Medlemmar: 3866 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Ray och Freddie med pokalen i Cardiff.

51 långa veckor är över

mån 6 maj 2002 kl 22:23

51 långa veckor. 51 verkligt långa veckor från en solig lördag i Cardiff 2001, när unge Owen stal pokalen framför våra ögon och förstörde festen, till revanschens dag 2002. 2-0 mot Chelsea. Vår väntan är över. Det är historia. Tack, "Freddie".

Arsenal är de nya mästarna i cupernas cup, FA-cupen,  och en svensk, Fredrik Ljungberg, gav igen för fjolårets förlust mot Liverpool. Den här gången stod vi - jag är alltid "vi" med Arsenal -  i 90 minuter. När jätten Tony Adams och klubbens (?) kapten Patrick Vieira lyfte den så vackra pokalen mot en blå himmel i Wales var vi en vinnare igen.

Det värmde långt in i själ och hjärta. Ett hårt, påfrestande och jobbigt liv som lojal och tokig (!) supporter känns bara enkelt, roligt och skönt.

Cardiff bubblade i ett hav av rött och vitt långt in i natten. De oändligt långa köerna till tågstationen, som bara ligger ett inkast från arenan, och längs motorvägen hem till London var en enkel väntan för Arsenal. För 51 veckor sedan, när man stod där som en slagen man och bara ville hem, var varje minut en plåga. Den här kvällen tog man revansch och bytte bort förlorarens paj och vatten förra året mot hemlagad wok och ett glas rött.

Segersången studsade mellan väggarna så till och med hunden,  givetvis uppklädd med rödvit halsduk, gömde sig i ett annat rum.

Fredrik Ljungbergs mål, för all del Ray Parlours också, var av världsklass. Det krävdes också det för ett avgörande i jämn och länge oviss final. "Freddie" är i en hysterisk form och hetare än den röda färgen i håret. Bara Lars-Tommy fattar det och låter Ljungberg få sin fria roll i blå gult i VM, men å andra sidan har inte Sverige de spelarna Asenal har ...

"Freddie" har gjort mer än tillräckligt i vår för oss alla rödvita. Det räcker gott. En vecka till, bara en vecka till, är kvar innan säsongen är över i England och Arsenal  kan bli historiskt med första klubb med tre "The Double" - vinst i ligan och FA-cupen. Det ser bra ut. Jag ser gärna en repris på de sköna dagarna från maj 1998, när vi först vann titeln tack vare 4-0 mot Everton och FA-cupen mot Newcastle (2-0).

Vi är nära.

För första gången på sju år stannade jag hemma från en stor final och med tanke på vår lyckliga triumf i Cardiff borde jag väl kanske boka av resan till Highbury i helgen, kasta matchbiljetten och ta plats framför TV:n och åka över till lagets parad längs gatorna i norra London på söndag. Å andra sidan kan vi ju säkra "The Double" redan på onsdag kväll.

Det räcker med en poäng på Old Trafford för titeln.

Vi kommer ta plats på lilla Highbury i Norrköping med skumpan på kylning. Det lutar starkt mot ett nytt publikrekord i lägenheten. Biljetterna var slut innan de ens nådde marknaden.

Jag skulle kanske färga håret.