Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Henry är bäste Arsenalspelare den här säsongen.

Allt är inte svart eller vitt

tis 25 mar 2003 kl 17:02

Då vi både har fått uppleva sportsliga bedrövelser och glädjestunder under den senaste tiden har det slagit mig att de flesta av oss supportrar alltid ser allting antingen i svart, eller också i vitt.

Vid en seger är allting bara uppåt och vi har världens bästa lag, medan opinionen vid en förlust vänder käpprätt åt andra hållet. Då ska plötsligt hela laget säljas och tretton nya spelare ska köpas in. Skräckexemplet på det kan man hitta på Arsenal-swedens forum i inläggen som besökarna lade in timmarna efter 1-2 förlusten mot Valencia. Jag kan säga att jag var chockad över hur grova vissa inlägg var, och om några av dessa hade blivit polisanmälda är det nog inte omöjligt att någon upphovsman hade blivit åtalad för olaga hot.
Jag skulle vilja se en mer nyanserad debatt.

Ett av de mest trendiga ämnena på slutet rör Pascal Cygan. Den franske mittbacken har fått ta emot horder av kritik och på många punkter är jag beredd att hålla med, men SÅ dålig har han faktiskt inte varit. De flesta utlänningar som kommer till Premier League når inte toppkapacitet under sitt första år. Bara i Arsenal finns det ett antal exempel: Pires, Ljungberg, och Vieira hade alla ganska medelmåttiga debutår i Gunners, för att sedan vara i världsklass åren efteråt. Visserligen finns det spelare som aldrig når världsklass trots flera år i Arsenal, men min poäng är att man inte ska såga Cygan redan i år. Han kan mycket väl bli värdefull framöver.

* * *

Jag är orolig inför ligaavslutningen. I fjol turades flera spelare om att klättra upp på Mount Everest-höga formtoppar, Henry ägde hösten, Pires spelade i trance halva vårsäsongen och mot slutspurten lekte firma Bergkamp-Ljungberg med motståndarförsvaren. I år har jag inte sett några sådana tendenser. Pires har varit bra men inte så okynnesbra som han var i fjol och Bergkamp är nog ? tyvärr ? inne på sista versen, medan Freddie har fått säsongen förstörd av skador. Den enda av de dominerande förra säsongen som under 2002-03 har överglänst förra årets prestation är Henry. Men är han tillräckligt bra för att på egen hand föra Arsenal till ligaseger? Jag tror någon mer måste ta ansvar för målproduktionen.

* * *

Årets tre bästa spelare den här säsongen i Arsenal

1. Henry
2. Vieira
3. Campbell

* * *

Det klagas på TV4 igen. Kanalen missar att visa Chelsea-Arsenal för att man inte har köpt rättigheterna till tillräckligt många FA-cupmatcher. Kanalen vill förståeligt nog hellre visa semifinalerna och finalen än omspelet i kvartsfinalen. Matchen visas ju fortfarande på Sky, så det finns möjlighet att se den.
Jag vill passa på att fascineras en smula av hur bra man kan följa Arsenal i dag. Jag och Jocke Lander satt och funderade över hur många matcher som man har kunnat se på tv den här säsongen. Och det är ett fantastiskt resultat vi har kommit fram till:

Ligan: Canal+ har direktsänt 29 av 31 matcher den här säsongen och lär väl sända de som återstår.

Champions League: Nio av Arsenals tolv matcher visades av någon kanal inom Viasatkoncernen (Svenska, danska och norska TV3 samt Viasat sport).

FA-cupen: TV4 har sänt tre av Arsenals fyra matcher och Sky sänder omspelet mot Chelsea.

I ligacupen visades inte vår förlustmatch i tredje omgången mot Sunderland. Viasat som har rättigheterna visade istället Sp*rs förnedrande förlust mot Burnley.

Detta betyder att av Arsenals 48 matcher så här långt har sju inte visats på tv. Man kan alltså följa Arsenal från TV-soffan nästan lika bra som de hardcorefans som ser alla matcher på plats. Men, man måste medge att det skulle vara mer underbart att se alla matcher live istället för på dumburken.

Nu ser vi fram emot maj - och mot nya titlar!