Medlemmar: 4971 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Här exploderade Emirates Stadium.

Arsenals magiska vändning

ons 16 feb 2011 kl 23:42

Underläge 0-1 mot världens bästa lag - då blixtrade Arsenal till och vände till 2-1 hemma mot Barcelona i Champions Leagues åttondelsfinal.

Detta var kvällen då årets match alla kategorier skulle spelas, del ett av två. Spurs får ursäkta, men för Arsenal betyder nog möjligheten att täppa till truten på Xavi och att bli av med stämpeln som Barcelonas lillebror mer än att få käka lasagne efter avklarad St Totteringham's Day.

Arsenal ställde upp på Emirates Stadium med en komfortabel 2-0 vinst mot Wolverhampton i ryggen medan Barcelona bara lyckades kryssa mot Sporting Gijon. Skulle dagsform avgöra drabbningen?

Skulle Barcelona lyckas köra över Arsenal på ett sätt som bara Barcelona kan göra, i år igen? Skulle Arsenals försvarsspel hålla ihop?
Matchen inleddes i ett furiöst tempo, där Arsenal och Barcelona turades om att äga boll. Arsenal skapade första chansen genom ett finurligt instick från Fabregas till van Persie som drog till direkt och Valdes kunde rädda med axeln. Arsenal låg tätt, tätt, på Barcelona för att spanjorerna inte skulle tillåtas dominera så som de gjorde förra gången det begav sig.

Efter drygt 15 minuter spelade började ytor öppna sig för Barcelona då Arsenals försvar inte orkade hålla ihop så disciplinerat som de inlett, Messi frispelades men chippade utanför och Barcelona styrde spelet totalt. Xavi fördelade bollar som vi är vana att se honom. Framför TV:n anades oråd då Barcelona i princip obehindrat tilläts äga boll. Då Arsenal krympte laget såpass mycket skapades det ytor för Barcelonas anfall bakom backlinjen i princip hela tiden vilket Barcelona inte var sena att utnyttja. De sökte passning och löpning bakom backlinjen hela tiden, och var nära att komma igenom många gånger. Det skulle inte dröja länge innan målet kom heller, efter drygt 25 minuter frispelades Villa och en såpass skicklig måltjuv missar inte ett sådant läge. 1-0 till Barcelona, inte helt orättvist Arsenal skapade naturligtvis chanser de också, framför allt då Walcott tilläts löpa rättvänd med boll. Dock utan resultat.

Resten av halvleken var lik den första delen, Barcelona ägde boll och sökte instick hela tiden, medan Arsenal närmast såg panikslagna nu. Bäst på plan för Arsenal under första halvleken var unge Jack Wilshere som helt respektlöst ägde boll, tacklades och knappt slog bort en boll. Till skillnad från Fabregas som slog bort bollar i parti och minut.

Skulle Arsenal på något sätt lyckas vända detta 0-1 underläge i halvtid skulle det krävas att laget slutade slarva, att laget lyckades få stopp på Barcelonas blixtsnabba passningsspel och att kapten Fabregas höjde sig flera snäpp.
Andra halvlek började i ett lika frejdigt tempo som den första, dock tog inte Barcelona över matchen så som de gjort i första halvlek. Tempot bedarrade något och klockan tickade obönhörligt upp mot 90 minuter. Några halvchanser skapades genom van Persie, utan att resultera i något mål.

Efter drygt halva halvleken byttes den varnade Song ut till förmån för Arsjavin, för att få lite fart på anfallsspelet. Arsjavin tog sin vänsterplats och Nasri gick ner på mitten på Songs plats. Det skulle visserligen dröja lite, men strax efter att dansken Bendtner kommit in efter 76 minuter började det hända grejer. Matchen som gått i stå exploderade plötsligt under 5 magiska minuter.
Först fick van Persie en pass från Clichy, holländaren drog till bollen närmast Valdes stolpe och in i mål. Solklar tavla av målvakten men ack så viktigt för Arsenal. Så fem minuter senare fick Nasri bollen serverad av Fabregas. Fransmannen vände upp, passade en framrusande Arsjavin som äntligen fick bollen i mål. Vilket läge att hitta mål igen. Ryssen kan än, han. 2-1 till Arsenal stod sig matchen ut och 60 000 - 3 000 Barcelonafans skrek ut sin glädje över en fantastisk seger.

Matchens prestationer stod Koscielny, Szczesny och Wilshere för. Koscielny körde ensam över Barcelonas anfall i 60 minuter, Szczesny gjorde ett flertal riktigt bra räddningar och gjorde matchens kaxigaste grej då han retfullt chippade bollen över Messi. Wilshere var nog den enda på Arsenals mittfält som var bra matchen igenom.

MATCHFAKTA

Arsenal-FC Barcelona 2-1 (0-1)
Målen: 0-1 (26) Villa, 1-1 (78) van Persie, 2-1 (83) Arshavin
Varningar Arsenal: Alex Song, Samir Nasri, Robin van Persie FC Barcelona: Gerard Pique, Andres Iniesta
Utvisningar Arsenal: - FC Barcelona: -
Domare: Nicola Rizzoli (Italy)
Publik:

Så spelade lagen:
ARSENAL
Målvakt: Szczesny
Försvar: Eboue, Djourou, Koscielny, Clichy
Mittfält: Wilshere, Song (68), Fabregas
Anfall: Walcott (77), van Persie, Nasri
Avbytare: Almunia, Arsjavin (68), Bendtner (77), Gibbs, Squillaci, Denilson, Rosicky

FC BARCELONA
Målvakt: Valdés
Försvar: Alves, Pique, Abidal, Maxwell
Mittfält: Xavi, Busquets, Iniesta (89)
Anfall: Messi, Villa (68), Pedro
Avbytare: Pinto, Bojan, Mascherano, Keita (68), Milito, Afellay, Adriano (89)