Medlemmar: 8819 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Ramsey och Arsenal vann bara med 1-0 mot Udinese.

Bräcklig ledning mot Udinese

tis 16 aug 2011 kl 23:38

Nerverna satt utanpå tröjan inte bara på oss supportrar utan även på spelarna.

Champions League-kval. Stora pengar på spel, klubbens status som en toppklubb likaså enligt många, och detta samtidigt som laget var drabbat av skador och avstängningar. Upplagt för en nervös kväll? You bet. Och det var också vad vi fick uppleva. Det var, frånsett de första ca 10-15 minuterna, ett märkbart nervöst hemmalag som sprang omkring och försökte få något slags ordning på tillvaron.

Men det började bra. Redan efter 45 sekunder hade Udinese dragit på sig sitt första gula kort och efter mindre än fyra minuter var vi i ledning efter ett mycket fint kontringsanfall av Sagna, Ramsey och Walcott där den sistnämnde kunde bredsida in en vänstervolley på Ramseys fina inlägg. Det såg i detta läge ut att kunna bli en riktigt trevlig kväll, men efter en fin inledning hände något. Hela laget började uppträda nervöst och Udinese som så långt inte hade haft mycket att komma med fick plötsligt luft under vingarna och började hota allt mer. Efter en hörna för Arsenal gav Alex Song bort bollen alldeles för enkelt och när Gibbs och Sagna inte kunde komma överens om vem som skulle attackera den anfallande Udinese-spelaren så blev det helt plötsligt fritt fram mot Szczesny som tack och lov klev fram och räddade avslutet.

Kort därefter prickade Udinese också ribban på en frispark, och det som kändes så bra i början av matchen hade nu blivit en enda stor osäkerhet. Gång på gång var Udinese på väg att lyckas lyfta bollar över vår backlinje mot Di Natale, men vill man vara positiv (som jag gärna är!) så blev det trots allt inte några riktiga målchanser av alla dessa bollar även om det var nära många gånger - men det var ju samtidigt just detta att det hela tiden var väldigt nära som oroade, får man tillräckligt många försök så lyckas man ju i allmänhet till sist.

Den första halvleken slutade i alla fall med hemmaledning, och min personliga förhoppning var att Arsenal skulle ha hunnit lugna ner sig i halvtid och kunna komma ut och ta tag i saker och ting igen.

Men oj, så felaktig den förhoppningen visade sig vara. I halvtid tvingades Kieran Gibbs kliva av, och Johan Djourou klev in som mittback medan Vermaelen tog vänsterbacksplatsen. Om det var detta eller nerver som skapade en osäkerhet i Arsenal ska jag låta vara osagt, men det blev remarkabelt darrigt över hela linjen. Laurent Koscielny gav tidigt i halvleken bort bollen för billigt på egen planhalva och Di Natale fick fritt fram mot Koscielny, men blev i sista stund upphunnen av Johan Djourou som blockerade skottet. Djourou tvingades sedan själv att kliva av ett par minuter senare, och då klev Carl Jenkinson in som vänsterback och Vermaelen återgick till att vara mittback.

Hela den andra halvleken blev egentligen en enda lång press mot Arsenal-målet. Men samtidigt ska det också sägas att trots allt så skapade egentligen inte Udinese efter detta något direkt jättefarligt. Jag kan ärligt talat inte påminna mig någon räddning som Szczesny tvingades göra utom på en frispark från Di Natale (som var inblandad i nästan allt Udinese gjorde anfallsmässigt) som inte vållade några större besvär.

Arsenal höll alltså undan och ur vad som först inte såg ut att vara någonting alls så serverades Walcott på tilläggstid ett kanonläge av Gervinho, men Walcotts avslut räckte inte riktigt till utan Samir Handanovic i bortakassen kunde göra en otroligt fin räddning till en händelselös hörna. 2-0 där och undertecknad hade varit nästan säker på avancemang, men nu känns det betydligt mer osäkert.

1-0 blev således slutresultat, och det är därmed en bräcklig ledning vi tar med oss till returen men även om jag precis som många andra förstås helst hade sett en mycket klarare seger så är det trots allt så att om vi sätter en boll i returen så måste Udinese sätta tre. Att vi höll nollan var oerhört viktigt, och i returen har vi också förhoppningsvis Robin van Persie med i laget vilket bör stärka offensiven. Jag tycker också att det är värt att notera att trots den stundtals väldigt påtagliga defensiva osäkerheten så höll vi ändå nollan för andra matchen i rad så kanske är vi till sist på rätt väg i det avseendet. Tiden får utvisa detta, men det är åtminstone en start.

MATCHFAKTA

Arsenal-Udinese 1-0 (1-0)
Målen: 1-0 (4) Walcott
Varningar Arsenal: Theo Walcott, Kieran Gibbs Udinese: Neuton, Joel Ekstrand, Pablo Armero, Giampiero Pinzi
Utvisningar Arsenal: - Udinese: -
Domare: Kevin Blom (Holland)
Publik: 58 159

LAGUPPSTÄLLNINAR

Arsenal
Szczesny, Sagna, Vermaelen, Koscielny, Gibbs (46), Rosicky (73), Walcott, Ramsey, Song, Gervinho, Chamakh
Avbytare
Fabianski, Oxlade-Chamberlain, Djourou (46) (55), Arsjavin, Frimpong (73), Bendtner, Jenkinson (55)

UDINESE

Udinese
Handanovic, Isla, Danilo, Agyemang-Badu, Di Natale, Benatia, Asamoah, Ekstrand, Armero, Pinzi (88)
Avbytare
Belardo, Denis, Vydra, Abdi (88), Pasquale (60), Doubai, Fabbrini