Medlemmar: 8782 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Nu kan du köpa in dig i Arsenal.

Snart kan du bli delägare!

ons 18 aug 2010 kl 09:00

Arsenal ägs i dag i huvudsak av ett fåtal personer med stora poster - men snart ska vem som helst kunna köpa in sig.

Stan Kroenke, Danny Fiszman, Alisher Usmanov och Lady Nina Bracewell-Smith är de fyra stora aktieägarna i dagens Arsenal. Det finns emellertid också ett flertal mindre ägare med enstaka aktier i sin portfölj, och bland dessa småägare finns Arsenal Supporters' Trusts, AST, som under fem år har jobbat för att även vanligt folk ska kunna skaffa sig inflytande över Arsenal och det arbetet har nu gett resultat. Inom kort kommer det nämligen att gå att köpa en hundradels aktie, en så kallad fanshare, men inte bara det - som ägare av en fanshare får man också möjlighet att delta på klubbens årsmöte samt vara med och rösta på detta möte.

Det hela kommer att fungera så att vi supportrar erbjuds möjlighet att sätta in pengar, från £10 per månad upp till £1000, i en fond som sedan används för att köpa upp aktier som blir tillgängliga.

Förhoppningen från AST är att många supportrar ska bidra med små summor som tillsammans bildar en inflytelserik post och upplägget har också stöd av samtliga befintliga större aktieägare. Det slutliga målet är att förhindra att klubben köps upp av en enda ägare, även om det kommer att ta lång tid innan den aktiepost som ägs av supportrarna blir särskilt stor. Tim Payton, talesman för AST, säger så här:
"Det är oerhört betydelsefullt att alla större aktieägare har uttalat sitt stöd för detta och det här tyder på att vi nu ska kunna lägga allt prat om att någon enskild ska ta över klubben åt sidan."

Ivan Gazidis fyller på med Arsenals syn på det hela:
"Vi anser att det är en enorm tillgång för klubben att ha supportrar som är aktiva och engagerade. Det är viktigt att supportrarna vårdas och tas om han, inte utnyttjas. Det är bra för klubbens själ och för dess allmänna hälsa."

Att en engelsk klubb så aktivt deltar i att låta supportrar vara med och bestämma är ganska unikt (jämför tex med Manchester United där det närmast råder fullt krig mellan ägarna och MUST, deras motsvarighet till AST), och Englands idrottsminister Hugh Robertson är imponerad:

"Det här förslaget är upplyst och framsynt. Självklart är det upp till varje klubb att bestämma, men det här är en modell jag skulle vilja se fler lag testa."

Källa: The Guardian samt The Guardian igen