Medlemmar: 7272 st.
Visa menyn

Åtgärdsprogram: Så här måste klubben agera

Davidsson och Mannen
ons 25 jan 2012 kl 07:24

Nu har jag under hela föregående vecka och för den delen även veckorna dessförinnan, gnällt och pekat på våra brister. Idag skall jag tala om lösningar, både sådana som troligtvis på kort sikt är ekonomsikt kostbara och andra mer greppbara för eventuella snåljåpar i styrelserum eller på andra ställen i organisationen. Luta dig tillbaka och spänn fast kaffekoppen, tryck på den röda knappen som signalerar upptaget och insup alla lösningars urmoder.

1: En pragmatisk gameplan: När du anfaller skall du veta vad du skall göra och när det gäller Arsenal så måste allt lull-lull klippas bort. Vi måste gå rakare på mål, jobba med färre tillslag och söka skottläge enormt mycket snabbare än idag. I förvarsarbetet skall folk inte bara springa som om deras liv stod på spel, utan även veta hur. Wenger måste träna hela laget på att styra bort motståndarna och på att avväpna dem innan de kommer till skott. Våga ligga lågt och vänta på motståndarnas misstag, samt vara redo för blixtsnabba omställningar a la Invincibles.

2: Rörelse utan boll: Vi har, både offensivt och defensivt, blivit alldeles för stationära. Konsekvensen blir att vi som bollförande lag rullar runt i väntan på insticket till RvP, alternativt ett TW14-inlägg i ingenmansland, och därmed blivit ofantligt lättlästa. Den defensiva konsekvensen är att motståndarna får för mycket tid att finna sina luckor och för mycket tid till återhämtning. Vad vi än tycker om Spaniens andralag så måste vi ta lärdom av deras arbete. Dock inte av deras bollrullande (eller för den delen filmande eller domaromringande) utan av deras ständigt enorma löpvilja i försvarsarbetet.

3: Återinföra ettledarskap som inte accepterar medelmåttlighet: Vi har den kapten vi har och att RvP är kapten är precis som det skall. Men hur ser det då ut utanför planen, hur ser det ut på bänken? Bredvid den sovsäcksinklädde Wenger sitter Pat Rice. Förvisso en sympatisk figur med digert arsenalförflutet och väl dokumenterad klubbkänsla. Men efter femton år som assisterande så kanske det inte just är hans röst som får ögonbrynen att höjas, kanske inte hans ord som får sederade multimiljonärskids att vakna till i halvtid.

Utan att låta skugga falla över Herr Rice så skall Arsenal, för att lösa samtliga tre ovan nämnda punkter anställa Martin Keown och Ray Parlour som assisterande tränare från och med nu. Har klubben än mer streetsmartness skall David Dein och Dennis Bergkamp återknytas till olika ändar av klubben. Skulle även en Tony Adams halka med i omorganisationen är detta inte heller något problem. Ut med det halvdanna och in med vinnare.

lucpelzer.jpg

Knökfullt med vinnare.

Wenger gick under tidig höst ut med att han tränat fotbollslag i ungefär 1000 år, inte behövt anlita externa assisterande för att lösa försvarsspel tidigare och således heller inte behöver göra det nu/då heller. Om folk säger att högmod går före fall, riskerar Wenger att bli ett lysande exempel på just detta.  Att sedan klubbens ordförande, Peter Hill-Wood, går ut och talar om en framtid utan Champions League är ju som att be om en förlorarstämpel. Det är ju som att säga ”nej, vi vill inte vinna och vi vill heller inte ha några nya fans/konsumenter”, vilket måste betraktas som årets autokrokben. För att inte säga idioti.

4: Låta Lex Wilshere bli standard: Den lille människovalpen satt, trots att han visat framfötterna, på Arsenals bänk fram till att Owen Coyle blev manager för Bolton och tog honom dit. Väl där fick valpen speltid, på ett antal olika positioner, växte stort och återkom fem – sex månader senare som fullgod EPL-spelare. Så skall också ske med samtliga lovande spelare på gränsen till matchtruppen.

Om inte bristande arbetstillstånd är problemet skall ingen utlåning till klubbar utanför ön ske. Det är i England du lär dig engelska fotbollens enorma komplexitet, inte i en soldränkt spansk andraliga. Inte  heller skall de onödiga utlåningarna få fortsätta. De där spelare som är för bra för, men ändå lånas ut till The Championship där de får spela under antifotbollens konung Sam Allardyce. Spelare skall, utifrån funktion, styrkor och förbättringsområde, matchas med lämplig Premier League-klubb på tabellens nedre halva och lånas ut dit. Allt för att påskynda utveckling, förädla talang och förhindra de uppstannade karriärer som vi så många gånger fått vänja oss vid.

5: Spela heta spelare och låt de iskalla få sitta: Jag vet att det är mycket som Wenger ser, som vi andra missar. Alexander Song är ett exempel på där väldigt få såg storheten innan han plötsligt var en av EPL´s bästa DM´s. Och visst är speltid en förutsättning för en sådan metamorfos, så visst måste små spelarembryos gödas med tid på planen. Men i det läge vi nu har satt oss, har vi helt enkelt inte råd att låta startelvan bestå av nio heta och två iskalla. Om ens en kall till de då tio heta. Vi måste låta de bästa spelarna spela även om det är på bekostnad av någon som säkert blir jättebra om han får ett tjugotal matcher i sig, först.

6: Sälja det vi inte behöver och göra det nu: Oj, här hamnade vi under kategorin ”lättare sagt än gjort”, men vi måsta bli av med löneposter för spelare som antingen ständigt är skadade eller bara för dåliga. Det har tidigare ryktats om att Wenger planerar någon form av truppstädning till sommaren, jag säger; gör det nu. Många spelare i dagens trupp är sådana som jag antingen tycker om eller tidigare haft ett väldigt gott öga till. Jag kan tänka mig att det är så för dig, såväl som för Wenger, men eftersom vi är en elitförening med ambitioner att stanna i det absoluta toppskiktet måste vi skala bort den ickeproduktiva verksamhet som sämre, eller enormt skadebenägna, spelare innebär. 

Jag skulle kunna se oss släppa fem till sju spelare ur dagens trupp. Målvakt, mittback, centrala mittfältare, yttrar och central anfallare, men kanske även en lovande vänsterback som förtvinat i ständiga skador. Dessa ivägskeppningar ger plats i truppen såväl som i lönebudgeten.

vectorportal.jpg7: Köpa det vi behöver och köpa det nu: Även om klubbens ordförande förra veckan gick ut och hävdade att styrelsen inte tagit med eventuella inkomster från CL-spel i nästa års budget, vet vi alla att den kassakon varit rådande målsättning ett antal år. Ett gruppspel plus någon slutspelsomgång brukar inbringa ungefär £30 miljoner. £30 miljoner är väl ungefär vad du för betala för en Eden Hazard eller en Mario Götze. Eller en Podolski kryddat med en Gourcuff och då kan du ändå ha pengar över för fynd på rea(l)-hyllan.

Först och främst måste vi ersätta Nasri och Fabregas, för det har ännu inte gjorts. Kan vi köpa en ytterforward som dessutom kan gå in och täcka upp för RvP när denne behöver vila är lyckan gjord. Till detta måste en centralt belägen kreativ mittfältare in. Wilsheres återanpassning till regelbundet matchande kommer att ta tid och Diaby kommer aldrig att bli vad han en gång i tiden lovade.

Till detta vill jag även förstärka backlinjen, antingen i form av en vänsterback av klass eller av en mittback av EPL-snitt. Effekten av ett vänsterbacksinköp behöver väl inte specificeras, men mittbacksinköpet görs, om så sker, för att Vermaelen skall kunna vikariera som vänsterback och/eller Koscielny som motsvarande på höger sida. Detta eftersom vi, oavsett ytterbacksproblem, är en kompetent mittback kort.

När dessa inköp skall göras behöver de inte numerärt matcha antalet spelare som lämnat truppen. Säljer vi fem spelare kan vi ersätta dem med tre. Orsaken är att vi har lovande juniorer som kan täcka upp samt att dessa tre skall gå rakt in i startelvan, vara av klass och således också få kosta pengar. Vi gick med vinst i föregående sommars transferfönster såväl som de som föregick det. Vi har pengar, vi har en fungerande ekonomi och har råd att spendera kapital.

Det vi dock inte har råd med, varken ekonomsikt eller fotbollsmässigt, är att missa champions league och förbli titellösa ännu ett år. Det skulle ha ett enormt mycket högre pris än inköp av, för Wenger/styrelsen/ägaren/klubben, för dyra spelare. Nu kan vi fortfarande locka till oss kvalitetsspelare, till sommaren kan detta komma att vara omöjligt. Till sommaren kan det vara för sent.

Bilder från Flickr.com: Arsenal som vinnare av ”lucpelzer” och

den åtråvärda kuppen/pokalen av ”Vectorportal”.