Medlemmar: 7686 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Stämningen blir sämre på Highbury.

Var är stämningen?

lör 27 maj 2000 kl 00:00

Stämningen på de engelska arenorna har stegvis försämrats de senaste åren beroende på ett par faktorer.

För det första har ståplatserna försvunnit och för det andra har biljettpriserna ökat dramatiskt .Detta mycket på grund av den katastrofala händelsen på Hillsbrough, 1989, där ett stort antal Liverpool anhängare klämdes ihjäl.

Hillsbrough-katastrofen var kulmen på en rad allvarliga incidenter som inträffat på de engelska arenorna under åttiotalet. Huliganismen firade då stora triumfer. Ökända firmor som Chelsea Headhunters, ICF (West Ham), Service Crew (Leeds), Bushwackers (Millwall), Gooners (Arsenal) och Paxton Boys (Spurs) härjade fritt. Upplopp, misshandel och skadegörelse var en del av den engelska fotbollsvardagen. FA tyckte då att någonting borde göras.

Efter Hillsbrough-katastrofen beslutade sig FA för att klubbarna var tvungna att ta bort alla ståplatser på arenorna. Personligen tycker jag att det blir mycket bättre tryck när man står upp, sittplats är grymt stämningsdödande,. Det blir på något sätt mer intimt och man känner större samhörighet när man står upp. Sittplats hör hemma på tennismatcher, för där ska det alltid vara tyst under själva spelet. Sittplats är ett jävla överklassfenomen. Lyx och utrymme är ord som inte bör förknippas med fotboll.

Biljettpriserna ökade dramatiskt efter Hillsbrough-katastrofen. En sittplatsbiljett på långsidan på Highbury 1989 kostade £5.50, idag kostar den runt £25. Även de horribla spelarlönerna bidrar givetvis till att priserna skjutit i höjden. De bäst betalda spelarna i Premier Leauge tjänar idag runt 800 000 kr i veckan, vilket är helt ofattbart.

De ökade biljettpriserna ledde till att de s k "sjungande supportrarna" försvann. Dessa herrar, för det var mest män, kom från det skikt i samhället som brukar kallas "arbetarklassen". Deras löner ökade inte i samma takt som biljettpriserna, så de uteblev från arenorna. Även de flesta huliganerna kom från arbetarklassen så även våldet minskade. Det engelska fotbollsförbundet satsade stora summor på bevakningen inne på och utanför arenorna. De ville helt enkelt göra det omöjligt för identifierade huliganer att ta sig in på arenorna. Vilket de också lyckades mycket bra. Det har dock under de allra senaste åren blossat upp en del bråk igen, men det är oftast i de lägre divisionerna, där biljettpriserna av förklarliga skäl inte lika höga som i den högsta serien.

Överklassen verkar inte ha förmågan att skapa stämning?det krävs tydligen vanligt folk för att fixa det. Det verkar vara för fult för överklassen att dricka öl, bära matchtröja och sjunga ramsor. De vill gärna avnjuta en match där läktarna gungar, men de kan inte hjälpa till att skapa något själva. -Jo de kan ju applodera och göra "vågen" ibland, men vad hjälper det?

Hur skall man i framtiden kunna få uppleva en match med underbar stämning när det i det stora hela bara handlar om pengar????? De flesta fotbollsklubbar kommer inom en snar framtid att bolagiseras. För affärsmännen/överklassen är det då bara vinst som räknas. De kommer då inte bara att kräva en fet logo på bröstet, utan också ett par tusen extra VIP-platser. Det är då vi riktiga supportrar får lämna vår plats.

Nej, det är dags att vidta åtgärder som de högre herrarna brukar säga.

Fotboll är inte bara en sport för feta direktörer eller stroppiga kontorsråttor. Fotboll är en sport som skall vara tillgänglig för alla. Vi skall varken behöva betala orimliga summor för att se matcher live eller behöva genomlida matcher med usel stämning. Detta blir följden av pengakarusellen som börjat och det helt oacceptabelt. Nej, överklass getter, spela golf och titta på tennis för där kan ni smyga runt och "mingla", dricka champagne och jäsa med era överlägsna kostymer. Sådana saker som liksom inte hör fotbollen till.