Medlemmar: 8914 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Kung Paddy.

Viva le Vieira

tor 14 aug 2003 kl 16:57

Patrick Vieira kom till klubben 1996, han hade rekommenderats av Arsene Wenger som själv inte tillträtt som tränare för klubben ännu.

För de flesta av oss var Vieira en spelare vi aldrig hört talas om. I hans första match för Arsenal kom han in som avbytare när vi låg under mot Sheffield Wednesday med 0-1. När slutsignalen ljöd hade Arsenal vunnit matchen med 4-1. Vieira hade presenterat sig för publiken på Highbury, dom gillade vad dom fått se. Sju år senare är han en spelare alla känner till och vars namn är ett av de mest figurerade i engelsk sportmedia. Till en början handlade rubrikerna mest om hans oslipade spel vilket renderade i ett antal gula kort, röda kort och avstängningar. De senaste åren har det mera handlat om hans vara eller icke vara i Arsenal.

Inför årets säsong så hade det skruvats upp ännu mer. Arsenal skall bygga en ny arena och mycket av klubbens ekonomiska resurser går till att finansiera detta jättebygge.

Dom stora spelarköpen hade därmed uteblivit. Men för oss supportrar fanns det större orosmoln på himlen, Vieiras kontrakt gick ut nästa säsong. Den brittiska pressen placerade vår kapten i Real Madrid, Juventus och värst av allt Man Utd. Enligt dom var han inte nöjd med ambitionerna klubben hade, pengarna han skulle få samt att nya spelare var tvungna att köpas in. Dessutom spekulerade man i om Arsenal skulle ha råd att behålla honom under rådande omständigheter (nya arenan). Enligt Vieira själv stortrivdes han i klubben och hoppades att man inom kort skulle lösa ett nytt kontrakt. Mittemellan media och Vieira satt vi supporters och visste inte vad vi skulle tro.

Söndagen den 6 juli kom glädjebeskedet. News of the World går ut med beskedet att Vieira skrivit på ett nytt treårskontrakt. Nyheten bekräftas av mer seriösa medier som Sky Sports, BBC och framförallt Arsenal.com. Glädjen man kände var dock kortvarig (likt när Henry gjorde mål mot Man Utd hemma förra året) då det mindre än ett dygn senare visar sig vara en falsk artikel. Gallan man spyr över engelsk media i allmänhet och inkompetensen hos Arsenal.com i synnerhet får inte plats i denna krönika.

Tiden började nu springa iväg. Det var en dryg vecka till det att säsongen började, inget nytt kontrakt var påskrivet. Min fantasi börjar måla upp bilder som att Vieira går som Bosman fall gratis till Man Utd efter säsongslut. Fantasierna var dock inte befogade för nu började det hända saker. På Arsenal.com visades en videointervju med Vieira där han sa att ett nytt kontrakt förhoppningsvis kommer att skrivas under i början av  vecka trettiotre. Denna gång var det inga tomma ord, tisdagen den 12 augusti kunde man på samma sida läsa att Patrick Vieira skrivit under ett nytt 4 årskontrakt. Detta innebär att vår kära kapten har kontrakt som går ut först sommaren 2007. Detta skrivs onsdagen den 13 augusti, och inga dementier har gått ut. Kanske kan man nu pusta ut. Dom dreglande Engelska reportrarna lär inte tystna för detta. Men vi slipper sälja Vieira till ett underpris alternativt inget pris alls.

Det finns ett talesätt som säger ingen spelare är viktigare än klubben. Detta stämmer men då handlar det om kärleken till klubben. I mina ögon är det oerhört viktigt för klubben att behålla spelare som Vieira. Det visar vad klubben har för ambitioner. Det visar omvärlden att vi blir att räkna med. Det visar att inte vem som helst får dra på sig den rödvita tröjan.

Det Arsenal vi får njuta av dessa dagar är i mina ögon det bästa någonsin, jag säger det trots att jag inte varit med sedan 1886 då klubben bildades. Vi har blivit bortskämda med stora matcher men det är ingenting vi ska skämmas över tvärtom njut. Att tacka för detta är vår underbara spelartrupp men kanske mest av allt The Professor, Arsene Wenger. Låt oss hoppas att han fortsätter leda Arsenal som han gjort sedan 1996, och om så blir fallet låt han stanna tills han uppnår samma ålder som Sir Bobby Robson.   

Låt oss spela hem nya troféer, skulle troféskåpet bli fullt lär Tottenham ha ett nästintill oanvänt.
Låt oss se framemot denna nya arenan.
Låt oss ledas av kapten Patrick Vieira.