Medlemmar: 3660 st.
Visa menyn

Staffan Jacobssons fotbollskrönika

ons 20 jun 2001 kl 13:25

Efter att ha bott här i 3 1/2 år så är det dags att återvända till gamla Svedala. Skall prova att göra en liten jämförelse mellan "lillebror" och oss.

Det jag tycker är positivt är att medierna visar ett helt annat intresse i Norge än i Sverige. Här är tidningarna fulla med reportage om matcherna med mera. Det är mycket statistik och analyser efter varje omgång. Spelarbetyg på varje spelare osv. Det står lika mycket i dagstidningarna där som det gör i den svenska Vi Tippa som väl får betraktas som en ren facktidning.

Även TV visar lite engelsk Fotboll då och då. FA-cupen visas som dom kallar vägen till Wembley. Också landskamper som är viktiga för England brukar dom också visa. Nu har ju Canal+ tagit över den engelska fotbollen på tv. Så också i Norge.

Men att dom inte kan visa FA-cupfinalen i svensk tv är ju en jäkla skandal. Det tror jag inte dom skulle göra där. Förresten så är väl den svenska tv-bevakningen av engelsk fotboll ett stort skämt. Man blir ju nästan gråtfärdig när man hör Billy Ohlsson & co kommentera engelsk division 1-fotboll på TV 4.

Det är mycket försäljare och butiker som säljer supporter grejor också (Oslo). Nu är det väl lite si och så med kvaliteten på grejorna. Men Liverpools skandinaviska supporterklubb har en egen butik här "Kop Shop". Också Arsenals skandinaviska supporter klubb med medlemmar från Sverige håller till här. Vi har en egen pub som heter Highbury.

Nu till det negativa. Att vara Arsenalsupporter innebär tyvärr att man är i minoritet. Här är det nästan bara Man Utd som gäller. Var man än går så ser man någon liten unge med en tröja där det står Solskjaer på. Jag tror att medelåldern på Uniteds supportrar ligger på 7-10 år här. Det är en oerhörd kommers på United prylar här. Går du in i en vanlig pressbyrå kiosk så nog ligger det fullt med United bilder vid kassan allt. Faktiskt i klass med Pokemonbilder. Till och med glass på United har dom här.

Nu skall man komma i håg att norrmännen är väldigt patriotiska av sig (inget fel med det) Men Norge har ju kommit ifrån ingenstans när det gäller Fotboll till att ha många spelare med i den Engelska ligan. Och United har ju några Norrmän i truppen. Så det kan nog förklara en del av det stora intresset för engelsk fotboll.

Liverpool kommer nog som nummer två här när det gäller uppmärksamhet. Långt efter United naturligtvis men tyvärr större än Arsenal.
Chelsea hade också lite uppmärksamhet här. Men den slutade ganska tvärt när Tor Andre Flo gick Till Glasgow Rangers.
Nej, jag tror att Arsenal skulle behöva lite norska spelare då skulle nog uppmärksamheten bli en helt annan. Nu finns det ju naturligtvis ingen Norsk spelare som skulle platsa i Arsenal men ändå.

Staffan Jacobsson