Medlemmar: 8855 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Vieira - inte saknad i the Gunners

Vi behöver inte Vieira längre

ons 29 mar 2006 kl 15:31

Det finns många saker att ta vara på efter uppvisningen mot Juventus. Fabregas underbara spel som lovar gott inför framtiden, 4-5-1 som fungerade som en dröm när alla tog löpningar i djupled och hur Henry verkar älska att spela i Arsenal. Jag tänker koncentrera mig på en annan – Vieira hade inte platsat i Arsenal 2006.

Jag såg det redan 2004. Inte att Vieira var dålig, utan att han egentligen inte behövdes. I vår kaptens skadefrånvaro – med Gilberto och Fabregas som mittfält, spelade Arsenal sin bästa fotboll någonsin. Vi spelade bra även med Vieira på planen, visserligen, men det var tydligt att han trots allt inte var oumbärlig för Gunners spel.

Som en ledare har Vieira alltid varit stor. Det finns det inga tvivel om. Men som fotbollsspelare började jag ana en kvalitetssänkning för ett par år sedan. Captain Pat var inte lika snabb, hård och energisk som förut. Åldern och ett fotbollsliv fyllt av tufft, fysiskt spel tar ut sin rätt – och det har den nu även gjort för Vieira.

I och med segern – nej förlåt, krossen – mot Juventus i tisdags, måste det ha gått upp ett ljus för hela Arsenal. Vi behöver inte honom. Wenger gjorde helt rätt som sålde fransmannen i rättan tid, när man fortfarande fick en redig slant för honom. Det är dags för andra att kliva fram som ledarfigurer – spelare som Fabregas, som mot Juventus såg ut som en fullvuxen man.

De som säger att Arsenal har saknat Vieira kan mycket väl ha rätt, men i så fall pratar de inte om på planen. Hade det varit någonstans han hade behövts, så hade det varit i omklädningsrummet, som kapten. Men som fotbollsspelare är Patrick Vieira inte mycket att hänga i julgranen längre – det vet alla som har sett minst ett par matcher med Juventus tidigare i år. Han är en habil mittfältare, som gör ett gott jobb, men inget extraordinärt. Inget Vieira-magiskt som vi fått se i Arsenal.

Och nu, i och med denna härliga väckarklocka, börjar jakten på nästa års Champions League på riktigt. Och kanske även jakten på årets.