Medlemmar: 8806 st.
Visa menyn

Foto: Arsenal

Arsenal och Diaby kryssade i snön mot Everton.

Skönt med en pinne

sön 10 jan 2010 kl 17:47

Arsenal fick kämpa ordentligt för att få en pinne med sig från mötet med Everton.  

Det var tätt, spännande, fult, farligt, chansrikt och känsloladdat. Det var Premier Leauge när det är som bäst och trots att väderförutsättningarna var riktigt dåliga - ni såg väl själva hur brutalt det snöade - så blev det en bra match. Det tråkiga är att vi i slutändan gick tillbaka in i omklädningsrummen med enbart en poäng. Men en poäng är bättre än ingen.

Jag vet att det kommer råda väldigt skilda meningar kring vår insats. Det finns de som säger att vi spelade uruselt, att vi knappt visade någon motivation alls och att vi enbart hade tur. Sedan finns det de som kommer säga att vi visade prov på stark mentalitet när vi kom tillbaka från underlägen två gånger i rad och nästan fick till ett segermål. Personligen väljer jag att ställa mig någonstans där emellan. Jag kan inte låta bli att kritisera den inställning spelarna gick in i matchen med. Jag menar, om man är ett topplag som tillhör världstoppen så kan
man inte bara ställa sig och stirra blind på bollen och inte visa någon kampvilja alls. Passningarna for åt helvete, spelare föll, spelare tappade boll, spelare fick skadekänningar och spelare lyckades inte hitta målchanser. Första halvleken var rent ut sagt usel. Trots att vi hade ett par bra lägen - inklusive ett mål - så kan man inte påstå att det var en bra halvlek.

Andra halvlek gjorde i stort sett matchen. Arsenal började spela bättre, men såg trots det väldigt tama ut. Arshavin förblev osynlig, Sagnas inlägg höll inte måttet, Traore blev gång efter gång ägd på sin egen kant och Almunia var ... dålig osv osv. Trots det så började till slut att klicka och vi kom med tusentals målchanser och hade stor press på Evertons planhalva. Trots att vi aldrig riktigt kom med farliga skott på mål så fanns det enorma mängder av chanser där det lika gärna kunde gått vår väg och resulterat i ett mål eller en farlig retur. Men förutom målen så gick inte många saker vår väg idag. Efter första halvlek kunde vi ha haft Gallas, Vermaelen, Sagna och Denilson skadade. Det kändes nästan som varenda en av våra spelare fick bege sig till sidlinjen för lite omplåstring.

Det som kanske saknades allra mest var tyngd, tyngd framåt. RvP:s frånvaro märktes tydligare än någonsin och det märktes att vi inte hade någon som helst tyngd framåt. Evertons försvarare var stora, starka och stabila och våra små, tekniskt skickliga och snabba spelare lyckades helt enkelt inte bryta ner de stora försvararna. Att kräva massa/några/ett köp efter sådana här insatser är en normal reaktion hos många supportrar, men jag vädjar er att tänka till lite först. Detta Everton är inte det Everton vi mötte i början av säsongen. Detta
Everton har spelat riktigt bra på sistone och spelade bl.a 3-3 på Stamford Bridge. En poäng mot detta gäng är ingenting vi bör skämmas över. Det är inte poängen, motståndet eller turen vi ska klaga över, utan det är spelarnas inställning, stundtals dåliga spel och totala brist på kampvilja. Som jag redan nämnde var det inte förrän vi låg under 1-2 som vi till slut började visa lite jävlaranamma. Sådant håller inte, det gör det verkligen inte. Sedan måste jag ändå tillägga att vi måste hitta tyngd framåt. Bendtner må komma tillbaka, men vad säger oss att han kommer hålla sig skadefri hela säsongen ut? Vad säger oss att han inte drar på sig massa småskador á la Rosicky eller drar på sig ytterligare en långtidsskada? Vi ska inte börja köpa sönder truppen eller lägga ut gigantiska summor pengar, men vi måste hitta tyngd framåt och det fort. Om vi skulle haft den minsta lilla tyngd framåt så skulle det aldrig blivit 1-2. Då skulle vi med största sannolikhet redan ha dödat matchen.

Samtidigt är det otroligt starkt av laget att komma tillbaka två gånger om och det är någonting förra årets Arsenal aldrig skulle ha gjort. Det finns flera spelare som bör få extra plus i kanten och ni kommer märka vilka det är under spelarbetygen. Så, låt oss deppa över spelet, men i slutändan bör vi vara nöjda med resultatet, det med tanke på hur nära vi var en förlust. Trots att vi sedan kom väldigt nära tre poäng så är en poäng bättre än ingenting alls. (Kom ihåg att jag kör med normalbetyg på 6)

Almunia (4/10) - Kan inte göra något större åt målen han släpper in, men det är inte där som misstagen sker. Dåliga utkast, dåliga utsparkar, dåliga rensningar, dåliga beslut och dålig kommunikation är bara några saker som det tål att klagas över. Har blivit allt bättre sedan förlusten mot Chelsea, men nu har han börjat svajja ordentligt igen. Jag har ingen aning om varför Wenger håller honom kvar mellan stolparna, men det skulle nog inte skada ifall Fabianski fick fler chanser.

Sagna (4,5/10) - Dåliga inlägg och dåligt beslutsfattande även här. Sagna kan bättre, men visade helt enkelt inte upp sitt a-game idag.

Gallas (och!) Vermaelen (7/10) - Här finner vi åtminstone lite kampvilja och jävlaranamma. Dessa herrar ville hela tiden och gav aldrig upp. Bägge mittbackarna kunde lika gärna ha brutit matchen, men istället valde de att kämpa emot smärtan och fullföljde matchen med en bra insats. De kunde ha varit lite mer alerta i försvaret, men man kan inte skylla poängtappet på dem.

Traore (5/10) - Usel första halvlek där han gång efter gång blir frånsprungen eller fråndribblad. Valde alldeles för sällan att attackera bollhållaren och det kunde kostat oss ett mål. Drar upp sig i andra och levererar riktigt fina inlägg i slutet av matchen. Om det var en sak han hanterade bättre än Sagna var det inläggen.

Ramsey (4/10 - utbytt i matchminut 64) - Ramsey hittade formen, men den försvann lika snabbt som den kom. Efter två riktigt fina insatser mot Portsmouth respektive West Ham så blev det ingen uppföljare idag. Lyckades knappt med någonting och kom fel hela tiden. Synd, för jag hade förväntat mycket mer av den unge mannen!

Denilson (5,5/10 - utbytt pga skada i matchminut 84) - Denilson var mannen som skulle ersätta Song. Det gick ... mindre bra. Hans fysiska underlägsenhet resulterade i att Everton vann många bollar på mittfältet och trots att han blev allt bättre ju längre in i matchen han kom så var det aldrig tal om några monsterinsatser. Föll efter Pienaars mål otäckt till
marken och många stod undrandes vad det handlade om, det såg i varje fall inte bra ut. Kan bli borta flera månader om det vill sig illa.

Diaby (9/10) - Jaja, nio kanske är lite väl högt, men jag ger honom enbart det för att visa hur pass överlägsen han var idag. Diaby tacklade, slet och var mannen bakom 2-2-kvitteringen. Kunde ha avslutat själv men valde att iskallt passa till Rosicky som klämde in den. Oerhört fint förarbete och mannen var superb från matchminut 1 till 90. Var utan
tvekan Arsenals bäste spelare.

Nasri (6/10) - Godkänt, varken mer eller mindre.

Eduardo (7/10 - utbytt i matchminut 74) - Var enligt mig ett felbeslut att ta av honom från planen. Eduardo börjar äntligen (äntligen!) komma tillbaka till sin gamla stortform och var bra idag. Det handlade inte om en superb insats à la Diaby, men Eduardo gav upphov till ett flertal farliga målchanser och kämpade och slet nästan hela tiden. Nu får vi hoppas att han fortsätter med det.

Arshavin (5/10) - Nästan helt osynlig. Kunde ha blivit stor matchhjälte två gånger om (några hundradelar för långsam ut med ett ben och inte långt ifrån att sätta ett skott som kunde letat sig in i mål), men blev ingenting. Har verkligen tappat formen och trots att han kan åstadkomma mirakel till och med då han är osynlig måste han skärpa sig. När Arshavin är i form är han en av världens bästa. Det är han inte just nu.

Rosicky (7/10 - inbytt i matchminut 64) - Spelade hela tiden på gränsen då han ständigt var extremt nära att tappa boll eller missa sina tacklingar, men spelade trots det på rätt sida av gränsen. Kom med flera fina inlägg och fixade kvitteringen. Ett riktigt bra inhopp!

Vela (6/10 - inbytt i matchminut 74) - Gjorde inte något större väsen av sig. Gjorde varken misstag eller underverk.

Merida (spelade för lite för att betygsättas - inbytt i matchminut 84)

Matchens tre kanoner:

Diaby - Vi alla visste att han hade det inom sig. Nu har han följt upp sina superba insatser med ännu fler superba insatser. Har under de senaste veckorna varit en av Arsenals bästa och viktigaste spelare.
Eduardo - Må inte ha varit nära att göra mål, men blir bara bättre och bättre. Gjorde en bra insats idag!
Rosicky - Ett riktigt bra inhopp. Finns inte så mycket mer att säga.

Matchens sp*rsspelare (spelare som behöver putsa sina kanoner): Här skulle jag nästan vilja placera alla andra spelare. Hur tuffa omständigheterna än må varit så kan man inte spela på det sätt många gjorde idag. Alldeles för uselt och jag ställer ett stort frågetecken över inställning, motivation, kampvilja och jälvaranamma.