Medlemmar: 8905 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Dennis Bergkamp har nu gjort 100 mål för Arsenal.

Bergkamp - den största

sön 5 jan 2003 kl 12:45

100 mål på sju och en halv säsong för en anfallare kanske inte är en sån imponerande siffra.

Lista: Bergkamps tre snyggaste mål i Arsenal-tröjan:

1: 0-1-målet mot Newcastle borta, 2002. "Dabizas..."
2: 2-3-målet mot Leicester 1997 och reprisen i VM 98.
3: 4-0-målet mot Leverkusen 2002. Pure Class!

Dennis Bergkamp sköt sitt 100:e mål för Arsenal när vi slog Oxford i cupen förra lördagen. Holländaren har avverkat sju och en halv säsong i Arsenal.
Av de 100 målen så är säkert 70 grymt snygga.
10 av dem är mål som bara han klarar att göra.
Geniet och eleganten har äntligen skrivit in sig i historieböckerna. Kan inte den exakta siffran, men det är inte så många Arsenalspelare som passerat 100 fullträffar genom åren.
Åt Ian Wrights magiska 186 mål kan inte Bergkamp göra nåt. Holländaren har kanske en och en halv säsong kvar, men det är inte åt dem jag ska ägna denna text. Tänkte ta tillfället i akt och hylla vår mästare för trogen tjänst och för 100 underbara fullträffar.

Minns när Bruce Rioch startade med att plocka stora namn till den brittiska fotbollen. Arsenal köpte Dennis Bergkamp från Inter i juli 1995 - det var väl i samma veva som Chelsea värvade Gianfranco Zola och den engelska ligan höjdes direkt i värde.
Bergkamp var ett stort namn, men lyckades väl aldrig så bra i Italien.
Därför kändes 7,5 miljoner pund som en stor summa.
Och till en början fick kritikerna rätt. Iceman sköt visserligen ett hat-trick på försäsongen, men i ligan så var det måltorka för holländaren.
I åtta matcher hade den förre Interspelaren en nolla i målkolumnen.
Engelsk press skrev om en floppvärvning när så plötsligt Bergkamp gav kritikerna svar på tal.

23 september sköt Dennis Bergkamp sina två första mål för Arsenal när man slog Southampton på Highbury med 4-2 och många pratar nu när 100-vallen är sprängd om att de målen var två av de snyggaste. De var nog framförallt bland de viktigaste i alla fall för den då 26-årige anfallarens självförtroende
Det blev ytterligare 14 mål den säsongen, men en sjätteplats i ligan var en stor besvikelse och Bruce Rioch fick också lämna sitt uppdrag efter bara en säsong.

In kom den för oss okände Arsene Wenger - som tränat japanska klubblag och Monaco. Bergkamp gjorde 14 mål, Arsenal kom trea i ligan och Ian Wright vann skytteligan med 30 fullträffar. Och det var i säsongens sista match som spel i Europa grejades tack vare Bergkamps två mål mot Derby hemma på Highbury.

Inledningen av den så berömda dubbelsäsongen 97/98 är nog Icemans bästa tid hittills under sina 7,5 år i Arsenal. Utsedd till "Player of the month" stup i kvarten under hösten och vilka mål sedan. Matchen på Filbert Sreet mot Leicester var en föreställning - eller snarare en monolog där Bergkamp visade och gjorde saker som man inte trodde gick att utföra på en fotbollsplan. Nu räckte inte hans hat-trick till mer än en poäng eftersom Leicester kvitterade i 96:e!! minuten. Men holländaren bjöd på ett mål som under VM 98 skulle repriseras mot Argentina. Han plockade ner en långboll, vände bort Matt Elliott i en enda rörelse och hade sedan inga som helst problem att överlista Keller i hemmamålet. Målet är förmodlien ett av de snyggaste han gjort i sin karriär.

Säsongen kröntes med en dubbel, men Bergkamp gick skadad under våren och kunde inte spela FA-cup finalen mot Newcastle. Trots det hittade han nätet 22 gånger - högsta siffran hittills i holländarens Arsenalkarriär - och utsågs till "Player of the year" av de engelska fotbollsspelarna.

Efter VM hade Bergkamp svårt att komma tillbaka. Skador satte stopp för spel, men när han väl var fit så visade sig samarbetet med Nicolas Anelka fungera utmärkt. Kampen med United togs upp. I FA-cupens semifinal ställdes de båda giganterna mot varann, men det krävdes omspel för att utse en segrare. En match som nog Bergkamp gärna glömmer. Han hade kvitterat Uniteds ledning efter 70 minuter när han i den 92:a minuten fick chansen att skjuta The Gunners till Wembley från 11 meter. Holländaren stegade fram - sköt - men Schmeichel räddade och i förlängningen så gav Vieira bort bollen till Giggs som istället ordnade Uniteds finalbiljett. Kampen om ligan var dock fortfarande vidöppen. Arsenal hade i näst sista matchen chansen att i princip säkra guld borta mot Leeds. Men det sumpades chanser till höger och vänster, värst från Kaba Diawaras sida. I slutomgången fick vi förlita oss till att Tottenham skulle ge oss en hjälpande hand genom att ta en poäng borta mot United - men vi vet ju alla hur det gick...
Bergkamp sköt tio mål, men det var Thierry Henry som vann den interna skytteligan med 26 mål.

Säsongen 99/00 blev ännu ett troféelöst år. Bergkamp sköt tio mål, men Arsenal var mil från United som vann ligan överlägset. I Champions League lyckades vi inte gå vidare från en grupp bestående av AIK, Fiorentina och Barcelona. Det blev Uefa-cupen och där gick det bättre. Bergkamp sköt enda målet i första semifinalen mot franska Lens, men Galatasaray vann finalen på straffar.
Målmässigt blev den efterföljande säsongen en katastrof för Dennis. Bara fem mål. Tvåa i ligan igen, ut i kvarten av Champions League mot Valencia och torsk mot Liverpool i FA-cup finalen... Tungt!

01/02 blev ännu ett triumfens år för Dennis Bergkamp. Hårt kritiserad av många skrev holländaren nya kapitel i sin fotbollsaga. Radarpartnern Fredrik Ljungberg sköt målen - Bergkamp stod för förspelen. Många helt magnifika. Men det blev ändå 14 egna mål varav ett som måste klassas som ett av de snyggaste fotbollsmål som någonsin gjorts. I matchen mot Newcastle fintade han iväg stackars Dabizas som förmodligen knappt visste vad han hette under de sekunderna. Med ryggen mot målet vrickade Dennis bollen förbi greken på ena sidan och tog själv sig förbi på den andra och nätade. En helt otrolig manöver som få om ens någon annan i världen skulle klara av att göra under en match på den här nivån. Under säsongen så lyckades även Bergkamp med konststycket att nicka in två mål. Det första mot Mallorca i CL, ett mål som jag såg live på Highbury, och segermålet i FA-cup matchen mot Liverpool. Som jag kan minnas har Bergkamp bara gjort tre nickmål i Arsenal. Dessa två plus ett i CL mot Dynamo Kiev på Wembley.
97 blev alltså 100 mot Oxford i helgen. Bara att buga och gratulera.

Som jag började: 100 mål på 7,5 säsong kanske inte är något jättefacit för en forward i ett lag som kontinuerligt varit topp två de senaste fem åren, men Bergkamp har gett oss så mycket mer än bara 100 mål. Spontant känns det som att han legat bakom 100 mål till med sin spelskicklighet. Allt eftersom åren gått så har holländarens roll förändrats enormt. Han kom som en renodlad striker. Numera när snabbheten sakta försvinner tar han klivet ner och använder hjärnan mer.

Finns väl knappt någon fotbollsspelare som har en sådan spelförståelse och blick för spelet. Bergkamp hittar luckor, passningar och lösningar som man ibland undrar om de egentligen finns.

För mig är Dennis Bergkamp kanske den störste i Arsenals historia. Eftersom jag är född på sent 70-tal så har jag inga minnen av Charlie George, Liam Brady eller någon annan gammal legend. Då jag hittade kärleken till Arsenal handlade det om Brian Marwood, Alan Smith och så vidare. När jag skulle trycka på min matchtröja sommaren 1997 så var valet givet. 10 Bergkamp. Nu sex år senare när det är dags att inskaffa årtes tröja är valet lika enkelt. 10 Bergkamp.
Jag ser Bergkamp som den mest intelligente fotbollsspelaren i världen. En spelare som sällan visar känslor, har Björn Borg som en förebild och därmed fått smeknamnet Iceman.
Har också upplevt det så att det oftast finns två lägen för Bergkamp. Antingen totalt dominerande, inblandad i det mesta och spelar en helt avgörande roll med sin inteligens för fotbollen. Eller så är han helt osynlig. Missar enkla passningar, tappar tålamodet och gör fula efterslängar.
Det är väl så en superstar agerar.

Trogen tjänst ska belönas. Hoppas Iceman får avsluta sin karriär med ytterligare minst en dubbel. Eller varför inte två. För inte lägger Bergkamp skorna på hyllan efter säsongen. Känns som att har mer att ge. Det blir ingen avslutning i nån annan klubb. Karriären ska avslutas i London och Arsenal. Det tackar vi för!!

"There's ONLY ONE Dennis Bergkamp.
ONE Dennis Bergkamp.
Walkin along - singing this song.
Walkin in a Bergkamp Wonderland"