Arsenal krossade Chelsea

mån 27 dec 2010 kl 23:15

Ödesmatchen mot lokalrivalen Chelsea slutade med glädje för Arsenal. Efter en strålande insats är man nu med i titelracet på allvar igen.

En ödesmatch. Arsenal tog emot Chelsea i en match om vilket lag som skulle utmana och göra Manchesterlagen sällskap uppe i toppen. Ett Arsenal som kom med en lång vila bakom sig och ifrån en annan toppmatch mot Manchester United. Chelsea kom till match, med ett liknande matchuppehåll, med fem matcher utan vinst.

Tränare Wenger och Ancelotti bjöd på två startelvor som var svårtippade innan match. I Arsenal var den tidigare givna trion Squillachi, Arshavin och Chamakh bänkade till förmån för Djourou, Van Persie samt Walcott. I Chelsea var både Lampard och Drogba tillbaka från matchen mot Tottenham. Största skrällen var att Anelka inte ens fanns med på bänken, något som officiellt förklarades med en knäskada på fransmannen.

Hotet mot Didier Drogba var uppenbart och det tog endast 25 sekunder innan ivorianen låg i backen för första gången i matchen. Det var annars en inledning på matchen som präglades av disciplinerat försvarsspel från bägge lag. Efter drygt tio minuter fanns det lika många målchanser som Glenn Strömberg hade röst. En Drogba-kontring efter en slarvig passning av Koscielny resulterade i ett skott någon halvmeter utanför Fabianskis högra stolpe.

Efter 15 minuter började långbollarna till arsenaldödaren Drogba. Långbollar som sedan fortsatte i stora mängder varje gång Chelsea erövrade bollen. Arsenal första tillstymmelse till målchans kom efter dryga 22 minuters spel när Nasri och Van Persie kokade ihop en frispark där skottet hamnade mitt på Cech i chelseamålet.

Efter ungefärliga 30 minuter började Arsenal ta över spelet väsentligt. Chelsea blev allt mer passiva men trots ett markant spelövertag lyckades inte Arsenal skapa något matnyttigt. Fabregas supervändning utanför straffområdet var signifikativt av Arsenals skönlir som inte resulterade i några målchanser. Men ett par lyckosamma minuter skulle ge Arsenal glädje. Walcott hade dansskola ute på högerkanten ett tag när han, i Kurt Hamrin stil, sprattlade sig förbi och var ytterst nära att hitta in med en avgörande passning. Nasri hade en sagolik skottlobb där Cech fick sträcka ut samtliga centimeter för att rädda målet ifrån påhälsning.

Men det skulle komma ett mål innan halvlek. I den 44 minuten skapade Song, Wilshere och Fabregas ett läge som först såg ut som en solklar straffspark men som istället letade sig fram till Song. Kameruanen visade forwardskvalitet när han placerade in ledningsmålet i bortre delen av bortamålet. När Song firade målet likt Raul kunde man konstatera att efter tre raka chelseaderbyn bröt Arsenal sin måltorka.

Om första halvlek var tillknäppt och hade en avsaknad av målchanser var inledningen av andra halvlek det motsatta. Ancelottis drag i halvlek var att ersätta Mikel med Ramires. Ramires fick, tillsammans med sina övriga lagkamrater, se Arsenal göra 2-0 efter fem minuters spel. Robin Van Persie krigade fram bollen till en framrusande Walcott som agerade klokt och frispelade Fabregas i ett läge där spanjoren hade öppet mål. Minuten senare gör Arsenal 3-0 när Malouda stod och nynnande på marseljäsen samtidigt som Walcott fick möjlighet att ta över bollen. Något som Theo utnyttjade genom att spela Fabregas som tackade för senast och spelade Walcott ren. Matchen avgjord, trodde många.

Men Chelsea skulle få kontakt. Genom nonchalant försvarsspel endast tre minuter efter arsenalfirandet kunde Ivanovic nicka in reduceringen efter en frispark från Drogba. Ett mål som gav känslan tillbaka från matchen mot Tottenham. Chelseas forcering uteblev dock. Man blev tillsammans med Arsenal offer för ett spel likt vilda västen. Ett spel som knappast gynnade Chelsea, och som framförallt inte gynnade Arsenal.

I Chelseas smått uppgivna försök till en biljett tillbaka in i matchen stack Arsenal upp och oroade. Nasri utnyttjade Ramires slarviga bakåtpassning och kunde sånär överlista Peter Cech. Arsenal visade i slutet av matchen upp ett strålande försvarsspel som gav hopp om ett starkade och mer moget Arsenal än vad man tidigare sett i stormatcherna. Djourou och Koscielny passade på att agera försvarsgeneraler utan att sätta många steg fel. Ytterligare fysik tillförde Arsenal genom att byta ut Walcott, som för övrigt vann en nickduell mot Terry i första halvleken, och ersatte honom med Diaby som missat Arsenals 14 senaste matcher.

Samtidigt som Abramovich satt någon helt annanstans än på Emirates och drack olja så passade Arsenal på att döda matchen genom ett konstant bollinnehav. Det närmsta Chelsea kom en reducering gjorde man genom idiotskott ifrån Kakuta och Ramires. Efter en viss oreda i Fabianskis straffområde på tilläggstid blåstes matchen av och Arsenal tog tre oerhört viktiga poäng. Men allra största sannolikhet så sover Wenger betydligt bättre än Ancelotti.

Matchens spelare: Johan Djourou. Stor överraskning i startelvan. Men gjorde en fantastisk match och tog inte många simtag fel på Emirates.

Matchens frågetecken: Carlo Ancelottis matchning av vantar och rock. Var han inte från modelandet Italien?