Medlemmar: 8540 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Här åker Adebayor ut på Anfield.

Pressen kvarstår efter kryss mot Liverpool

sön 21 dec 2008 kl 19:05

Bara en poäng mot Liverpool, Fabregas skadad och Adebayor utvisad efter två tveksamma gula kort.

Det som hade behövt vara tre poäng blev alltså bara en, och att det inte blev noll poäng var tillsammans med kämpaglöden dagens enda glädjeämnen. Fabregas blev knäskadad och som förvisso helt utan läkarutbildning men efter att ha sett många fler fotbollsmatcher än jag vill veta så har jag sett tillräckligt många knäskador för att kunna gissa att vi lär få vara utan Kapten Cesc minst en månad. Och då är jag optimist.

Matchen började hur som helst precis som jag förutspådde i gårdagens artikel. Liverpool ställde upp med en ensam Keane på topp och sökte långa bollar mot honom. Arsenal å sin sida försökte spela sig igenom i mitten vilket snabbt visade sig vara mer eller mindre dödsdömt då Liverpool packade mittcirkeln full av mittfältare. Matchens första chans hade Steven Gerrard när han fick ett skottläge en bit utanför straffområdet men Almunia kunde rädda utan större besvär, och strax därefter hade Adebayor en hygglig nick mot Reina i bortakassen men inte hellre det var särskilt farligt.

Farligare blev det i stället när Nasri vände på en femöring ute till vänster och med en precisionsboll hittade Robin van Persie som vände bort Daniel Agger och dunkade in bollen i nätet med högerdojan. One-nil to the Arsenal, alltså.

Kort därefter får Adebayor ett mycket diskutabelt gult kort av domare Howard Webb. Adebayor går in i en duell som inte skilde sig nämnvärt från någon annan, men Webb fiskade upp kortet till allas stora förvåning. Missnöjet blev inte mindre av att Robbie Keane därförinnan hade totalkapat Gaël Clichy bakifrån men klarat sig med ett gult, ett gult som jag personligen gott tycker hade kunnat vara rött. Men Keane är ju inte att betrakta som en sådan där... ni vet... utländsk spelare utan praktiskt taget att betrakta som en härlig engelsk kämpe så han klarade sig med ett gult. Och visst, hade Webb hållit den nivån så kan jag köpa att det bara blir gult men Adebayors kort blir ju då rena löjan i det sammanhanget.

Arsenal skapade inga riktiga chanser till 2-0, och just före halvtid kom i stället 1-1 när Johan Djourou i stället för att springa ikapp med Robbie Keane tittade på linjedomaren och fri med Almunia drog Keane till på halvvolley och bollen satt i nättaket, otagbart för Almunia.

Strax därefter höll Gaël Clichy på att ställa till det när han försökte vara lite väl konstruktiv och Dirk Kuyt kunde sno bollen och spela in den till Steven Gerrard som med vänsterfoten dock skickade upp bollen högt upp på läktaren - och bara någon minut senare hände det som inte får hända: Fabregas får en vridning på sitt högra knä i en duell med Xavi Alonso och det är hur tydligt som helst på tv-bilderna att det tar rejält illa.

In med Diaby till vänster, Denilson in i mitten och Nasri till höger efter paus. Liverpool försökte dra upp tempot och de första minuterna fungerar inte Arsenals spel överhuvudtaget så det blir mest till att slå ifrån sig, men efter sju-åtta minuter började hemmaspelarna så smått få lite mer grepp om saker och ting och kunde bryta Liverpools grepp - och just när det kände som om vi dessutom började hota Liverpools mål så klev Howard Webb in i handlingen och drog, återigen på diskutabla grunder sett till vad som försigått i andra dueller i matchen, upp det gula kortet för Adebayor och det var bara att gå och duscha för vår Togoles som blev så paff att han inte ens kom sig för att protestera utan bara skrattade uppgivet, skakade på huvudet och gick därifrån.

Läge för total bortadominans nu? Ja, läge kanske det var, men Arsenal vägrade att lägga sig ner och dö. Trots stort bollinnehav för Liverpool så bildade Arsenal, för ovanlighetens skull, en kompakt försvarsmur och hoppades på kontringar på den ensamme Robin van Persie på topp, och sakta men säkert åt sig även hemmalaget tillbaka in i det hela och stundtals var det faktiskt vi som pressade ner Liverpool. Tyvärr orkade vi inte riktigt ända fram till mål så några målchanser att tala om blev det inte men det blev det inte heller för Liverpool - förrän i de absoluta slutminuterna då Daniel Agger fick avancera ohotad och avlossa ett skott som gick precis utanför Almunias kryss och jag är inte helt säker på att Almunia hade hunnit nå det skottet, samt när Ryan Babel fick nicka en boll mot den vänstra stolpen men tack och lov någon halvmeter utanför.

Så vad säger man efter 1-1? Ja, som matchen blev så får man ändå vara nöjd med en pinne, men vad värre är är att Adebayor nu är avstängd mot Aston Villa, och Fabregas kommer som nämnts knappast att spela igen på ett par veckor och det återstår också att se hur Gaël Clichys vad mår efter Keanes kapning; det är ju inte helt ovanligt att det funkar att spela matchen ut men några timmar efter matchen kommer smärtan och det visar sig vara en bristning eller liknande.

Arsenal förtjänar i alla fall beröm för att de inte gav upp trots motgångarna utan i stället så gott det gick försökte gå för tre poäng. Men det blev bara en och man får väl se det som positivt att det inte blev noll.

Arsenal-Liverpool 1-1 (1-1)
1-0 van Persie (24)
1-1 Keane (42)
Domare: Howard Webb

Almunia 8
Sagna 7-Gallas 8-Djourou 6-Clichy 6
Nasri 8 (Eboue 90/-)-Song 8-Fabregas 8 (Diaby 45/5)-Denilson 8
Adebayor 6-van Persie 8