Medlemmar: 5432 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsenal gick vidare i Ligacupen.

Stabil seger till sist

ons 27 okt 2010 kl 22:58

Ett långt ifrån ordinarie Arsenal hade inga större problem att besegra ett lika lite ordinarie Newcastle.

Arsene Wenger hade på förhand talat om att laget skulle bestå av "80% first-team players", som ett led i den nya filosofin där även Carling Cup får lite högre prioritet. Det var ändå ett klart reservbetonat Arsenal som ställde upp till spel, och man fick möta ett hemmalag som var precis lika lite ordinarie. Endast två spelare som spelade i Newcastles ligavinst mot West Ham fanns på planen vid matchstart, och skyttekungen Andy Carroll fick som väntat börja på bänken liksom ytterbacken Jonas Gutierrez. Även Arsenal hade gjort nio ändringar mot den senaste matchen, och endast Denilson och Johan Djourou var kvar från City-matchen.

I Arsenal hade en helt ny anfallslinje jämför med i söndags fått chansen, och Carlos Vela hade redan efter 20 sekunder ett jätteläge att göra 0-1 men det lite halvt misslyckade skottet räddades på ett bra sätt av Tim Krul i hemmaburen. Överlag dominerade Arsenal spelet utan att för den sakens skull spela särskilt bra, och hemmalaget hotade ett par gånger om på djupled mot den för kvällen allt annat än stabile Johan Djourou som ständigt kom fel och hamnade efter. På en genomskärare förbi just Djourou kom även Wojciech Szczesny aningen fel och hemmalagets NIle Ranger har för en stund öppet mål, men är aningen ur balans och Laurent Koscielny hinner emellan och reder upp situationen genom att blockera skottet till att resultera i ett inkast i stället för ett mål.

Från det efterföljande inkastet hamnar bollen hos Alan Smith som dundrar på ett jätteskott som Szczesny med fingertopparna lyckas peta upp i ribban och över (vilket domaren inte ser så han dömer inspark), men det var egentligen det enda som hemmalaget skapade av värde i den första halvleken.

Arsenal skapade inte heller så enormt mycket, men mot slutet av halvleken började det osa hetare runt hemmamålet. Både Bendtner och Eboue skapade skottlägen åt sig själva, men utan att få in bollen. Inte förrän på tilläggstid i den första halvleken hände det grejor på riktigt, och det skedde när Arsenal genom Carlos Vela hade skaffat sig en hörna, och när bollen lyftes in blev det kalabalik framför målet och Ryan Taylor försöker nicka undan bollen på mållinjen men lyckas inte bättre än att han prickar bakhuvudet på sin egen målvakt och sedan får se bollen studsa in i mål!

I den andra halvleken var det ingen större diskussion om vilket lag som var det bästa. Efter bara ett par minuter sprang Theo Walcott igenom och gjorde 0-2, men det var ett mål som kan diskuteras då Walcott möjligen var offside och då Bendtner möjligen spärrade vägen för en hemmaförsvarare. Jag tror nog att domarna gjorde rätt, men jag hade inte protesterat om domaren hade blåst frispark mot Bendtner och jag har all förståelse för att man från Newcastle-håll var upprörda.

The Magpies valde i detta läge att slänga in både Jonas Gutierrez och Andy Carroll, och även om detta givetvis gjorde Newcastle en aning vassare framåt så skapades det ändå inte särskilt mycket förrän alldeles mot slutet, då Andy Carroll slet sig fri men fick se Wojciech Szczesny rusa ut och göra sig stor. Szczesny hade kort därförinnan också svarat för en fin räddning efter en hörna där bollen damp ner precis framför mållinjen hos Andy Carroll som försökte vända runt och skjuta men där fanns två meter polack i vägen och tog hand om bollen.

Kort efter den nyss nämnda hörnan svarade Nicklas Bendtner för en fin insats då han från vänstersidan av straffområdet bröt in i banan och smällde upp bollen i det bortre krysset med ett mer eller mindre otagbart skott. Detta dödade defintivt all spänning i matchen, och Theo Walcotts andra mål för kvällen bara någon minut senare var ännu en spik i kistan.

På tilläggstiden hände inte mycket mer än att ärkeidioten Joey Barton, som bytts in under den andra halvleken, på en minut kunde ha dragit på sig två röda kort. Först knäade han Craig Eastmond på baksidan av låret, och sedan följde han upp med en helt onödig satsning mot Cesc Fabregas (som bytts in i mitten av den andra halvleken) där resultatet hade kunnat bli en skada på Cesc men det verkar (peppar peppa, ta i trä) som om det gick bra.

Arsenal vann således med 4-0, och det var egentligen aldrig något snack om vilket lag som var det bästa. Vi är nu vidare till kvartsfinal, och vilka vi får möta där återstår att se.

Bra i Arsenal i dag var Laurent Koscielny som stundtals fick spela för två då Johan Djourou hade en riktig mardrömsmatch. Även Nicklas Bendtner och Theo Walcott svarade för fina insatser, och i målet var Szczesny stabil förutom den misslyckade utrusningen i den första halvleken. Kieran Gibbs började bra, men tvingades utgå pga skada som uppstod i samband med en tackling efter cirka en kvart och man undrar ju vad den killen har gjort för att förtjäna all denna otur - för nästan alla hans skador har varit resultatet av våld, inte bara de typiska sträckningarna och bristningarna som andra spelare har.

TRÄNARSNACK EFTER MATCHEN

CHRIS HUGHTON: I think [the scoreline] was harsh. We were playing against a top-class side in Arsenal. In the first-half period, we played a system that contained them a little bit and certainly saw them have minimal chances - arguably, Nile Ranger's was the best chance of that first-half. But what you can't afford to do is concede when we did in that first half, just before half-time, which enabled them to come out in that second half with a little bit of the ascendancy. I have to say the second goal, I thought, was offside and most definitely if it wasn't, we thought Mike Williamsonwas impeded.

ARSENE WENGER: I am pleased with the performance. Saying that, the first goal was certainly the turning point in the game because we had a lot of domination but didn’t take our chances early on in the game. We were lucky with the first goal just before half time - that was certainly a blow for Newcastle. It put us in a position where we could break much more because Newcastle had to come out and that’s basically what happened in the second half. I am taking the competition seriously. I have a big squad at the moment and Cesc needs games as well. He played at Manchester City and tonight a little bit so that’s what he needs at the moment.

MATCHFAKTA

Newcastle-Arsenal 0-4 (0-1)
Målen: 0-1 (45) Självmål, 0-2 (53) Walcott, 0-3 (83) Bendtner, 0-4 (83) Bendtner
Varningar Newcastle: Barton, Smith Arsenal: Sagna
Utvisningar Newcastle: - Arsenal: -
Domare: Andre Marriner
Publik: 33 157

Så spelade lagen:
NEWCASTLE
Målvakt: Tim Krul
Försvar: Mike Williamson, James Perch, Ryan Taylor, Tamas Kadar
Mittfält: Danny Guthrie, Wayne Routledge (56), Alan Smith (70), Haris Vukic
Anfall: Peter Vövenkrands (56), Nile Ranger
Avbytare: Coloccini, Gutierrez (56), Tiote, Carroll (56), Söderberg, José Enrique, Barton (70)

ARSENAL
Målvakt: Wojciech Szczesny
Försvar: Emmanuel Eboue, Johan Djourou, Laurent Koscielny, Kieran Gibbs (18)
Mittfält: Denilson, Craig Eastmond, Tomas Rosicky
Anfall: Theo Walcott, Nicklas Bentdner (83), Carlos Vela (69)
Avbytare: Sagna (18), Fabregas (69), Nordtveit, Arshavin, Jay Emmanuel-Thomas (83), Henri Lansbury