Medlemmar: 8782 st.
Visa menyn

Foto: Arsenal

Merida nätade - Arsenal vann.

Tre sköna poäng

sön 17 jan 2010 kl 21:00

Bolton Wanderers kämpade, slet och sparkade på både bollen och Fabregas. Men det var Arsenal som vann.

När Sam Allardyce regerade på Reebok Stadium var Bolton ett riktigt mardrömslag för Arsenal. Så icke numera, detta var om jag minns rätt vår sjunde raka vinst mot just detta lag. Däremot fick i alla fall jag en del flashbacks till Allardyces regim, för det var stundtals ett rätt brutalt hemmalag som Wengers mannar hade att brottas mot - bokstavligt talat.

Som kanske bekant hade Bolton till den här matchen en ny manager i form av Owen Coyle som tidigare tränade Burnley. Ivriga att visa sin nye manager vad de går för gick Bolton in för matchen med själ och hjärta och försökte sätta tidig press på Arsenal. Det var nära att ge utdelning efter mindre än en minut när en i mitt tycke solklart offsidestående Chung Young Lee som i sin tur spelade in bollen till Kevin Davies vars skott emellertid blockerades av William Gallas. Bolton fick strax därefter in en boll i mål, men då var det redan avblåst för offside på Kevin Davies.

Arsenal spelade emellertid snabbt upp sig och efter sju minuter spelade Cesc Fabregas fram Eduardo som med minsta marginal blev snuvad på ett friläge av Jussi Jääskeläinen. Cesc hade i sin tur fått bollen av Craig Eastmond som i ett sent skede hade fått ersätta Samir Nasri som, givetvis, har dragit på sig en lårskada.

Strax därefter borde Arsenal ha fått en straff. Efter ett snabbt anfall spelades bollen ut till Eduardo som i sin tur spelade in mot Fabregas som når bollen före Jääskeläinen, och den sistnämnde träffar i stället bara Fabregas ben. Jag måste erkänna att jag först trodde att han hade träffat bollen, men på reprisen syntes att så inte var fallet och framför allt att Phil Dowd stod i en sådan positon att han borde ha sett det hela klart och tydligt.

Arsenal fortsatte sedan att ha ett visst övertag. Bolton försökte kontra, men trots att Armand Traore hade en riktig mardrömsmatch på sin kant så lyckades övriga försvarare - inte utan visst besvär emellanåt, ska påpekas - hålla rent. På andra sidan banan hotade Arsenal allt mer och i den 27:e minuten rämnade försvarsmuren när Cesc Fabregas efter väggspel med Eduardo kunde slå in one-nil to the Arsenal.

Detta gav förstås våra kanonjärer än mer luft under vingarna och kort efter målet var Craig Eastmond nära att öka på ledningen. Han fick stå helt omarkerad på en hörna och sköt ett volleyskott som Jussi Jääskeläinen precis hann ner för att rädda. Ingen Arsenal-spelare var först på returen, och en lång befriande spark senare var chansen borta.

I den 33:e minuten borde Fabregas ännu en gång ha fått en straffspark med sig. Efter diverse snabba passningar runt boxen fick Fabregas bollen och avancerade ner mot mållinjen till, och blev solklart fälld av Zat Knight. Jag kan köpa att Phil Dowd inte såg det, men linjedomaren hade fri sikt men valde av obegriplig anledning att inte vinka. Det var en solklar kapning, och i momentet efteråt blev det lite stökigt då Boltons Matthew Taylor tyckte att det var en bra idé att sätta sitt knä i nacken på Fabregas när denne låg på gräset. I mitt tycke ett rött kort så det visslar om det, men inte i domarens som i stället blåste frispark för Bolton!

Ett gult kort delades strax därefter till Paul Robinson som fick syna ostskivan efter en kapning på just Fabregas, en kapning som en hårdare domare hade plockat upp det röda kortet för. Dobbarna före och utan chans på bollen - och Robinson hade ändå mage att bli upprörd för att han får gult kort...

Kort därefter försökte Klasnic filma till sig ett rött kort på Rosicky. Efter en situation där Diaby borde ha fått frispark kontrade Bolton och Klasnic sprang mer eller mindre in framför Rosicky och kastade sig omkull som om han hade blivit skjuten i en Hollywood-film och rullade runt, runt, runt tills han hörde domarens signal varpå han raskt reste sig upp. Det slutade med gult kort för Rosicky och Phil Dowd var på väg att tappa matchen totalt.

Detta fick Arsenal att tappa koncepterna en aning, vilket passade Bolton väl. De skapade två bra chanser på kort tid, men Almunia gjorde två bra räddningar. Arsenal svarade med att rulla upp Bolton totalt och hur Fabregas kunde missa öppet mål från fem meter förstår jag inte riktigt - det måste ha varit svartkonst inblandat. Cesc missar inte från fem meter om det inte är något övernaturligt ondskeväsen inblandat ...

Bolton hann med en halvchans till innan paus. Klasnic visade att han kan mer än att falla snyggt och med både tur och skicklighet lyckas han få bollen förbi Gallas men Almunia hinner lägga labbarna på bollen innan det blir något avslut.

Den andra halvleken innehöll emellertid mindre våld och mer fotboll. Jag misstänker att såväl Wenger som Coyle hade stämt i bäcken i pausen och sagt åt sina adepter att se till att hålla sig på banan, och för hemmalagets del var det nog en vettig idé. Bolton inledde halvleken med att ge allt för att nå en kvittering. Arsenal fick inte riktigt igång passningsspelet, och bollen gavs bort alltför snabbt vilket gav flera omställningslägen för Bolton. Hemmalaget var dock inte tillräckligt skickliga för att utnyttja detta, men tydligt var att de ville anfalla på vår vänsterkant där Armand Traore som redan nämnts hade det oerhört tungt. Han hade tyvärr i stort sett inte ett rätt på hela matchen och många trodde nog att det var han som skulle bytas ut när Gaël Clichy skulle bytas in i den 72:a minuten. Men icke, Wenger hade än en gång en idé som ingen av oss andra hade tänkt på - han bytte ut Rosicky mot Clichy och ställde om spelet till 4-4-2 med Clichy som vänsterytter.

Bytet gjordes minuten efter att Bolton fått sin bästa chans i matchen. Matt Taylor blev helt sopren med Almunia efter att Arsenal misslyckats med att ställa honom offside, men antingen fick han panik eller så fattade han inte hur fri han var för han valde att avlossa ett löst och snett skott från långt håll och Almunia kunde lugnt låta bollen rulla utanför målet.

Ett par minuter efter det avgjordes sedan matchen definitivt. Arsenal vände på spelet, och efter ett par snabba passningar släppte Fabregas bollen till Eduardo som i sin tur lyfte in bollen mot målområdet där bollen rensades undan, men inte bättre än att Fran Merida (inbytt mot Eastmond i den 63e minuten) kunde plocka upp bollen och helt oattackerad smälla in sitt första ligamål för Arsenal intill den chanslöse Jääskeläinens högra stolpe.

Det återstod nu bara tio minuter och Bolton var ett slaget lag. De gjorde ett par halvhjärtade försök att anfalla, men bortamålet var aldrig riktigt hotat efter detta. Johan Elmander fick hoppa in för Bolton de sista minuterna, men detta gjorde snarare Arsenals jobb lättare. Elmander såg inte särskilt motiverad ut och rörde bollen två eller möjligen tre gånger - och tappade den omedelbart.

Sammantaget en mycket skön seger för Arsenal. Det var inte den bästa match laget har presterat den här säsongen, men det är samtidigt till viss del det som imponerar. Förra säsongen hade vi antagligen förlorat den här matchen, men det finns just nu en vilja och bestämdhet i laget som jag gillar att se. De tre poängen innebär inte bara att vi hakar på Chelsea och ManU, vi har nu också tack vare helgens övriga resultat en marginal på hela sju poäng ner till fjärdeplatsen, något som är nog så viktigt. Nu är det bara att ösa på och se hur långt det räcker.

Jag vill avslutningsvis säga ett par ord om Craig Eastmond som gjorde sin första match från start i dag. Tidigare har jag bara sett honom i tre-fyra matcher med reserver och ungdomslaget och inte imponerats särskilt av honom, men i dag visade han att det finns potential. Han gjorde ett fullt godkänt jobb mot ett stundtals mycket fysiskt spelande Bolton och visade att han även kan slå fina passningar. Det var ingen hejdundrande supersuccé, utan helt enkelt en stabil insats som lovade gott.

Lovade gott gjorde emellertid inte Traore som gjorde en av sina sämsta matcher någonsin i Arsenal-tröjan. Han har gjort det med beröm godkänt så här långt men jag förutsätter att vi får se Clichy från start nästa gång.

Nå, nya tag nu på onsdag mot samma lag men då på Emirates Stadium. Inget annat än tre poäng räknas om vi vill hänga på titelracet. Come on you Gunners!

Bolton-Arsenal 0-2 (0-1)
Domare: Phil Dowd
0-1 (27) Fabregas
0-2 (77) Merida

Almunia 6
Sagna 6-Gallas 8-Vermaelen 8-Traore 1
Eastmond 7 (Merida 63/7)
Diaby 5-Fabregas 9
Rosicky 6 (Clichy 72/6)-Arsjavin 7-Eduardo 7 (Vela 84/-)

Övriga: Fabianski, Silvestre, Coquelin, Emmanuel-Thomas