Medlemmar: 8540 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsenal tappade en stabil ledning och det blev kryss i derbyt.

4-4 och chocktillstånd

tor 30 okt 2008 kl 07:16

Två nya poäng bortp**sade och så här kan vi inte fortsätta.

Vad var det egentligen som hände på Emirates sent igår? Jag har fortfarande inte fattat det. Matchen var ju slut, den var avgjord, vi skulle bara spela av de sista minuterna och kanske t.o.m. få göra ett mål till. Pang, pang och helt plötsligt står det istället 4-4 och jag fattar ingenting. Hur kan ett lag som ska kriga om guldet kunna tappa en sådan här match? Några forumskrivare skrev att inget annat topplag skulle göra sådana misstag och jag är beredd att hålla med. Jag har mycket svårt att se Man U, Pool eller Chelsea klanta till sig på samma sätt som vårt kära Arsenal gjorde igår. De stänger helt enkelt matchen och ger inte motståndarna chansen att komma tillbaka.

Matchen då? jag är nog fortfarande i chocktillstånd och kommer knappt ihåg vad som hände i 85 minuter. Men matchen började lite trevande och återigen lyckas någon i vårt motståndarlag få till årets skott och sen är det väl 50-50 om man ska skylla på att Almunia står i fel position eller inte på Bentleys skott. Han förväntar sig givetvis inte ett skott därifrån och då ska han heller inte stå på målinjen men som besviken supporter vill man ändå få det till en målvaktstavla. Hur som helst så får Bentley spelet totalt och tror att han äger hela Emirates Stadium och halva London. Att visa någon form av respekt för klubben som forstrade honom verkade inte vara aktuellt.

Det tog ca 30 min innan Arsenal verkligen satte sin prägel på matchen och sista kvarten av första halvlek är det spel mot ett mål och mitt i den tyngsta pressen kvitterar Silvestre på en hörna. I detta läget förväntar man sig ett fortsatt tryck mot Tottenham och jag tycker att Arsenalspelarna tar tag i taktpinnen på ett bra sätt direkt i andra halvlek. Det dröjer inte många minuter innan Gallas nickar in 2-1 på ännu en fast situation. I detta läget tycker jag att Arsenal spelar helt OK utan att egentligen glänsa. Fabregas gör det han ska men sätter inte en sådan prägel på matchen som man är van vid. Jag tycker även att Walcott och Nasri borde kunna få ut mer av det bollinnehav man ändå hade.

När 30 min återstår exploderar matchen i mål. Först är det van Persie som slår en underbar långboll som Nasri springer på och på friställer Adebayor som bara behöver peta in bollen i öppet mål. Glädjen blev dock kortvarig för tre minuter senare lämnar Almunia en enkel retur rakt ut i banan. När det sen tar honom en kvart att resa sig igen är nyinbytte Bent först på bollen och reducerar. Nervositeten steg igen men redan i minuten efter gjorde van Persie det vi trodde var det avgörande målet då han stänker in 4-2 med högerfoten (!) efter en fin framspelning av Adebayor.

Under den kommande 10-minuters perioden byter Wenger in Eboue, Diaby och Song och trots att vi leder med 4-2 känns Tottenham farliga så fort de närmar sig vårt straffområde eller får en fast situation. Personligen kände jag ingen som helst trygghet bakåt.

I den 89:e minuten lyckas den annars utmärkte Clichy med ett nytt frispel a la Birmingham då han som bollhållare helt oattackerad snubblar och ger Jenas chansen att avancera mot vårt mål. Naturligtvis är det ingen som får för sig att störa honom eller "ta" en frispark för lagets skull utan han får fritt skottläge och placerar snyggt in 3:an bakom Almunia. Naturligtvis är det olyckligt att det blir mål på Clichys miss men man får helt enkelt inte göra bort sig så i ett sådant läge av matchen.

I det här läget var jag 100% säker på att det också skulle komma en kvittering och när inte Arsenal lyckas hålla i bollen under övertiden kommer Lennons retur som ett brev på posten. Man kan säga vad man vill om motståndarnas skjutförmåga och om Almunias eventuella returer men är det inte backarnas uppgift att vara först på någon retur? Sååå mycket snabbare kan inte Lennon vara.

Man kan ställa sig ett par frågor efter matchen. T.ex. hur det kommer sig att domaren lade till 4 minuter i en match utan skador. Standard brukar vara 3 minuter om det har varit sex byten i matchen. Men det är för enkelt att skylla ifrån sig på en sådan sak. Spelarna ska klara av att spela både tre, fyra och fem minuter på övertid. De måste helt enkelt bli bättre på att hålla bollen mot motståndarnas planhalva. Att söka hörnflaggan och få några enkla frisparkar är en klassiker på alla nivåer och i detta läget tycker jag det vore ett utmärkt sätt att få tiden att gå.

Många kritiserar bytena men jag har svårt att skylla tappet på Wenger. Att få in pigga ben i form av Diaby och Song ska inte behöva betyda att man ska tappa matchen.

Innan matchen pratade Le Boss om "partnership" i backlinjen och valde därför att satsa på polarna Silvestre och Gallas. Men trots att det blev en helfransk backlinje tycker jag inte att de utstrålar någon stabilitet. Var och en för sig blixtrar de till men jag tycker inte att de agerar som den enhet de bör vara. Sagna har inte riktigt kommit upp i fjolårets nivå medan Clichy är som han alltid är. Vore det inte för sina hjärnsläpp så vore han lätt en av ligans tre jämnaste spelare.

van Persie gör, enligt mig, en kanonmatch. Han överglänste klart och tydligt Adebayor som inte dominerade på det sättet vi blivit vana vid. Mittfältet får också godkänt utan att heller utmärka sig. Nasri är jäkligt skicklig med bollen men borde få ut lite mer ändå och samma gäller med Walcott och hans styrkor.

Nu hoppas jag att spelarna kan ta med sig denna frustration till Stoke på lördag och låta dem betala för detta nederlag. Våra toppkonkurrenter vann igår så nu får vi inte tappa mer enkla poäng.

Arsenal-Tottenham 4-4 (1-1)

0-1 (13) Bentley, 1-1 (42) Silvestre, 2-1 (46) Gallas, 3-1 (64) Adebayor, 3-2 (67) Bent, 4-2 (68) van Persie, 4-3 (89) Jenas, 4-4 (94) Lennon

Arsenal

Almunia 3

Sagna 6, Gallas 6, Silvestre 6, Clichy 7

Walcott 5, Denilson 5, Fabregas 6, Nasri 6

van Persie 8, Adebayor 6

Avb: Diaby (82), Song (88), Eboue (76), Vela, Fabianski, Toure, Bendtner

 

Publik: 60 043

Domare: Martin Atkinson

 

(10: Världsklass , 9: Strålande, 8: Mycket bra, 7: Bra, 6: Godkänd, 5: Sådär, 4: Underkänd, 3: Dålig, 2: Miserabel, 1: Spursklass)