Medlemmar: 8835 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsenal körde över Porto och gick vidare i CL.

Bendtners hattrick sänkte Porto

tis 9 mar 2010 kl 22:05

Arsenal krossade Porto med 5-0 och är vidare i Champions League. Nicklas Bendtner hade lilla julafton - och vräkte in ett hattrick.

Det tog inte lång tid för Bendtner att tysta kritikerna från i lördags. Tre mål i en Champions League åttondelsfinal är inte alla som gör. Sen vill säkert många hävda att det var en straff och två öppna mål vilket också är sant. Men det spelar för mig en mindre roll. Han är en anfallare och en anfallares jobb är att vara på rätt plats i boxen och sätta dit bollarna. Hur målen ser ut spelar mindre roll. Många tror säkert att jag går på något glädjerus från matchen när jag ger dansken en 10:a i betyg. Men som sagt, när ska man få en 10:a om man inte får det när man gör ett hattrick i en sådan viktig match?

Något förvånande började annars lördagens man of the match, Walcott, på bänken. Experterkommentatorn Strömberg resonerade kring detta tidigt i matchen och i detta fall kan jag inte annat än att hålla med. När Fabregas inte spelar så vinner man mer på att ha tre mittfältare som själva kan skapa något med bollen och just där passar Rosicky bättre en Walcott. All heder till Le Boss i sitt tänkande. I övrigt ställde Arsenal upp den förväntade elvan.

Arsenal visade direkt från avspark vem som skulle vinna denna match. Full fart framåt var tanken och Porto fick inte en lugn stund första kvarten. De röda kom farande på båda kanterna med både mittfält och ytterbackar. Egentligen var det bara en tidsfråga innan målet skulle komma och inte helt oväntat var det Arsjavin som låg bakom 1-0 i den tionde minuten. Bra teknik i förspelet och sedan var Bendtner på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Efter ledningsmålet tog gästerna för sig mer och mer och vid ett par tillfällen kändes det lite halvfarligt i Almunias straffområde. Precis som vid många andra tillfällen denna säsong så hade Clichy det tufft i vissa en-mot-en situationer för att i vissa andra stunder lösa det briljant. Just när man satt och var nervös att kvitteringen skulle komma tog sig Arsjavin återigen in i straffområdet via ett dribblingsnummer i den högre klassen. Därifrån frispelade han Bendtner som enkelt kunde bredsida in 2-0 i öppet mål.

I början av andra halvlek gjorde Porto ett tappert försök att åter ta sig in i matchen och i detta läget var de bara ett mål ifrån en förlängning. Wenger visade tidigt att han var orolig för högerkanten där Rosicky tydligen inte skötte sitt defensiva jobb på att sätt som gjorde Le Boss nöjd. Istället slängde han in Eboue som är en bra två-väg spelare vilket han också skulle få bevisa. Men just när Porto är inne i en lite bättre period bestämmer sig Nasri för att avgöra tillställningen och sättet han gör det på skulle t.o.m. få Maradona att bli avis. Ett dribblingsnummer på liten yta i yttersta världsklass avslutas med ett distinkt avslut och med 3-0 kändes verkligen matchen punkterad. Ingenting talade för att Porto skulle lyckas göra två mål på oss i det läget.

Efter detta mål släppte Arsenal handbromsen helt och spelade nu ut ordentligt. Detta resulterade i två nya mål. Först spelade Arsjavin fri Eboue som inte gjorde något misstag utan rundade målvakten snyggt och placerade in bollen och i slutsekunderna fick då Bendtner sitt hattrick. Detta via ett straffmål efter att Eboue blivit fälld.

Mitt i allt jubel över segern tyckte jag mig också höra en lättnadens suck från London. Det måste ha varit Fabianski som äntligen kunde andas ut...

Personlig kritik bör ju vara ganska enkel att dela ut efter en sådan match och nog är de flesta värda högt betyg. Centrallåset ser stabilt ut. Vermaelen måste vara den bästa värvningen på mycket länge. Kolla bara på hans "mördarblick" och man ser en grym inställning. Jag hoppas att vi får ta del av denna i 10 år framöver. Arsjavin måste nämnas, han ligger bakom tre mål och hotar backlinjen hela matchen. En matchvinnare helt enkelt och med samma motivering som Bendtner måste jag ge ryssen en 10:a idag. Tre assist m.m i en avgörande match, då är man värd högsta betyg. Diaby och Song gör ett starkt jobb utan att få chansen att glänsa speciellt mycket.

Arsenal- Porto 5-0 (2-0)

Målen: 1-0 (10) Bendtner, 2-0 (25) Bendtner, 3-0 (63) Nasri, 4-0 (66) Eboue, 5-0 (90) Bendtner.

Laget: Almunia (7), Sagna (7), Vermalen (8), Campbell (7), Clichy (7), Song (7), Diaby (7), Rosicky (6) ut 57, Nasri (8)ut 72, Arsjavin (10) ut 76, Bendtner (10)

Avbytare: Fabianski, Silvestre, Traore, Denilson (in 72), Eduardo, Eboue (8) in 57, Walcott (in 76)

Domare: Frank de Bleeckere (Belgien)
Publik: 59 661