Medlemmar: 8917 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Lansbury öppnade målskyttet på White Hart Lane när Arsenal gick vidare i Ligacupen.

Storseger mot Spurs

ons 22 sep 2010 kl 13:48

Ligacupmötet med Tottenham på bortaplan slutade med en storseger för Arsenal.

Spekulationerna om vilket lag som Arsenal skulle ställa upp med gick inför matchen höga. Undertecknad trodde inte att särskilt många A-lagsspelare överhuvudtaget skulle vara med i truppen, medan andra trodde att då matchen trots allt spelades mot Tottenham på White Hart Lane så skulle inte Wenger vilja spela ett lika ungt lag som vanligt. Och de sistnämnda fick rätt, även om det var ett lag som på de flesta punkter var ändrat sedan lördagens bortamöte med Sunderland. Tottenham å sin sida kom också med ett kraftigt förändrat lag sedan den senaste ligamatchen, och ett flertal spelare gjorde sina första matcher från start.

Oavsett hur ordinarie lagen var så tog Arsenal tag i taktpinnen från första minut. Redan efter cirka tio minuter borde domaren ha blåst straff när Henri Lansbury samarbetade fint med Emmanuel Eboue och sedan blev omkullknuffad av Benoit Assou-Ekotto men domaren valde att fria.

Lansbury skulle ändå ta huvudrollen ett par minuter senare. Eboue slog en fin crossboll till Keiran Gibbs, och bollen gick sedan som på ett snöre från gibbs till Wilshere till Rosicky som lade tillbaka till Wilshere varpå denne slog en hård boll längs marken mellan målvakt och backlinje och där kom Lansbury springande i bästa Freddie Ljungberg-stil och styrde in bollen i öppen kasse.

Arsenal fortsatte sedan att dominera hela den första halvleken utan att kunna öka på sin ledning - men Kieran Gibbs hade satt 2-0 ifall han inte hade blivit felaktigt avvinkad för offside när han redan hade rundat målvakten och bara hade att lägga in bollen i tomt mål.

Harry Redknapp var av förståeliga skäl inte nöjd med sitt lag och bytte i halvtid in Robbie Keane och Aaron Lennon. Det gav snabb utdelning, då Robbie Keane i mycket misstänkt offsideläge sköt ett ganska dåligt skott som Fabianski nog borde ha klarat att rädda. Detta lyfte hemmalaget som under ett par minuter spelade upp sig, men med tiden så återtog Arsenal dominansen och med bara lite bättre sistapass så hade det här varit avgjort långt innan 90 minuter. Det var också mycket nära ett bortamål precis innan 90 då Jack Wilshere lyfte in en frispark som Stipe Pletikosa i hemmamålet hängde tvätt på, men Johan Djourous nick tillbaka in mot den i den andra halvleken inbytte Chamakh som då hade haft öppet mål nådde inte fram då en hemmaförsvarare i sista stund fick en tå på bollen som sedan kunde rensas iväg.

När förlängningen började var det aldrig någon diskussion om saken. Efter bara två minuter spelade Andrej Arsjavin fram Nasri som drogs ner av Sebastien Bassong och domaren pekade på straffpunkten. Nasri, som själv inte ville ta straffen som han jobbade fram mot Sunderland och efter matchen fick sig ett kvartssamtal som varade i sexton minuter tillsammans med Wenger, klev den här gången fram och satte 2-1 utan att fundera så mycket på det.

Bara fyra minuter senare var det dags igen. Återigen var det Arsjavin som lyfte in en boll, denna gång till Chamakh som blev neddragen av Steven Caulker. Nasri klev fram igen och rullade behärskat in bollen i Pletikosas vänstra hörn medan denne gick åt det högra.

Matchen var nu i det närmaste avgjord, men Tottenham hade inte gett upp helt och den gamle Arsenal-spelaren David Bentley missade ett jätteläge när Emmanuel Eboue missade i markeringen. Bentley hade fritt läge att nicka mot mål från fyra-fem meter men nickade utanför.

Strax därefter dödade Arsenal matchen helt och hållet. Jack Wilshere visade prov på god speluppfattning när han tog en snabb frispark till Arsjavin som i vänsterinnerläge drog på ett lågt och hårt vänsterskott förbi en chanslös målvakt.

Resten var mer eller mindre en transportsträcka. Robbie Keane fick efter en hörna iväg ett skott som Nasri räddade på mållinjen, men i den andra förlängningskvarten var det bara en väntan på slutsignalen, och noterbart är att domaren trots att det var åtminstone ett avbrott för skadebehandling under kvarten inte lade på en enda sekund.

Arsenal vann välförtjänt och borde ha avgjort redan efter nittio minuter. Tyvärr drabbades vi som vanligt av en skada, och denna gång var Kieran Gibbs den olycklige som återigen verkar ha fått en skada på ett mellanfotsben. Det är inte det ben som höll honom borta större delen av förra säsongen utan benet intill, men i skrivande stund finns inga uppgifter om hur allvarligt det är. Vi får hålla tummarna, Gibbs var mycket bra hela matchen igenom och han förtjänar inte all denna otur.

TRÄNARSNACK EFTER MATCHEN

ARSENÈ WENGER:"We got a few reproaches that we didn't take the competition seriously. Also it was a derby. And to go out straight away would not be good for us. We have momentum and we didn't want to disrupt it. I would like to dedicate this game to Jack Chester. He was a young boy who was last year the figurehead of the Teenage Cancer Trust charity, he did the press conferences with us. He died last Wednesday so I would like to have a thought for him tonight because he was in full power at the start, he made the full team photo with us. Unfortunately he had a resurgence of his cancer."

HARRY REDKNAPP:"I thought the first one was harsh," said Redknapp, the Tottenham manager. "He fell over. Really I think he's dived for the first penalty. "The second penalty was a blatant one. He's pulled him."

MATCHFAKTA

TOTTENHAM-ARSENAL 1-4 (0-1) e.fl.
Målen:
0-1 (15) Lansbury, 1-1 (47) Keane, 1-2 (92) Nasri, 1-3 (96) Nasri, 1-4 Arsjavin (105)
Varningar, Arsenal: Koscielny, Lansbury. West Ham: Livermore, Pavljutjenko, Naughton.
Utvisningar, Arsenal: -. Tottenham: -.
Domare: Lee Probert
Publik: 35 883

Så spelade lagen:
Arsenal
Målvakt:
Lukasz Fabianski
Försvar: Emmanuel Eboue, Johan Djourou, Laurent Koscielny, Kieran Gibbs (102)
Mittfält: Jack Wilshere, Denilson, Samir Nasri.
Anfall: Henri Lansbury, Carlos Vela (73), Tomas Rosicky (73).
Avbytare: Almunia, Sagna, Chamakh (73), Arsjavin (73), Clichy (102), Emmanuel-Thomas, Eastmond

Tottenham
Målvakt:
Stipe Pletikosa
Försvar: Kyle Naughton, Sebastien Basson, Stevn Caulker, Benoit Assou-Ekotto
Mittfält: Jake Livermoore (46), Sandro (96), Wilson Palacios, David Bentley
Anfall: Roman Pavljutjenko, Giovanni dos Santos (46)
Avbytare: Cudicini, Hutton, Huddlestone, Jenas, Kranjcar (96), Lennon (46), Keane (46)