Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Kostsamma försvarsmisstag

tis 7 feb 2006 kl 19:12

Vad har hänt med Arsenals försvarsspel de senaste åren. Från att varit ett av världens mest stabila under ledning av Adams har vi i år agerat som ett gäng korpspelare. Framförallt så är det 2 misstag som våra försvarsspelare gör gång efter gång.

Det första och största felet de gör är att de ligger helt fel i sina positioner. Arsenal spelar, likt de flesta lag, med ett zonförsvar. Dvs man har delat upp planen i zoner och där varje spelare har hand om sin zon. Styrkan med att spela det spelet jämfört med man-man försvar är att man inte behöver springa lika mycket. Problemen som kan uppstå är när motståndarnas spelare springer mellan zonerna och det är i de situationerna som Arsenals försvarare har stora problem. Man ligger alldeles för långt ifrån varandra och tycks inte ha någon kommunikation mellan varandra. Målen mot Everton och Wigan är två tydliga exempel på när ett zonförsvar inte fungerar. Beattie respektive Roberts springer in i luckan mellan våra mittbackar och ingen av Senderos och Sol bestämmer sig vem som ska stoppa dem.

Där har vi också ett annat stort fel i våran backlinje, vi saknar en naturlig ledare. Hade det tex varit Adams som varit en av mittbackarna så hade han snabbt styrt upp vilken roll varje spelare har i försvarsspelet. Hade stora förhoppningar att Sol skulle vara ledaren som tog över efter Adams, men han har blivit sämre och sämre efter flytten från Tottenham. Det har pratats om att anledningen till detta är att han är en tystlåten grubblare, men jag tror även att han har haft svårt att anpassa sig från att vara stjärnan i ett lag med en massa sopor till att komma till en klubb med en massa världsspelare där han bara är en bland andra. Toure är väl den som närmast ligger tillhand att vara den som kan ta över som ledaren i backlinjen. Han har viljan och visar ett uppoffrande spel, men frågan är om han har språkets förmåga samt kunskapen att leda sin medspelare.

Det andra stora felet som försvarsspelarna gör att en sak som jag valt att kalla Lex-Cygan. Anledningen till detta namn är att Cygan är "kung" att göra detta misstag. Vilken är nu detta misstag som fått "äran" att bära Cygans namn? Jo det är att följa med sin motståndare för långt ner när denne går hemåt för att hämta boll. Det som då händer är att det skapas en stor yta där backen skulle ha varit. Och har vi problem med att täcka ytorna när vi är fyra där bak så förstår ju vem som helst att det blir ännu svårare om vi bara är tre. Mot sämre lag så funkar det att följa med sin motståndare, men mot bättre och framförallt smartare lag, som tex Chelsea, Liverpool och United, så blir man straffad om man gör detta misstag. Ett skolexempel på detta är matchen mot Chelsea på Highbury. En övertänd Senderos följde med Drogba ända till mittlinjen, Drogba spelade bollen till en medspelare (har förträngt vem) som på ett tillslag slog bollen på ytan där Senderos borde ha varit där Robben kom farande och gjorde 1-0.

Hur tar vi oss ur detta då? Ja det gäller att Wenger låter backarna träna positionsspel under de närmaste månaderna. De har ju Keown med på träningarna redan nu, varför inte låta honom bli ansvarig för träningen med backarna. Eller varför inte bjuda in Adams att föreläsa hur ett försvarsspel ska spelas. Han hittar säkert någon tid mellan blöjbytena. Sen gäller det även för Wenger att få Campbell att inse att han har en viktig roll i laget och att det är han med sin rutin som måste hjälpa sina yngre kollegor. Annars så måste Wenger ut och handla en kollega till Toure i sommar. Tyvärr så känns det som om Wenger inte har prioterat försvarsspelet så hårt i hans jakt på det perfekta anfallsspelet. Han tog över laget i en period när försvararna hade spelat ihop i många år och var som ett självspelande piano. När sedan en efter en av spelarna i den gamla backlinjen slutade eller såldes så tappade man mycket kunskap (självklart med alla rutin de hade) och den kunskapen är vi just nu långt ifrån att ha.

*****

1,8 miljarder i förlust!! Känn på den summan. Lägg där till 1,2 miljarder i förlust året innan. Total är det nästan vad vår nya arena kostar att bygga. Hur agerar Chelseas styrelse och ägare på ett sådant besked? De ansvariga får sparken? Nix, de säger istället att det är enligt planen. Nu kanske alla förstår att vi inte kan konkurrera med en sådan klubb finansiellt. Det som är positivt är de unga talangerna inte längre går på Chelsea hypen, utan istället väljer den klubb och tränare som de tror kommer att utveckla dem till världsspelare. Synd bara att inte Ian Wright kunde få sin styvson att inse att Chelseas avbytarbänk inte är rätt plats att vara på om man vill spela VM.