Medlemmar: 6520 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Tony Adams börjar gå mot slutet av karriären.

Nästa säsongs trupp

tis 20 jun 2000 kl 00:00

Petit till Bayern München, Marc Overmars till Lazio och Pires till Arsenal. Ja, listan kan göras lång. I dessa tider florerar rykten av varierande sort i pressen. Jag tänkte syna truppen inför nästa säsong. Vilka spelare kommer? Vilka går? Vilka vill vi se mer av och vilka vill vi inte se alls?

För att börja med målvakterna har Seaman deklarerat att han tänker satsa minst två år till. Frågan är bara om han kommer att hålla. Visst, han är ohotad "England's number one" och rutin det har han så det räcker till och blir över, men han är trots allt 36 år och kommer inte att bli snabbare och smidigare, precis. Vill vi vinna Champions Leauge och då tror jag inte att Seaman är rätt man i målet längre. Seaman har gjort sitt. Jag tycker personligen att Manninger ska få chansen. Säsongen 1997/1998 var han outstanding då AFC vann dubbeln, han fick stå en hel del matcher p g a Seamans skada. Förra säsongen fick han inte mycket speltid då Wenger valde Seaman. Manninger är inte alltför gammal och Österrikes landslagscoach har sagt att om Manninger vill behålla sin plats i landslaget så är det dags att börja stå eller bege sig till en annan klubb. Vill vi behålla Manninger är det dags att ge honom tröja nummer 1 nu! Han har helt klart potensen att axla Seaman. Även unge Stuart Taylor finns och står på tillväxt.

Backbesättningen, som de senaste tio åren varit Arsenals adelsmärke, håller på att tunnas ur. Keown är väl den tillsammans med Dixon som fortfarande håller hög klass. Adams har de senaste säsongerna tappat mycket. Skador tillsammans med åldern har börjat bli kännbart för "Captain Fantastic". Efter 20 år i klubben är det snart dags att lämna över kaptens bindeln till någon annan, typ Vieira. Winterburn verkar också vara på väg ner, dessutom har han inte fått spela speciellt mycket den gångna säsongen. Det är troligt att han kommer att lämna klubben, tyvärr. Jag tycker att Nigel är en väldigt bra spelare och en trotjänare, men det är helt rätt att klubben väljer Dogge (Silvinho) som vänsterback. Han har karriären framför sig. M Upson är en spelare som jag hoppas mycket på. Förra säsongen blev spolierad av en skada som han drog på sig innan jul. Innan dess spelade han mycket bra och var så gott som ordinarie. Får han vara skadefri är jag övertygad om att han blir en lika bra spelare som Adams. Han är bara 20 år.
Silvinho, som jag nämnde ovan, gjorde en mycket bra fjolårssäsong och är ett givet vänsterback val enligt mig. "Hästen" från Ukraina, Luzhny, förstod jag aldrig varför Wenger köpte in. Han har inte direkt övertygat den gångna säsongen. Dessutom är han en bit över 30 och har alltså inte så många år kvar. Det är lika bra att sälja av honom nu så vi kan få lite pengar tillbaka. Vivas och Grimandi är de två återstående i backlinjen. Vivas, som stora delar av den gångna säsongen varit utlånad till Celta Vigo, är en spelare som jag aldrig gillat. Det känns lite ovärt att värva utländska landslagsspelare till att vara utfyllnadsspelare, det är bättre att låta ungdomarna sköta den uppgiften. Vivas, trivdes för övrigt bra i Celta Vigo, så det är lika bra att sälja honom. Grimandi är en helt ok utfyllnadsspelare. Han är bra för att han kan användas i flera olika positioner. Han har den gångna säsongen både spelat mittback och mittfältare.

Nyförvärven i backlinjen, vilka är det? Lauren kommer från Mallorca. Han kan spela både yttermittfältare och ytterback vilket är ett bra komplement till Dixon och Dogge. Vi skulle dock behöva en till back av världsklass. Det har snackats om Thuram, vilket skulle anses som ett grymt nyförvärv. En mittback typ Sol Campbell eller Jaap Stam skulle vara välkommet. Det är dock i stort sett omöjligt att få någon av dessa herrar. Lämnar Campbell Spurs går han aldrig till Gunners. Det är i och för sig skönt för vi skall inte göra affärer med Tottenham. Det har även ryktats att Gareth Southgate skulle vara aktuell, men jag tycker inte han är tillräckligt bra för oss. Vi har högre ambitioner än så. Önskvärt vore Cannavaro (Parma) eller Rio Ferdinand (West Ham).

Mittfältare. Innermittfältarna Petit och Vieira är två spelare som vi inte får tappa, särskilt inte Vieira. Jag tycker Vieira är Premier Leagues i särklass bästa innermittfältare. Vår svenske nationalhjälte Ljungberg är en spelare som kommer att bli bättre ju äldre han blir. Ett problem som kan uppstå är att han blir missnöjd med att bli placerad på kanten. Hans rätta plats är centralt, bakom toppforwardsen. Wenger flyttar nog inte gärna på Petit eller Vieira. Så länge de finns kvar får nog Ljungberg husera på kanten, men jag tror att hans tid kommer. De andra två toppkonkurrenterna, tillsammans med Ljungberg, till kantplatserna i startelvan är Parlour och Overmars. För att börja med Parlour så var hans fjolårssäsong minst sagt upp och ner. Skador och dålig form blandad med topprestationer gjorde att hans plats blev ifrågasatt. Jag tycker att Ray är bra, men han har lite att bevisa nästa säsong. Han är dock en spelare som ska vara kvar. Overmars, ryktenas man dessa dagar, hade en liknande fjolårssäsong som Parlour. Den holländska flygaren kommer nog tyvärr att lämna klubben för antingen Lazio eller Barca. Marc är definitivt inte oersättlig och om Gunners får de summor det pratas om borde de kunna köpa minst en riktigt bra ersättare. Stefan Malz, ett av Wengers nedköp, är väl inte mycket att orda om. Han skall tillbaka till Tyskland, dyrt och fort som fan.

Nyförvärv på mittfältet. Det har snackats om Pires, Veron, Seedorf m fl. Realistiskt är väl att tro att Wenger köper en till fransman. (Då borde Pires ligga närmast.) Wenger verkar vägra köpa engelsmän. Vad behöver vi då? Någon innermittfältare tycker jag nog inte vi behöver. Vieira, Petit och Ljungberg finns. Skulle dessa bli skadade kan både Grimandi och nye Lauren hoppa in. Försvinner Overmars behöver vi definitivt en ny ytter. Pires är väl ingen favorit, men helt ok. Varför inte Veron från Lazio eller Zenden från Barca? Ett annat alternativ är Redknapp, engelsman och dessutom bra, varför inte, Wenger?

Forwards. Vi har Bergkamp, Henry och Kanu, tre världsspelare. Suker kommer att försvinna, vad gör det!? Wreh vill jag absolut aldrig mer se på Highbury, inte i en Arsenaltröja iallafall. Jag tycker inte vi behöver någon toppforward, men det verkar som att det alltid är roligare att köpa en forward än en back, så jag skulle inte förvåna mig om det kommer ännu en anfallsstjärna till Highbury.

MOT EN NY LIGATITEL 2000/2001!!