Medlemmar: 7686 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Rosicky har inte spelat fotboll på 1,5 år, men nu är han tillbaka.

Rosicky tillbaka när Arsenal kryssade

lör 18 jul 2009 kl 15:52

Efter 18 månader var Tomas Rosicky tillbaka i spel när Arsenal träningsspelade mot Barnet.  

Som traditionen bjuder så öppnade Arsenal säsongen med att spela en match mot Barnet FC, som spelar i League Two till vardags. Och som traditionen också bjuder så deltog inte speciellt många a-lagsspelare - men vi fick se en mycket efterlängtad comeback för Tomas Rosicky! Han spelade hela den första halvleken och det är bara att hoppas att det inte blir några bakslag efter detta.

Arsenal ställde upp med detta lag i första halvlek:

Almunia
Djorou-Gallas-Vermaelen-Silvestre
Wilshere-Randall-Frimpong-Rosicky
Arsjavin-Watt

Träningsmatcher av detta slag bjuder sällan på någon större fotboll, och denna gång var inget undantag. Spelarna är rostiga efter ett par månader utan match, och en sådan här match är väl egentligen inte att betrakta som så mycket mer än ett träningspass. Spelet gick på kryckor (där den ena kryckan dessutom var kortare än den andra) och bara enstaka gånger blev det något som påminde om Arsenal-spel - och gemensamt för alla de tillfällena var att Wilshere eller Rosicky var inblandade.

Rosicky såg inte ut att tveka eller fega i några situationer. Han gick in för fullt i de fåtaliga närkamperna och fick också ett friläge efter ca en kvart, men målvakten hann ut precis innan Rosicky kunde nå bollen och peta den förbi honom. Han hade också ett skottläge från högersidan av straffområdet efter att Wilshere hade dragit upp ett anfall, men skottet drev iväg långt utanför.

I den 42:a minuten gjorde Arsenal säsongens första mål. Det var Andrei Arsjavin som fick äran att i öppet mål peta in en passning från Sanchez Watt, som i sin tur hade fått en fin boll från Wilshere. Kort därefter blev det dock kvitterat till 1-1, och det kom på en frispark som Barnets anfallare Yakubu fick nicka in alldeles för ostört. Jag vet att det bara är träningsmatch, men det känns inte särskilt bra att vi släpper in ett så enkelt mål. Gallas var den stora syndaren i markeringen här.

1-1 stod sig till halvtid, och sedan gjorde Wenger ett par byten - tio stycken, för att vara exakt. Hela laget frånsett Tomas Vermaelen fick kliva av och in klev ett lag som knappt ens var ett juniorlag. Så här såg uppställningen ut efter paus:

Vito Mannone
Craig Eastmond - Luke Ayling - Vermaelen - Thomas Cruise
Gilles Sunu - Francis Coquelin - Conor Henderson - Nacer Barazite
Jay Simpson - Jay Emmanuel-Thomas

Detta juniorlag (varav flertalet spelare var med och vann både ligan och FA-cupen för U18 förra säsongen) satte högsta fart och var redan i den första minuten nära att göra 2-1, men det dröjde till den fjärde innan målet kom. Nacer Barazite samarbetade med Jay Emmanuel-Thomas och skaffade sig själv ett läge till vänster i straffområdet och krökte mycket elegant in bollen intill målvaktens vänstra stolpe.

Därefter dig det hela ut ganska rejält. Det hände nästan ingenting fram till matchens sista minuter, förutom att Barnet gjorde fem byten på en gång i den 60:e minuten. I den 82:a var det dock dags för mål igen, och det bar Barnet som kvitterade till 2-2 efter tämligen oorganiserat försvarsspel och ett valhänt agerande av Mannone. Elliot Chalres fick öppet mål och det blev således 2-2. Direkt därefter var Emmanuel-Thomas nära att göra mål igen, men hans skott från straffområdeslinjen smet precis utanför stolpen.

Det hela slutade därmed 2-2, och som fotbollsmatch var det inte mycket att hänga i julgranen. Härnäst väntar ett träningsläger i Österrike och tre matcher. Räkna med lite mer A-lagsinblandning i dessa matcher. Men nu är säsongen i alla fall igång, och det är faktiskt inte mer än fyra veckor till den första ligamatchen.

Tomas Rosicky, som förresten var lagkapten, var hyfsat nöjd efter matchen och sade till ATVO att det kändes bra att spela och att det var hedrande att vara kapten och att det nu gäller att fortsätta träna och spela matcher för att hitta formen igen. Han var förstås glad att vara tillbaka i spel och att han siktar på att vinna PL och CL.