Medlemmar: 8835 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Javier Zanetti är en av spelarna Arsenal kommer stöta på i CL.

CL: Fakta om motståndarna

fre 29 aug 2003 kl 00:53

Lottningen är avslutad och Arsenal får tampas med ryssar, italienare och ukrainare om slutsegern i Grupp B. Arsenal.se guidar er rätt bland motståndarlagen.

Fakta om motståndarlagen i grupp B

FC Internazionale

Inter är en av de mest klassiska och framgångsrika klubbarna i Serie A. Laget har vunnit ligan 13 gånger och cupen tre gånger. Klubben vann Europacupen två gånger på sextiotalet, och UEFA-cupen tre gånger på nittiotalet, senast 1998. I fjol slutade Milanoklubben tvåa i ligan bakom Juventus, vilket man även gjorde 2003. Managern Hector Cuper – som har ett helt koppel av andraplatser på sin meritlista de senaste säsongerna – har ett starkt lag att mixtra med, trots att man har tappat storstjärnan Hernan Crespo till Chelski.

Den klarast lysande stjärnan är naturligtvis skyttekungen Christian Vieri, men det finns även storspelare som Fabio Cannavaro, Javier Zanetti, Francesco Toldo, Emre och Alvaro Recoba i truppen. Bland backarna hittar vi även gamle Arsenalreserven Nelson Vivas. Som ersättare till Crespo värvade Cuper i veckan Kily Gonzales från sin gamla klubb Valencia.

Cuper gillar utmaningen som Inter kommer att ställas inför.
- Våra tre motståndare är mycket bra lag, både takiskt och tekniskt, säger argentinaren. Vi har två jobbiga bortamatcher i kyligt klimat framför oss.

Vad tycker då Cuper om att få möta Arsenal?
- Det blir en trevlig start...

Arsenal.se tippar: Hector Cuper har sänkt Arsenal tidigare så vi har all anledning att vara nervösa inför drabbningarna mot Inter. Arsenal har dock gjort bra matcher mot italienskt motstånd de senaste åren och med lite tur kan vi vinna på San Siro. Hemmamatchen räknar jag med att vi vinner, Arsenal har lärt sig från läxan som vi fick i våras.

Dynamo Kiev

För fem år sedan chockade Sergei Rebrov hela Arsenalvärlden genom att kvittera i slutet av Champions Leaguemötet mellan Arsenal och Dynamo Kiev på Wembley. Kvitteringen innebar att Arsenals chanser till avancemang praktiskt taget försvann. I Ukraina var Kiev dessutom ofint nog att vinna med 3-1 på en leråker till plan.

Kiev vann ligan i fjol, men ligger just nu – sex matcher in på säsongen – fem poäng bakom ledande Shaktar Donetsk (There’s only one Martin Keown) och truppen lyser de stora namnen med sin frånvaro. Laget förlitar sig främst till östeuropeiska spelare men även en och annan mindre känd afrikan och brasilianare finns i truppen.
Laget tränas av mannen med ett svårare namn än Giovanni van Bronckhorst och Jan Vennegoor of Hesselink tillsammans, nämligen Olexiy Mykhaylichenko.

Arsenal.se tippar: En bortamatch i Kiev är naturligtvis mycket svår och vi ska vara mycket glada om vi vinner där, och det bör heller inte vara en omöjlighet för Arsenal. Tappad poäng i hemmamatchen är ett fiasko.

Lokomotiv Moskva

Arsenal ställs för första gången mot Lokomotiv Moskva och på grund av den bitande ryska tundrakylan kan matchen kanske spelas tidigare än den brukliga Champions Leaguetiden 20:45. Fast Lokomotiv-Arsenals spelas 30 september, så då kanske tjälen inte riktigt har satt sig i Moskva?

De ryska mästarna har värvat flitigt under sommaren. Den ryske landslagsmannen Dmitri Khokhlov lämnade i juli Real Sociedad för Lokomotiv och man har även köpt Alfredo David Moreno, Vitrysslands landslagskapten Sergei Gurenko samt brassarna Jorge Wagner och Leandro.

Arsenal.se tippar: Det blir ytterliagre en svår bortmatch för Arsenal som för tre år sedan föll mot Lokomotivs lokalkonkurrent Dynamo med 4-1 på en stelfrusen gräsplan. Jag upprepar tipset från ovan: Vi ska vara mycket glada om vi vinner i Moskva. På THOF finns bara seger.

Sammanfattning: Jag håller Arsenal som favorit till slutsegern och nyckeln ligger i att visa upp det stabila bortspel vi åstadkom under förra höstens Champions Leaguespel samt att förbättra hemmaspelet. Från gruppen ska också Inter gå vidare, men alla vet ju att skrällar kan inträffa i Europaspel. Fråga en Liverpoolsupporter, de vet. Många av mina Liverpoolvänner vaknar fortfarande kallsvettiga om nätterna och skriker "Basel!".
Lokomotiv och Dynamo Kiev känns på pappret ganska jämna, med en liten fördel för ryssarna.

Arsenals matcher i Champions League:
Ons 17/9 H Inter
Tis 30/9 B Lokomotiv Moskva
Tis 21/10 B Dynamo Kiev
Ons 5/11 H Dynamo Kiev
Tis 25/11 B Inter
Ons 10/12 H Lokomotiv Moskva