Medlemmar: 8509 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Cesc gjorde två mål mot Alkmaar.

Kaptenen visade vägen

ons 4 nov 2009 kl 23:33

Som väntat hade inte Arsenal några större problem att besegra AZ Alkmaar.

Ja, vårt 100-procentiga hemmafacit för säsongen håller alltså i sig. Det var ingen klang-och-jubel-föreställning precis, men det var en tämligen stabil seger och målen var vackra att se på. Arsenal var, utan att någon gång behöva ta i särskilt mycket, totalt överlägsna sina motståndare.

Wenger hade gjort tre ändringar jämfört med laget som besegrade laget med en tupp på bröstet i lördags. Eboue klev in i stället för Sagna, Gibbs klev in i stället för Clichy och Nasri startade i stället för Bendtner. De två sistnämnda ändringarna var framtvingade av skador, men Sagna satt på bänken så i hans fall var det bara frågan om att vila.

Arsenal började i ett ganska makligt tempo och ärligt talat såg det inte ut som om AZ trodde särskilt mycket på sig själva för de bjöd inte så mycket motstånd. Vi kunde ha varit i ledning med två mål efter tio minuter då van Persie dels hade dundrat iväg ett högerskott som smet precis utanför stolpen, och då vi också hade en indirekt frispark på målområdeslinjen som van Persie sköt på täckande försvarare.

Det första målet kom efter 25 minuter, och det var kapten Cesc som gjorde det. William Gallas drog igång ett anfall och han spelade ut till Fabregas som från det övre vänstra hörnet av straffområdet bröt in i banan och sköt ett skott som överraskade Alkmaar-målisen Sergio Romero och smet in vid första stolpen.

Därefter lyfte bortalaget faktiskt upp sig en aning och vaskade fram lite halvlägen, men riktigt farligt blev det aldrig. I stället tog Arsenal sakta men säkert över igen och när halvleken började närma sig sitt slut så hittade Arsjavin fram till den djupledslöpande Nasri med en fin passning och Nasri kunde efter att ha grundlurat en AZ-back helt fri med målvakten slå in 2-0.

Den andra halvleken kändes snarare som en träningsmatch än en match i vad som ska antas vara det största man kan delta i som klubb. 3-0 föll efter bara några minuters spel, och det var Fabregas som helt fri med målvakten efter fin framspelning från Arsjavin nästan retfullt enkelt chippade in bollen över målvakten. Arsjavin hade i sin tur fått bollen av Diaby som hade jobbat bra i defensiven för att vinna bollen högt upp i banan.

Var matchen inte redan avgjord så var den det nu. Alkmaar anföll efter detta lite sporadiskt, och lyckades vid ett tillfälle också skapa en riktigt vass målchans när Gallas och Vermaelen för en gångs skull slarvade lite i straffområdet och Almunia fick göra en riktigt svettig reflexräddning och lyckades styra upp bollen i ribban och ut.

Wenger fann det i den 67:e minuten för gott att ta av både van Persie och Fabregas och låta dem vila inför lördagens bortamatch mot Wolves. In kom Eduardo och Aaron Ramsey, och bara ett par minuter senare var den förstnämnde i allra högsta grad inblandad i 4-0-målet då han genom att klacka bollen hittade Arsjavin som i sin tur med en väl avvägd passning hittade Diaby som helt sopren med målvakten bredsidade in bollen i nät utan vidare funderingar.

AZ fick sedan ett tröstmål då de efter en hörna kunde kontra i ett två mot en-läge och Jermaine Lens avlossade ett skott mot den första stolpen och en märkligt passiv Almunia släppte in det inte särskilt hårda skottet. Kanske förväntade han sig en passning, jag vet inte, men väldigt märkligt såg det ut i alla fall.

Seger blev det hur som helst, och i min införrapport skrev jag att tre poäng skulle säkra avancemang - men jag hade räknat lite fel. Vi är inte helt klara, men en poäng till räcker under alla omständigheter - och med tanke på att nästa match är hemma mot Standard Liege så ska väl inte det vara någon större omöjlighet.

Arsenal-AZ Alkmaar 4-1 (2-0)

1-0 (26) Fabregas
2-0 (43) Nasri
3-0 (53) Fabregas
4-0 (72) Diaby
4-1 (83) Lens

Domare: Alain Hamer, Luxemburg

Almunia 6
Eboue 6-Gallas 7-Vermaelen 6-Gibbs 6
Song 7
Fabregas 7-Diaby 6
Nasri 7-van Persie 6-Arsjavin 8

Byten:

Ramsey (6) in för Fabregas (67)
Eduardo (7) in för van Persie (67)
Rosicky (6) in för Arsjavin (75)

Övriga avbytare: Mannone, Silvestre, Senderos, Sagna