Medlemmar: 8776 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Chamakh och Reina styr upp Arsenals kvittering.

Oavgjort efter stor dramatik

sön 15 aug 2010 kl 17:17

Arsenal lyckades fixa 1-1 borta mot Liverpool i Premier League-premiären. Det kan målskytten Chamakh tacka Pepe Reina för.

Arsenal öppnade starkast, ägde mycket boll och fick en frispark från 30 meter. Vermaelen och Nasri ställde upp för att ta frisparken, Nasri petade bollen till Vermaelen som med vänsterfoten drog på ett hårt skott där Reina fick sträcka ut och boxa ut bollen till inkast.
Under de första 10 minuterna av första halvlek fick vi se Arsenal äga boll och stressa Liverpools backlinje i uppspelsfasen. Nyförvärvet Laurent Koscielny agerade med pondus, gjorde många brytningar och stod rätt placerad hela tiden.

Om Liverpools inledning kan det sägas att N’Gog sprang offside ett flertal gånger, vilket kom som en följd av Liverpools taktik att antingen slå långboll på nämne N’Gog eller försöka hitta Joe Cole i luckan mellan Arsenals backlinje och mittfält.
Efter 20 minuters spel stämplade Steven Gerrard Eboue och firma Nasri/Vermaelen ställde åter upp vid frisparken i ett bra läge drygt 20 meter från mållinje. Nasri tog hand om frisparken den gången men sköt bollen rätt i muren.

Arsenals första halvlek präglades av det ack så bekanta spelet med mycket boll men få djupledslöpningar. En som dock tog flera löpningar var dagens andra debutant Marouane Chamakh, marockanen fick dock inte till timingen i sina löpningar.
Efter 27 minuter fälldes Andrej Arsjavin långt ute till vänster, den efterföljande frisparken var dock liksom den tidigare från Nasri ganska misslyckad. Gaël Clichy testade skott på distans efter 30 minuter, skottet gick 2 decimeter ovanför Reinas ribba.

Om målvakterna i Arsenal har det skrivits mycket de senaste säsongerna, och så även idag skulle vi bjudas på ett tvivelaktigt ingripande av Manuel Almunia. På en till synes enkel hörna gick Almunia ut för att boxa ut bollen men missbedömde bollbanan så grovt att han missade bollen. Som tur var för Arsenal missade dock Liverpools spelare också bollen.

Liverpools första riktiga chans kom efter något märklig offsidesituation, men Jovanovic som fick bollen i ett bra läge blev alldeles för ivrig och drog på med vänstern långt utanför Almunias högra stolpe.

Unge Jack Wilshere syntes mycket i halvleken och var allmänt het, efter 40 minuter fick han bollen för långt ifrån sig i en mottagning och satsade alldeles för hårt på Mascherano. Gult kort för Wilshere.

Efter 44 minuter spelade hände det väldigt mycket, allt på Arsenals planhalva. Johnson bröt in från sin högerbacksplats och sköt tungt med vänstern, Almunia räddade bra och tippade bollen till hörna. På den följande hörnan nickade N’Gog väldigt bra men Clichy rensade på mållinjen. Så hände då det som kommer vevas i tv-rutorna. Koscielny hade bollen vid hörnflaggan och rensade bort bollen precis innan Joe Cole satsade för fullt och kapade Koscielny bakifrån med båda benen utsträckta. Solklart rött kort för Cole. Övertänd och frustrerad kanske?

Det sista som visades från halvleken var Koscielny som bars ut på bår, ovisst ifall han skulle kunna fortsätta.

Den andra halvleken startade trots tacklingen i slutet av första med Koscielny på benen, men det hann inte ens gå en minut innan Liverpool stressade Arsenals försvar till misstag. Efter en brytning högt upp i banan fick N’Gog en ypperlig pass och sköt upp bollen i Almunias nättak. Helt otagbart för spanjoren, men försvarsspelet lämnade en del att önska. 1-0 till Liverpool alltså.

Under den andra halvlekens första 10 minuter ägde Liverpool matchen totalt trots det numerära underläget. De stressade Arsenal till misstag, de skapade halvchanser och fick en del hörnor. Arsenals första ordnade anfall kom efter drygt 10 minuter.

Efter timmen spelad byttes Walcott och Rosicky in för att få fart på anfallsspelet. Rosicky var inblandad i mycket framåt. Efter 68 minuter lyfte han in bollen till Vermaelen som nickade tätt utanför.

Även Walcott var delaktig och tog en frispark i ett farligt läge efter drygt 70 minuter spelade, frisparken var bra men Reina var helt med på den och tippade till hörna. Med kvarten kvar byttes Robin van Persie in för att få ytterligare fart på anfallsspelet, för Arsenal körde fast totalt på Liverpools försvar.

Först efter 85 minuter började Arsenal anfalla på djupet, och det skulle löna sig. Efter ett par halvchanser slängde Rosicky in bollen mot Reina i den 90 minuten som i duell med Chamakh fumlade till bollen så den slog emot stolpen och gick rakt ut. På stolpreturen skulle Reina fånga bollen i famnen men lyckades istället slå till bollen så den gick in i nät. Kvitterat till 1-1!

Efter målet slutade Arsenal anfalla och Liverpool satsade fullt framåt. Gerrard fick en frispark på övertid i mycket bra läge. Frisparken var bra men Almunia var välplacerad och tippade säkert ut bollen till hörna. Bra räddning av spanjoren!

Med minuten kvar av övertiden kom matchens andra röda kort, Laurent Koscielny såg ut att bara ha ren otur när han fick bollen på handen och sitt andra gula kort för kvällen. Liverpool hann dock inte utnyttja utvisningen, utan domaren Atkinson blåste av kort senare.

Stor dramatik redan i inledningsmatchen alltså, slutresultatet sett till hela matchen klart rättvist.

TRÄNARSNACK EFTER MATCHEN

ARSENE WENGER: Om Joe Coles tackling "Koscielny hade tur som bar sitt benskydd, det skyddade honom" , om spelet i stort "Passningsspelet var helt okej, men vi behöver bli betydligt vassare i och runt motståndarnas straffområde".

ROY HODGSON: Om Joe Coles tackling "Han är helt förkrossad, hans Liverpooldebut, fantastisk atmosfär, desperat att göra bra ifrån sig. Han spelade inte så bra som han kan göra, men försökte verkligen att nå sin högstanivå, när han plötsligt skickades av banan.

MATCHFAKTA

Liverpool - Arsenal 1-1 (0-0)

Målen: 1-0 (46) N'Gog, 1-1 (90) Reina

Varningar, Arsenal: Wilshere, Rosicky, Koscielny. Liverpool: Gerrard
Utvisningar, Arsenal
: Koscielny. Liverpool: Cole
Domare:
Martin Atkinson
Publik:
Fullsatt

Så spelade lagen:

Arsenal (4-3-3)

Målvakt: Almunia

Försvar: Sagna, Koscielny (utv 90), Vermaelen, Clichy

Mittfält: Diaby (75), Wilshere (59), Nasri

Anfall: Eboue (59), Chamakh, Arsjavin

Avbytare: Fabianski, Rosicky (59), van Persie (75), Vela, Walcott (59), Song, Gibbs

Liverpool (4-5-1)

Målvakt: Reina

Försvar: Johnson, Skrtel, Carragher, Agger

Mittfält: Mascherano (78), Gerrard, Cole (utv 45), Jovanovic (65), Kuyt

Anfall: N'Gog (73)

Avbytare: Cavalieri, Lucas (78), Babel, Torres (73), Kelly, Maxi (65), Aurelio