Medlemmar: 6125 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Thierry Henry kommer inte gå att ersätta för Arsenal.

Den oersättlige och den instabila klubben

ons 27 jun 2007 kl 16:32

Thierry Henry, den bästa spelaren Arsenal någonsin haft, lämnar klubben. Känslan är att vi tagit ett par steg tillbaka i utvecklingen och med nuvarande instabila ledning verkar vara på väg att bli en underpresterande storklubb likt Spurs, Newcastle eller Aston Villa.

Om vi tänker att nybyggartiderna inleddes när Patrick Vieira såldes till Juventus 2005 kan vi trots de skrala resultaten ändå se att det berott på att ett nytt lag varit under uppbyggnad. Till kommande säsong har man varit optimistisk att det nya laget nu kan vara redo för större utmaningar... Men vad händer? Vår bästa spelare säljs och känslan är att vi är tillbaka på ruta ett och inte precis har gått framåt sedan 2005.

En spelare av Thierry Henrys kaliber tror jag aldrig mer vi får se i Arsenal. Spelare som i snitt gör 30 mål per säsong och totalt gjorde 221 mål på åtta säsonger och i alla år ansågs som en av världens bästa - nej, sådana spelare växer inte på träd. De finns bara i en på en miljard. Det kommer alltid att finnas bra spelare i Arsenal - men aldrig någon som Thierry Henry. För Arsenal tror jag detta kan jämföras med "Maradonasyndromet" i Argentina. Var och varannan ung argentinsk talang som kommer fram benämns som "den nya Maradona". I Arsenal får vi nog för en lång tid vänja oss vid att höra om "den nye Henry". Sanningen är dock att ingen blir lika bra och lika magisk som originalet.

Även om det tidigare hänt att man förundrats över hur Arsenal kan sälja stora spelare känns det i detta fall än mer oroande. Försäljningen av Henry visar på den instabilitet som just nu råder i Arsenal. Läser på forumet att en del inte godtar Henrys argument att det är på grund av att David Dein lämnat klubben som han väljer att pröva lyckan i Barcelona. Jag köper däremot förklaringen. Helt klart såg Henry i alla väder att Arsenal genomsyras av stabilitet och stora ambitioner när byggherrarna på den sportsliga sidan var Dein och Arsène Wenger. Deins uttåg verkar ha fått hela klubben i gungning. För troligen verkar även Wenger tveka om en fortsättning efter 2008. Det kommande halvåret blir avgörande för hur Arsenals närmaste framtid ska se ut - både genom mötena i styrelserummet och via resultaten på fotbollsplanen. Styrelsen och Wenger måste enas hur satsningen ska se ut och kemin med ersättaren till Dein, vem det nu blir, måste fungera. Framåt jul får vi nog en fingervisning om ledningen har lyckats lösa upp knutarna och kan få Wenger att signera ett nytt kontrakt.

Men inget ont som inte för något gott med sig. Thierry Henry kändes inte som den perfekta lagkaptenen. Gilberto Silva tar nu troligen över och Kolo Touré blir reserv. Det känns som de två har klart bättre ledaregenskaper. Självklart måste Arsenal nu köpa in ett par etablerade spelare för att det ska finnas någon rimlig chans att konkurrera om de stora titlarna till nästa säsong.
Vi kan dock kosta på oss en jämförelse med Manchester United för ett år sedan. Vilka trodde de kunde bli ligamästare i stor stil senaste säsongen när de innan sålt Ruud Van Nistelrooy? I mål räknat hade han ungefär samma betydelse för dem som Thierry Henry har haft för Arsenal.