Medlemmar: 8835 st.
Visa menyn

Det handlar om att bygga

tis 17 jan 2006 kl 19:12

Det här är inga nyheter och definitivt inga sensationer, bara ett enkelt förtydligande.

Arsene Wenger köper inte framgång, han bygger. För den som inte har begripit det än så är det nu dags att nicka en mjuk tegelvägg eller på annat sätt försöka få polletten att trilla ner. Min föll som en sjunkbomb i fredags. Fast jag hade väl i och för sig också förstått det långt tidigare, precis som du, men fanns det någon minsta lilla dimma så skingrades den effektivt. På lördag eftermiddag lystes sanningen upp som av en blixt.

I min krönika om "sanningen" i Arsenals värvningsstrategi skrev jag att Arsene kommer att knyta till sig minst tre kvalificerade spelare innan vi tågar ut på Ashburton Grove, eller Emirates Stadium som den egentligen heter i sann kapitalistisk anda, varav en eller två nu i januari.

Jag vill faktiskt påstå att jag så här långt har fått rätt. Även om jag möjligen kommer att ha ännu mer på fötterna innan transferfönstret stänger. Monsieur Wenger har knutit till sig två spelare som, om de inte bedöms vara kvalificerade idag, kommer att vara nog så etablerade när nästa säsong drar igång. Om Le Boss får som han vill, vill säga.

Det är fullt logiskt att de spelare som ska vara med att åter göra Arsenal till ett vinnande lag idag är 19 respektive 21 år gamla. Det är också ett tydligt argument för att mitt påstående om att jag hade rätt i sanningskrönikan. Ty hade inte Vieira och Edu försvunnit eller värvningen av Baptista gått hem så hade de bägge nyförvärven förmodligen varit 16 och 18 istället.

Det här är Arsene Wengers syn på hur man skapar framgång i fotbollsvärlden, man bygger den själv, man köper den inte. Det är värt att komma ihåg när man, som förhållandevis många har gjort i vinter, kräver hans avgång. Den åsikten (att han bör avgå eller till och med få sparken) kan nämligen endast frammanas av en bestämd uppfattning att metoden som används i grunden är felaktig. Annars skulle man ju tvingas påstå att den (metoden alltså) utförs på ett klandervärt sätt vilket en inte allt för lång tillbakablick snabbt motbevisar.

Man kan inte säga att bonden är för dålig på att plöja om man egentligen vill asfaltera hela åkern.

Man skulle kunna säga att Arsene Wengers synsätt tangerar det svenska kustartilleriet. När de söker efter en båtförare vill de inte ha någon med skepparexamen. Det är nämligen mycket lättare att lära ut från noll än att omvända någon som har lärt sig "fel".

Som sagt, inget nytt under solen men ibland måste även det självklara få sägas högt.

***

Läste igenom en krönika jag skrev efter den oslagbara säsongen 2003/2004. Inför den säsongen värvades egentligen bara Jens Lehmann. Så lär det bli även de kommande åren. När Arsene ger Dein & Co klartecken att stoppa ner plånboken för den här gången så är det i princip de här killarna som skall göra det under överskådlig tid. Om Gud vill och Henry skriver på vill säga. Med "för den här gången" avses även sommarens transferaktiviteter.

***

Som ni kanske har begripit är jag svag för statistik. Det är så användbart i argumentation av alla slag samtidigt som man kan få den att peka i många oväntade riktningar. Till exempel är det ganska fascinerande att konstatera följande:
Arsenal är ett bättre lag med Pascal Cygan i startelvan!
Med Pagge i laget har vi tagit i snitt två poäng per match mot 1,75 utan samtidigt som vi har släppt in färre mål.

***

Angående den senaste Svennishistorien, det roligaste var The Guardiens krönikör Kevin Mccarra: "Vad gäller Owen så är det ju han själv som har sagt att det är på det sättet till Eriksson (att han är ute efter Skatornas pengarna, reds. anm.) och att Rio är lat vet ju alla. Så det är knappast något nytt."
Källa: Expressen, måndag 16 januari 2006.

***

Alla som trots allt är sura på Wenger och hans strategi skall vara glada att de inte är HBK:are. De säljer sina bästa spelare varje år samtidigt som de värvar nästan undantagslöst från Söderhamn och Värnamo. När sedan Janne "Proffessorn" Andersson säger "Det är de här grabbarna som skall göra det." så menar han Emil Jensen, "Texas" Johansson, Björn Anklev och Patrik Ingelsten. Nu har han ju inte ens Mangfors i bakfickan längre. Men GAIS har kanske en plats över till honom?

***

Måste kännas tungt för alla som är med i Fantasy Premier League och som inte hade Henry som kapten i helgens omgång...

***

Nu har jag sagt mitt, nu får du säga ditt. Jag föreslår att du gör det på Forumet eller direkt till mig: mark.aslin@arsenal.se

Text: Mark Åslin