte accepteras, det skall inte accepteras. Och vi behöver någon som ser till att det inte accepteras.

gun__1309524588_wallpaper125.jpg

Framåt var det, ja.

Desperate seeking central kreativitet: Så länge van Persie fortsätter spela som ensam toppforward och inte i ett 4-4-2, eller som släpande nr 10 bakom en striker, sitter vi med ett skriande behov. För som vi varit inne på tidigare så behöver van Persie någon som van Persie. Och denne heter inte Aaron Ramsey. Inte för att jag skulle ogilla honom utan bara för att han i nuläget helt enkelt inte är tillräckligt bra. Han kan säkert komma att bli jättebra, men i nuläget står han tillsammans med en del andra i truppen, stilla, både i utveckling och på planen. Visst blixtrar han ibland till men detta ständiga duttande, bollpromenerandet och närmast tvångsmässiga klackandet rakt ut i ingenmansland, skapar ett enormt avstånd mellan vår målskytt och övriga manskap. Detta tomrum optimerar inte på något sätt de resurser vi, trots allt kraxande från olyckskorpar som jag, har.

Vi har ännu inte ersatt Fabregas. Visst köpte vi Arteta men han ersatte mer Wilshere och visst lånade vi Benayoun men hans insatser som startspelare har inte odelat varit positiva. Jag tror att Wenger planerade att låta Wilshere ta ett steg fram och således bli ersättare för Fabregas. Nu är Wilshere, som ni vet, skadad och när han väl kommer tillbaka, kommer han att behöva en inkörningsperiod och när den är över kommer med största sannolikhet chansen till CL-spel nästa år, vara förlorad. Så vi är ännu en person kort i den mest kreativa mittfältspositionen. Vi är således i skriande behov av en kreativ mittfältare som kan få oss att slippa känslan av att tre centrala mittfältare är en för lite. För det är så det känns nu.

Desperate seeking fungerande försvarsspel: Här pratar jag inte försvarsspelare utan försvarsspel utfört av hela laget, på fasta situationer såväl som ute på planen. Det sägs att vårt centrala mittfält kanske inte är så kreativt, men att de minsann kämpar och löper av yta. Men till vilken nytta då? Med vilken tanke och med vilken strategi i ryggen? Vi gör två mål på Swansea borta, men förlorar ändå matchen.

I min värld skall försvarsspel, styrspel och cyniska företag leda till att man släpper in färre mål än de man gör på motståndarna. Jag älskade det fantastiskt vackra spel vi hade för några år sedan, men jag är uppvuxen på One-nil to the Arsenal. Och jag bländades självklart av Bergkamp-Henry med följeslagare, men är inte så dum att jag tror någonting annat än att Va-Va-Vroom byggde på ett väldresserat försvarsspel som Wenger ärvt och till viss del förädlat. Kan Wenger se och applicera detta på dagens Arsenal? Och ser Wenger läckorna? Se han osäkerheten, de hundradels sekunderna av tvekan och de små men ständigt återkommande tillkortakommandena?

Jag vet inte, men jag vet att vi är i desperat behov av att finna tillbaka till de defensiva rötter vilka är en förutsättning för Va-Va-Vroom och annat offensivt polermedel. För bolltrillande och handbollsrullande är i sig inte en defensiv som duger, det är den ständiga rörelsen utan boll förankrad i en väl genomtänkt och integrerad tanke, som gör att du håller en ledning eller återerövrar bollen för att göra nästa mål. Och det har vi inte idag, oavsett om motståndet heter Swanseas kontring, Fulhams slutforcering eller shittys miljonflin. Endast sex av ligans lag har släppt in fler mål än vi, det kan väl ändå inte vara en slump?

oerendhard1.jpg

Mr 47 % av alla mål är poppis i sitt hemland också.

Desperate seeking andra målskyttar än Robin van Persie: van Persie har hittills gjort 18 ligamål medan vår näst bäste målskytt är Walcott med sina 5. Det är alltså en skillnad på 14 mål mellan bästa och nästbästa målskytt och van Persie har gjort nästan hälften (47 %) av alla Arsenals mål den här säsongen. Om motståndarna inte visste det tidigare så vet de det nu: Stoppar du Robin van Persie, så stoppar du Arsenal. Vad vi än tycker om detta så ligger sanningen obekvämt nära just detta påstående.

Vi behöver fler målskyttar och vi behöver fler passningar till personer i skottläge. En förutsättning för att vara i rätt läge är konstant rörelse utan boll. Idag är vi så stillastående att ett försvarande lag inte direkt behöver vara Einsteins för att screena bort oss. Vi behöver dessutom ta enormt mycket fler skott och skjuta dessa på mål. Yttrar såväl som centrala mittfältare verkar har gjort bollduttandet till en konstart så till den milda grad att självaste Hleb framstår som avslutande. Fler spelare än RvP måste ta avslut och de måste göra det bättre än nuvarande försöksverksamhet.

Desperate seeking spelare som är bra nog för Arsenal: Vi har redan embryot till en grym centrallinje: Vi har i Szczesny en målvakt som, trots söndagens misstag, bara är i början av sina minst 10-12 år som målvakt på absoluta toppnivå. Vi har i Koscielny, Vermaelen och Mertesacker, tre mittbackar som jag anser håller för spel i en toppklubb. Vi har en defensiv mittfältare i Song som inte bara är bra defensiv utan allt mer börjar likna den box-to-box som är så svår att finna och vi har, i van Persie, inte bara en målskytt av yttersta världsklass, utan även en potentiell DB10 att förädla fram.

Förutom dessa så väntar vi in god framtid i Wilshere, AOC, Coquelin och kanske även Frimpong samt snar återkomst i Sagna och Gervinho. Till viss del kan säkert Santos höra till denna skara, men i övrigt är det tunt. För trots att jag gillar Rosicky, en gång i tiden räddades av Arsjavins anländande och såg en glimrande måltjuvshöst för Chamakh, så är vår trupp fylld av spelare som förvisso kan vara trevliga killar och habila EPL-spelare, men som inte på långa vägar är bra nog för ett topplag som Arsenal.

Med ett par undantag, finns det inte några spelare i Arsenal som jag direkt ogillar. Däremot är det uppenbart att vissa spelare i dagens Arsenal helt enkelt inte är bra nog. Kanske lovande och kanske med möjlighet att blomma ut till någonting stort. Men om det är ett storlag, ett CL-lag eller kanske till och med titelutmanare, och inte bara en prunkande plantskola vi skall vara, så har vi inte råd med denna typ av verksamhet.

Vi är så dåliga som vi är, till stor del på grund av att truppen helt enkelt är fylld av högst medelmåttiga spelare. Och då spelar Wengers storhet mindre roll. Att vi sedan har en trupp där 6-8 spelare ständigt är skadelistade hjälper oss inte heller. Vi saknar kompetens och kvalitativ bredd att hantera så många skadade spelare, när de som är satta att täcka upp för dessa är för dåliga.

Vi står nu i den skit vi själva ställt oss. Vi är parkerad i medelmåttlighetens mellangård. Om detta inte skall bli en återvändsgränd måste vi nu agera med kraft och vi måste agera nu. Ett antal viktiga spelarkontrakt står inför omförhandling och vi står i mitten av januarifönstrets vindar som ljuder kring andra klubbar men ännu inte kring vår. Vi har tretton dagar kvar innan vinterns transferfönster stänger och vi måste börja använda det sparkapital som finns i klubben innan det är för sent.

Jag har tidigare varit inne på vad som behövs inhandlas, intet av detta har skett. Nu är läget akut, nästan lika akut som efter 8-2-förlusten på Old Trafford i höstas och jag skall i nästa inlägg berätta vilka åtgärder som är nödvändiga.

Bilder från Flickr.com.  Arsenal-framåt av "gun 130"

och RvP i orange av "oerendhard1"