Medlemmar: 8835 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Vi tackar Sol Campbell för tiden i Arsenal.

Tankar om VM

mån 10 jul 2006 kl 19:12

Jag är besviken på den låga kvaliteten i VM. Skulle det inte vara världens bästa spelare och lag som gjorde upp i Tyskland?

De bästa spelarna kanske, men inte de bästa lagen. De bästa lagen i världen är inga landslag utan det är klubbar som Barcelona, Arsenal, Chelsea och Juventus (hur länge till?) som spelar bäst fotboll.
Jag är övertygad om att Arsenal, om vi leker med tanken, skulle ha en mycket bra chans att nå en topplacering i ett VM. Vi har faktiskt VM-spelare på varje position och är självklart mer samspelt än vilket landslag som helst. Visst är det en kittlande tanke?

Arsenalspelarna gjorde i de flesta fall bra ifrån sig. Thierry Henry och Jens Lehmann var högst delaktiga i att Frankrike och Tyskland tog hem medaljer, medan Fredrik Ljungberg räddade Sverige från ett nytt Italien 1990-fiasko. Ashley Cole växte i Englands backlinje ju längre turneringen gick men han nådde aldrig toppformen. Övriga Arsenalspelarna i Englands trupp, Campbell och Walcott spelade marginella roller och som alla andra undrar jag varför Walcott togs ut i truppen om han inte ens var aktuell för spel.

Schweizarna Senderos och Djourou hade stor del i att Schweiz inte släppte in ett enda spelmål under turneringen. Djourou blev utbytt redan i första halvlek i åttondelen mot Ukraina och vi får hoppas att han inte blev alltför knäckt av det ganska märkliga bytet. King Kolo var lika bra som vanligt i Elfenbenskustens backlinje trots den hopplösa gruppen, medan kollegan Eboue var mer ojämn.

Van Persie spelade från start i samtliga av Hollands matcher och gjorde också ett snyggt frisparksmål. Men liksom Holland räckte han ändå inte riktigt fram. Adebayor i Togo gjorde sitt, men hans lag var för svagt för att åstadkomma något.

Cesc Fabregas hade konserverat formen från våren och tog hand om taktpinnen på Spaniens mittfält. Det är inte konstigt att Real Madrid vill värva honom – vilken klubb skulle inte vilja göra det? Reyes fick bara spela en match då förbundskapten Aragones valde att satsa på andra spelare.

Gilberto Silva fick en mindre framträdande roll i Tyskland jämfört med brassarnas guld-VM för fyra år sedan. Han var dock bra när han väl fick spela, och han kommer att bli en viktig kugge för Arsenal även nästa säsong.

The new boy då? Tomas Rosicky såg ut som världens bästa mittfältare i Tjeckiens inledningsmatch mot USA då han gjorde två mål, men då tjeckerna fick Koller skadad försvann det vägvinnande spelet och Rosicky blev alldeles för ensam. Det vi fick se av honom såg dock väldigt lovande ut och den förre Dortmundspelaren kommer att bli ett mycket bra tillskott i Arsenals startelva.

I övrigt kan vi konstatera att Manchester United-spelarna fortsätter sin fina tradition att göra bort sig i VM. Rooney fick det berömda röda kortet mot Portugal samtidigt som världen äntligen upptäckte vad vi Arsenalfans vetat i flera år – att Christiano Ronaldo och Ruud van Nistelrooy är världens mest osköna fotbollsspelare. Förhoppningsvis har vi sett det sista av dem i England.
Karma kallas det visst...

VM-finalen blev en konstig historia. Visst, den gick som väntat till straffar men vägen dit hade ingen kunnat förutse. Zidanes utvisning var sorglig att se, och vad än Materazzi sa till honom får inte en lagkapten agera så – särskilt inte i en VM-final. Henry kämpade hårdare än vanligt, men det blev ingen titel för Arsenalkaptenen i år. Revansch nästa säsong kanske?
Fransmännen var det bättre laget i finalen, men Italienarna gjorde en Arsenal från FA-cupfinalen -05. Dödade matchen och visade otäck precision vid straffarna. Sådan är fotbollen. Dessutom unnar jag en så fantastisk spelare som Cannavaro ett VM-guld.

Till sist: Sol Campbell har lämnat Arsenal. Aldrig lär vi få vara med om en lika kontroversiell som (för oss) underbar värvning, som när Sol, Tottenhams kapten, lämnade Sp*rs och gick till Arsenal. Gratis. Sp*rsfansen är fortfarande så bittra över det och de näst intill blir magsjuka.
Campbell var mycket viktig för oss under hans tre första säsongen då Arsenal dels vann dubbeln och var obesegrat under en hel säsong. Att mittbacken var mindre lyckad under de två sista säsongerna betyder med tanke på framgångarna mindre.
Många sa att Sol aldrig skulle kunna bli en "riktig" Arsenalspelare, men i mitt Arsenalliv är han en av de största.