Medlemmar: 8706 st.
Visa menyn

Så trött på svenskhypen

tis 29 apr 2003 kl 10:29

Varför matcher svenska sportjournalister alltid svenska spelare?

Så fort Marcus Allbäck, Zlatan Ibrahimovic eller, för den delen, Fredrik Ljungberg har utmärkt sig på något sätt slås det upp i (kvälls)tidningarna med feta krigsrubriker. Denna nationalism liknar på många sätt de engelska journalisternas jargong i samband med landskamper. Engelsmännen har som bekant sedan 1966 oförtrutet hävdat att England är världens bästa fotbollslag, oavsett hur det har gått i VM- och EM-slutspelen.
Svenska sportjournalister har en förmåga att apa efter sina engelska kollegor, men detta är ett fenomen jag helst vill slippa.

Priset måste tas av TV 3, som i sina sex(!) senaste sändningar från Champions League har visar destruktiva Ajaxs 0-0-matcher framför kamper som Valencia-Arsenal och Real-Man United gånger två. Varför har trean visat Ajax? Svaret stavas Z-L-A-T-A-N. Visst, det kan vara kul att se hur det går för Sveriges mest talangfulle spelare - men inte varje vecka.

För en vecka sedan satte jag pannkakan i halsen då det vid middagsbordet klargjordes att kanalen skulle visa Milan-Ajax istället för det klassiska mötet på Old Trafford mellan United och Real. Nu blev matchen från San Siro visserligen underhållande som få, men jag hade samtidigt många gånger hellre sett Ronaldo krossa Sur-Fergies drömmar om att spela hem Champions League på hemmaplan.

Även Canal+ kan sina svenskar. I matchen mellan Arsenal och Charlton på Highbury satt kommentatorn och väntade på att Matthias Svensson skulle få hoppa in för The Addicks. Det precis samma sak som att en hel match upphetsat tala om exempelvis Jermaine Pennant i Arsenal. Han har spelat ungefär lika lite som Svensson i år, och skulle kommentatorn prata om Pennant lika mycket som han pratar om svenskarna skulle vi idiotförklara honom tio gånger om.
Dessutom, vill jag se en Boråsare med taskigt frisyr åker jag till den där förorten till Göteborg och tittar på Fredrik Berglunds Elfsborg.

Fast det värsta enskilda exemplet stod naturligtvis TV 4:s nystartade kanal TV 4+ för. I matchen mellan Liverpool och Celtic i Uefacupens kvartsfinal ägnades utan överdrift 70 minuter av matchens 90 att hylla Henke Larsson. Jag vill inte på något sätt påstå att Larsson är dålig, han är den bästa fotbollsspelaren Sverige har haft de senaste åren men han är ingen Raul eller Thierry Henry. Därför känns det en aning skevt av kommentatorerna att bara prata om Henke, jag menar Emile Heskey var ju också på planen?

Ett annat oerhört störande moment från matcherna mellan Celtic och Liverpool, som visserligen inte har med svenska spelare att göra, var då igeln Pontus Kåmark snackade sönder "You'll never walk alone" då 40 000 engelsmän och skottar sjöng så att tv:n höll på att vibrera sönder. I och med det helgerånet hamnade västeråsaren högst upp på min fiendelista, tätt följd av Sur-Alex och Graham Poll.

Vill man ha ett avgörande bevis för att svenskar inte alls är så stora i Fotbollseuropa som svensk media försöker göra gällande, är det bara att åka utomlands. Fråga valfri person på gatan i Berlin om vem Johan Mjällby eller Michael Svensson är, och du lär få ett "Ich weiß nicht" till svar 99 gånger av 100.

Och tänk så lätt det är att dras med i denna hype! Jag själv har vid flertalet tillfällen på olika sätt uppmärksammat svenskar i andra lag mer än vad som har varit nödvändigt. Skräckexemplet är från 15 november i fjol då undertecknad döpte nyheten om Arsenals lottning till andra gruppspelsfasen i Champions League till "Freddie vs Zlatan". Jag är lika dålig som TV 3?
Men till mitt försvar kan jag säga att jag i alla fall har insett att svenska spelare röner minimal uppmärksamhet på kontinenten, och jag kan också hävda att jag ger någon som helst självkritik.

En fråga återstår, hur stora/små är då svenskarna? Att Ljungberg är stor i England råder det ingen tvekan om ? han blev ju uttagen i utlänningarnas lag då tidernas Premier League-elva togs ut. Men sen? Larsson och Zlatan känner säkert folk till, men i övrigt tror jag att det är tunnsått. Olof Mellberg har gjort sig ett namn i Aston Villa men han är ju inte direkt den mittback som det snackas mest om Premier League.
Anders Svensson? Tjena! En mer överskattad spelare får man leta efter, och det har engelsmännen insett.

Nu är det bara att hoppas på att sportredaktionerna runt om i landet kan nå samma insikt som jag har nått. Annars tror jag att det slutar med att jag ser till att skaffa utländska kanaler, så att man slipper höra skräpet. Kvällstidningarnas artiklar om engelsk fotboll har jag redan slutat läsa.
Jag vill ha bra analyser från Premier League-matcherna, inte hur-känns-det-frågor till en pånyttfödd Marcus Allbäck.