Medlemmar: 8914 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Koscielny sänkte Everton.

Arsenal vände och vann

tis 1 feb 2011 kl 22:33

Det såg länge ut att bli en dyster kväll på Emirates. Men trots att det inte är grillsäsong så vände Arsenal på steken och besegrade Everton med siffrorna 2-1.

Ett bortastarkt Everton stod på agendan för ett formtoppat Arsenal. Everton ställde upp med samma startuppställning som i helgens cupomgång mot Chelsea. Arsenal gjorde föga förvånande mängder av förändringar sedan söndagsmatchen. Dessvärre missade Samir Nasri dagens match på grund av sin lårskada han ådrog sig mot Huddersfield. I hans ställe vikarierade Thomas Rosicky. Matchen började tempofattigt från Arsenals sida och man skapade inte ett enda anfall de första tio minuterna.Avsaknaden av såväl rörlighet som spelglädje var tydlig i inledningen och en fysisk start Everton vann de flesta duellerna på mittfältet.Det tog femton minuter för hemmalaget att etablera ett någorlunda anfall på offensiv planhalva. I samma skede vägde också matchen över till Arsenals fördel.

Ett anfall regisserat av kapten Fabregas där Robin van Persie fick en biroll i form av en klack ledde sånär till ett ledningsmål. Arsenal bollinnehav ledsagade till ett bra läge för Theo Walcott efter drygt tjugo minuters tuggande. Efter att en glidtacklande Song förpassat bollen fram till Walcott i ett hyffsat läge fick Tim Howard presentera sig genom att avvärja avslutet till hörna. Mitt i Arsenals dominans tog Everton ledningen. Efter ett slarvigt agerande av Jack Wilshere på mittplan kunde formstarka Seamus Coleman chippa bollen fram till Louis Saha som med ett perfekt avslut adresserade bollen in bakom Szczesny. Fransmannen befann sig dock i en solklar offsidesituation men eftersom passningen ändrade riktning på Koscielny godkändes målet. Oerhört tveksamt.

Arsenal var efter målet skärrat och väldigt uppgivna. De närmaste tio minuterna efter ledningsmålet ägnades åt idelt klagande på en domartrio som Wenger med största sannolikhet inte kommer fira julafton med.Arsenal borde dock kvitterat på de chanser man skapade i slutskedet. Djourou, Van Persie samt Fabregas hade alla lägen till mål, men gemensamt för trions avslut var att ingen av försöken träffade innanför målramen. Inför andra halvlek byttes en befarad skadad Alex Song ut till förmån för Abou Diaby. Bytet såg inte ut att ge något märkbar effekt då Arsenals inledande 15 minuter inte gav några indikationer om vändning. Matchen bytte dock identitet när Rosicky lämnade plats för Andrej Arsjavin. Under ryssens första aktion gav han Van Persie ett bra läge efter en känslig chipp. Men holländarens avslut hamnade, som de flesta av Arsenals avslut denna match, utanför Howards bästa vänner.

Men det skulle komma en vändning. I den 70: onde minuten visade Cesc Fabregas närmast kirurgisk precision när han spelade fram Arsjavin som tackade för passningen och placerade in kvitteringen. Arsenals forcering fortsatte och gav utdelning. Fem minuter efter kvitteringen svarade Everton för årets sämsta försvarsinsats när man gav Koscielny en lucka som fått Magnus Jernemyr att gråta sig till sömns. Mittbacken hade inga som helst problem att ge Arsenal ledningen med en väl placerad nick.
Everton bytte in kilon i form utan Jagielka och gav hopp om en kvittering på en fast situation. Arsenal har släppt in närmare hälften av sina baklängesmål på just fasta situationer. Noterbart är också att på de åtta senaste matcherna lagen emellan har de gjorts åtta mål i den 89:onde minuten eller senare. Men någon jättechans skapade aldrig gästerna. Arsenal höll undan trots fem minuters tillägg. Ett resultat som gör att domartrion kan ta sig ifrån arenan i någorlunda anständig tid denna tisdagskväll.

MATCHFAKTA

Arsenal-Everton 2-1 (0-1)
Målen: 0-1 (24) Saha, 1-1 (70) Arshavin, 2-1 (76) Koscielny
Varningar Arsenal: Tomas Rosicky, Jack Wilshere, Robin van Persie Everton: Sylvain Distin, Jack Rodwell, Mikel Arteta, Leon Osman
Utvisningar Arsenal: - Everton: -
Domare: Lee Mason
Publik: 60 014

Så spelade lagen:
ARSENAL
Målvakt: Szczesny
Försvar: Sagna, Koscielny, Djourou,Clichy
Mittfält: Wilshere(62), Song(46), Fabregas
Anfall: Walcott, van Persie, Rosicky(69)
Avbytare: Almunia, Eboue, Diaby(46),Gibbs, Arsjavin(62), Chamakh, Bendtner(69)

EVERTON
Målvakt: Howard
Försvar: Neville(78),Heitinga, Distin, Baines
Mittfält: Coleman(78), Rodwell, Fellaini, Arteta, Bilyaletdinov(65)
Anfall: Saha
Avbytare: Mucha, Jagielka(78), Baxter, Gueye, Beckford, Osman(65), Anichebe(78)