Medlemmar: 8835 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Ronaldo filmar igen.

En gnällkrönika

tis 20 feb 2007 kl 15:29

Det är mycket fuskande och skitsnackande i fotbollen idag. Spelare som filmar, spelare som gnäller på domaren i varje närkamp, tränare som gnäller på domaren för att de inte vågar erkänna sina fel... Det är inte underligt att man blir gnällig själv av allt gnäll.

Vi tar det i tur och ordning. Och kan börja med allas våran Cristiano Ronaldo. Han verkar ge sig tusan på att bli hatad av hela England, och lyckas riktigt bra. Filmningen som gav straff mot Tottenham var äcklig att se, och jag klarade inte av att se mer av matchen efter det. Mådde för dåligt. Är det så vi vill att fotboll ska se ut?

Svaret alla ger är ett rungande NEJ. Ändå är det så här det ser ut, och varken Fifa, Uefa, FA eller någon annan i fotbollsvärlden vill göra något åt filmningsproblemet förutom vi fans (och faktiskt domarna). Tyvärr så har just fotbollssupportrar aldrig haft någon som helst makt. Det märks hela tiden, och det märktes inte minst innan och under Fotbolls-VM i somras.

Fifa och Uefa, och säkerligen också FA, leds av ett gäng gubbstruttar som förmodligen var bra spelare en gång i tiden, men som aldrig vetat hur det är att vara supporter (det finns många fler supportrar än spelare!). Och det är där skon klämmer. De vet inte hur vi känner, vi som går på matcher och tittar på tv och lägger ner hela våra liv för den här sporten. Spelarna som numera är gubbar i styrelser filmade säkert en hel del själva på sin tid, och är därför luttrade. De vet hur det är att vara spelare där ute, men inte hur det är att vara på läktaren och se sitt lag förlora med 1-0 på en feldömd straff. Skon klämmer hårt, minst sagt.

Min högsta önskan nu är därför att någon med makt tar ansvar för detta problem och ser till att lämpliga åtgärder görs. Straff i efterhand, videogranskning, utpekning som fuskare – allt detta skulle hjälpa. Men nu verkar Platini, den nya Uefa-chefen, mest koncentrera sig på att omforma ett redan fullt fungerande Champions League – bara för att han själv fått för sig att det är bäst så. Vore det inte bättre om han lyssnade på fansen, det skulle inte skada att göra det en endaste gång. För fotbollens skull.

Sen har dessa tränare som har filmande divor till spelare mage att klaga på domarna, att de har svårt att erkänna sina fel. Skrattretande. Om spelarna bara hade lite vett i skallen så skulle de sluta försöka fuska i varenda läge de får, och spela ett schysst spel istället. Det skulle hjälpa domarna. Först då kräver jag att de kan erkänna sina fel, nu är felen för många att be om ursäkt för.