Medlemmar: 8880 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Ramsey fick chansen från start när Arsenal föll i Portugal.

Förväntad förlust mot Porto

tor 11 dec 2008 kl 10:32

När Wengers mannar åkte till Portugal spekulerades det mest kring vilka som fick stanna hemma.

Då var det dags för den sista gruppspelsmatchen i årets Champions League. Tack vare Bendtners sena mål mot Kiev är Arsenal redan klara för kvartsfinal till våren. Även Porto var inför mötet klara så därför stod "bara" förstaplatsen i gruppen på spel. I höstens första möte mellan lagen spelade Arsenal ut hela sitt register och 4-0 segern var i underkant. Ett liknande resultat i går kväll var inte att räkna med.

Med tanke på förutsättningarna i gruppen tog Wenger chansen att vila vissa nyckelspelare inför lördagens ligamatch mot Boro. Att spela en tidig lördagsmatch när man på onsdagen spelat borta i Portugal är ännu ett genidrag från FA. Om det hade varit Man U eller Liverpool som drabbats av detta hade respektive coach lipat i en vecka i media. Nu är kanske inte alltid Wenger mycket sämre men upplägget är bedrövligt.

Den mest intressanta frågan var inför matchen hur viktigt det är att bli gruppetta. Om jag inte minns fel så vann vi vår grupp för två år sedan och fick en på pappret lätt lottning i PSV. Hur det mötet slutade vet väl de flesta. Förra året fick vi ett tuff gruppetta i Milan i kvartsfinalen och lyckades slå ut dem. Personligen tycker jag inte att det spelar så stor roll. Om man tar grupp B som exempel så möter jag hellre gruppvinnaren Panathinaikos i kvarten än grupptvåan Inter. Men sen kan man vända på frågan och titta på grupp C där jag helt klart hellre möter grupptvåan Sporting än gruppvinnaren Barcelona. Atl Madrid som grupptvåa känns inte heller som en dålig lottning. Hur man än vänder och vrider på frågan så ska man slå ut tre riktigt bra lag för att bli mästare. När och hur man möter dem spelar egentligen inte så stor roll.

Med tanke på detta så störtar jag Wenger till 100% när han väljer att vila viktiga spelare. Det var redan bekräftat inför matchen att spelare som Cesc, van Persie, Nasri, Adebayor, Toure, Sagna, Clichy inte skulle spela. Förhoppningsvis var det rena försiktighetsåtgärder som stoppar dem från spel.

Matchen då? jo den blev precis som jag hade förväntat mig. Men den startelvan Arsenal ställde upp med finns det ingen som gör "det där lilla extra" som krävs för att göra mål på bortaplan i CL. Det är helt klart 11 bra spelare men utan de s.k. spetsspelarna var det inget topplag i Europa Wenger ställde upp med. När sedan Porto också fick ta ledningen på hörna, ja då kändes det väl som att saken redan var klar. Tyvärr visar det sig återigen hur viktigt det är att Arsenal blir bättre på att försvara på fasta situationer. Många gånger är det sådana situationer som avgör i de här sammanhangen. I det här fallet var det Diaby som tappade sin markering och det blev mer eller mindre öppet mål för Bruno Alves.

När sedan Lisandro (om jag inte minns fel) satte tvåan kändes matchen avgjord. Det mest spännande i andra halvlek var väl att talanger som Wilshere, Randall och Gibbs fick chansen och förhoppningsvis värdefulla erfarenheter för framtiden.

Noterbart var för övrigt att Eboue blev hyllad av 1500 tillresta Arsenalsupportrar. Tydligen hade han tackat för detta genom att kasta upp sin matchtröja till dem efter matchen. Om tröjan kastades tillbaka förtäljer inte historien ...

Arsenal: Almunia 7, Eboue 6, Gallas 6, Silvestre 5, Djourou 5, Ramsey 6 (60), Denilson 5, Song 5 (78), Vela 5, Diaby 5 (60), Bendtner 5

Avb: Fabianski, Wilshere (60), Randall (78), Gibbs (60), Simpson, Merida, Hoyte

(10: Världsklass , 9: Strålande, 8: Mycket bra, 7: Bra, 6: Godkänd, 5: Sådär, 4: Underkänd, 3: Dålig, 2: Miserabel, 1: Spursklass)