Medlemmar: 4745 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsenal kunde fira tre pinnar på Goodison Park.

Arsenal visade styrka

sön 14 nov 2010 kl 21:10

Det var upplagt för ett fysiskt krig. 90 minuter senare kunde Wenger packa ner tre viktiga poäng i sin kappsäck.

Frågeställningarna var många innan dagens drabbning mot formstarka Everton på Goodison Park. Ett Arsenal som kommit ur rytm och inte presterat spelmässigt på ett tag. Kunde Arsenal stå upp för den fysik som Everton , härledda av Cahill, hade. Förra mötet på Goodison slutade med utklassningssiffrorna 1-6 till Gunners, ett resultat som knappast skulle upprepa sig.

Matchen var inledningsvis tämligen avslagen. Båda lagen kände på varandra och Arsenal kunde först efter tio minuter etablera sig på hemmalagets planhalva. Innan dess hade man hunnit med att visa att man slarvat med läxläsningen. Trots ett känt hot i australiensaren Cahills huvudspel gav man honom fritt läge på matchens första hörna efter fyra minuter. En hörna som var en Saha-kollision ifrån att bli riktigt farlig.

Efter tio minuter tänder matchen till. Nasri visar bra speed i fötterna när han trampar loss på kanten och skapar en hörna. En hörna som resulterar i en livsfarlig kontring där Coleman sprintar ifrån Cesc i ren Bolt-klass och hittar en helt fri Cahill på bortre stolpen. Ett läge som Cahill inte kunde ta till vara på utan nickade Evertons bästa målchans i första halvlek över.

Arsenals spel kom igång efter drygt femton minuter. Arshavin visade rysk sibirienklass när han slalomåkte genom Evertons backlinje. Ryssen kunde fem minuter senare se på när Nasri, Chamakh och Wilshere stod för ett av matchens vackraste anfall när man väggade sig fram till ett läge där unge Wilsheres skott blockerades till hörna. Matchbilden blev sedan i praktiken ganska tråkig och lagen turades om att slå bort passningar. Bägge lagen försökte lyfta långa bollar mot sina toppforwards men i samma takt som att Distin åt upp Chamakh så mumsade Arsenals mittbackar på Saha.

Arsenals spel blev hela tiden bättre och belönades med matchens första mål i den 35:e matchminuten. På kvarlevorna av en retur från Nasris hårda avslut kunde Arshavin förpassa bollen snett bakåt till Sagna. Fransmannen agerade med pondus och "tåpajade" in bollen stenhårt bakom Tim Howard i hemmakassen. En ledningen som stod sig till halvtidsvilan.

Inför den andra halvleken bytte Wenger ut Wilshere och ersatte honom med Denilson. Bytet, som gav fin effekt mot Wolverhampton, gav Arsenal ny fart och man dominerade inledningen fullständigt. Andra halvlek var inte en minut gammal då Denilson och Chamakh sammarbetade fram bollen till Fabregas som avslutade kliniskt i bortre stolpen,
0-2.

I takt med att domaren Howard Webbs popularitet allt mer minskade så började matchen hårdna till. Efterslängar och sena tacklingar blev vanligare. I den 60:onde minuten borde dock matchen avgjorts. Samir Nasri gjorde allting rätt när han på egen hand kontrade sig förbi hela Evertons försvar. Avslutet på friläget förpassade han inte bättre utan mitt på Howard. Arsenal behöll trycket vilket ledde till att Chamakh fick ett superläge. Efter ett inspel från Fabregas "fläkte" sig marockanen fram men missade det öppna målet.

Trots underläge verkade en Evertonforcering aldrig nära. Under en fem minuters period runt den 70:onde minuten hade Arsenal ett bollinnehav på förkrossande 15/85. Trion Song, Denilson och Fabregas firade stora triumfer centralt på mittfältet. Det är inte förrän tio minuter innan slutet som hemmalaget kan skapa en forcering mot Arsenal. Beckford, Pienaar och Saha försöker alla få till en reducering men föll offer för Fabianskis stabila målvaktsspel. Reduceringen kom dock
i 89:onde minuten genom Tim Cahill. Närmare kom inte hemmalaget utan Arsenal tog en mycket viktig trepoängare.

Matchens utropstecken: Cesc Fabregas, piggare på länge och var oerhört lyckosam med sitt passningsspel.

Matchens frågetecken: Gael Clichys ibland nonchalanta beteende nära straffområdet. Det straffade sig mot Sjaktar och kunde göra detsamma idag i duell med Pienaar.

TRÄNARSNACK EFTER MATCHEN

ARSENE WENGER: "The most important qualities we showed were discipline, commitment, togetherness, desire and a 100 per cent focus for 90 minutes. That is what got us the points Wilshere is not injured. I felt I wanted a second holding player to win the second balls from headers and I felt he looked a bit tired today because he [has] played many games. He (Bendtner) had a little groin problem and I left him at home."

MATCHFAKTA

Everton-Arsenal 1-2 (0-1)
Målen: 0-1 (35) Sagna, 0-2 (47) Fabregas, 1-2 (89) Cahill
Varningar Arsenal: Sebastien Squillaci, Cesc Fabregas Everton: Seamus Coleman, Johnny Heitinga
Utvisningar Arsenal: - Everton: -
Domare: Howard Webb
Publik:

Så spelade lagen:
ARSENAL
Målvakt: Fabianski
Försvar: Sagna-Squillaci-Djourou-Clichy
Mittfält: Wilshere(46)-Song-Fabregas
Anfall: Nasri-Chamakh(90)-Arshavin(66)
Avbytare: Szczesny,Gibbs,Eboue(90),Denilson(46),Walcott,Rosicky(66),Van Persie

EVERTON
Målvakt: Howard
Försvar: Neville(69)-Jagielka-Distin-Baines
Mittfält: Coleman-Arteta(69)-Heitinga(46)-Pienaar
Anfall: Cahill-Saha
Avbytare: Mucha,Hibbert,Bilyaletdinov,Beckford(69),Gueye,Yakubu(69),Rodwell(46)