Medlemmar: 8853 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Ska han stanna eller flytta?

Silly Season sucks

sön 17 jun 2007 kl 20:37

Det var skönt att den misslyckade säsongen till sist tog slut. I ungefär en dag. Sen insåg jag att Silly Season hade inletts – och i samma andetag hur mycket jag avskyr denna fåniga säsong.

Förklaringen är enkel.
Arsenal får aldrig någonsin positiv publicitet under den här perioden. Allting handlar om vilken storstjärna som ska lämna, att lagkaptenen är på väg bort och att det inte finns några pengar att handla för.
Detta i kombination med att 95 procent av de diskussioner om fotboll man dras in i, i något skede drabbas av kommentaren "Hur känns det att Henry drar till Barcelona då?"
Är det någon mer än jag som har tröttnat?
Vi minns alla hur det var när Patrick Vieira fortfarande var i klubben. Varenda sommar var han så gott som klar för en plats på Real Madrids mittfält, men likförbannat var han kvar i laget när premiären spelades i augusti. Ironiskt nog flyttade Paddy efter en sommar där det knappt dök upp ett enda rykte om honom – men det var väl undantaget som bekräftade regeln.
Nu är Henry kapten och då gäller ryktena honom. I fjol öste tidningarna på med den ena fantasihistorien efter den andra – han hade köpt hus och sett ut skola till dottern. Men ingenting var sant och han förblev Arsenalspelare.
Allting talar för att samma trötta artiklar publiceras i år också. Egentligen borde man väl strunta i att läsa allt skräp – men Internet är tydligen beroendeframkallande.
Varför uppstår då dessa rykten år efter år?
Jag tror att ett skäl kan vara att Arsenals kaptener de senaste åren inte har varit britter. De andra toppklubbarna ståtar med Gary Neville, John Terry och Steven Gerrard – spelare som är uppväxta i respektive klubb och på ett helt annat sätt är rotade där de är – ungefär som vår hjälte Tony.
Henry har spelat i tre klubbar och för honom skulle det inte vara något livsomvälvande att byta en gång till – i alla fall inte på samma sätt som för Neville, Terry och Gerrard, eller som det hade varit för Big Tone.
Ett annat skäl är Henrys egen otydlighet. Det skulle inte vara svårt för honom att be redaktör Richard Clarke på Arsenal.com att lägga ut ett kort pressmeddelande med citatet "I’ll stay."
Istället låter han pressen spekulera vilt och spär dessutom på oron genom ett otydligt jag-vet-inte-vad-jag-vill-uttalande. Jag kan inte se någon annan anledning till det än att fransmannen vill sätta press på Arsenal att agera på tranfermarknaden, även om jag kan tycka att det är ganska tveksamt av en klubbkapten att agera så.
Såpan kommer rulla vidare – och blir han kvar kan vi räkna med en repris även 2008.
Samtidigt fortsätter Arsene Wenger med en åsnas envishet hävda att Arsenals trupp har vad som krävs. Truppen som spelade Arsenal till en fjärdeplats, 21 poäng efter Man United, är alltså tillräckligt bra. Detta samtidigt som United och Chelsea förstärker inför nästa säsong. Arsenals trupp är med Wengers synsätt redo att slåss om guldet.
Jag är visserligen bara en ödmjuk hobbykrönikör i Sverige, men jag får inte ihop det.
Vid närmare eftertanke: Inte ens Stephen Hawkings lär kunna knyta ihop den ekvationen.
Tur att det bara är åtta veckor kvar av årets mest hopplösa fotbollsperiod.
Man får helt enkelt tänka på något annat.
Det kanske finns massor med roliga aktiviteter att göra på sommaren...
Sa någon Roskilde?