Medlemmar: 8708 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arteta gjorde debut när Arsenal vann.

Tre nervösa poäng mot Swansea

lör 10 sep 2011 kl 17:45

Matchen som inte fick innebära något annat än tre poäng gjorde inte heller det. Men det satt hårt åt.

Skade- och avstängningsfrånvaron var fortsatt hög. Men till skillnad från tidigare på säsongen fanns nu ett antal nyförvärv att tillgå, och två av dem fick förtroendet från start. Per Mertesacker gick in i backlinjen med Koscielny till vänster om sig, medan Mikel Arteta fick spela på mitten med Frimpong och Ramsey.

Det betydde alltså att backlinjen trots allt bestod av hyggligt sammanspelade spelare utöver Mertesacker, medan det på mittfältet var tre spelare som knappt har spelat ihop alls tidigare. Ändå började både backlinje och försvar på ett ganska bra sätt och redan innan en minut var spelad så hittade Arteta fram till Aaron Ramsey som fick ett bra skottläge men drog bollen en ganska bra bit över ribban.

Arsenal behöll initiativet och pressade på, men hade svårt att skapa de riktigt bra lägena. Frimpong och van Persie samarbetade fint vilket gav Frimpong ett bra skottläge, och Theo Walcott slet sig loss och fick iväg ett vänsterskott som målvakten bara delvis fick stopp på men precis innan bollen skulle rulla in i det tomma målet så kom en Swansea-spelare älgande och petade ut den till hörna.

Detta var tyvärr i stort sett det enda som Arsenal skapade inledningsvis. Swansea å sin sida var inte helt ofarliga och tvingade redan efter ett par minuter Wojciech Szczesny till en riktigt svettig räddning när Per Mertesacker inte riktigt hade koll på sin motståndare (Danny Graham) som styrde bollen ner mot Wojciechs vänstra hörn men vår polske burväktare sträckte ut hela sin långa lekamen och stoppade bollen.

Ledningsmålet, och det som alltså skulle visa sig bli matchens enda, gjordes i den 40:e minuten. Theo Walcott jobbade bra strax till höger om mitten uppe vid straffområdesgränsen och drog iväg ett skott som via en Swansea-spelare gick ner mot motsatt hörn av straffområdet. Kamerorna zoomade in en vilt protesterande Walcott som ville (och nog också borde) ha haft frispark, och under tiden sprang Swanseas målvakt Michael Vorm efter bollen och skulle sätta igång spelet snabbt, men han gjorde det inte bättre än att han kastade bollen på hälen på sin egen medspelare Angel Rangel. Bollen föll perfekt framför fötterna på Andreij Arsjavin som nu hade öppet mål, men från en rätt snäv vinkel ända ute vid straffområdesgränsen - men Andreij agerade instinktivt och satte en mycket fin vänsterinnersida till 1-0. Tur? Att han fick bollen var det absolut men det var inget lätt avslut han hade att göra.

Efter halvtid hade undertecknad hoppats på lite mer offensiv från Arsenal. Och nog försökte spelarna, men det såg precis som i första halvek bitvis väldigt nervöst ut så spelet fick aldrig någon riktig fart. Trots detta hade det två gånger om mycket väl kunnat bli 2-0 när Robin van Persie först var för avvaktande för att hinna fram på ett fint inlägg från Bacary Sagna och sedan när han rammade högerstolpen med en höger.

Swansea å sin sida hade också ramkänning. Scott Sinclair, som hela matchen var ett hot mot backlinjen, dundrade iväg en hårt slagen frispark och bollen touchade överkanten av ribban - jag är ytterst tveksam till om Szczesny hade nått den om den var lägre.

Ju längre matchen led desto mer rädda blev Arsenal (av förvisso förståeliga skäl) mer och mer rädda om ledningen och släppte därför till allt för mycket initativ till bortalaget. Det blev aldrig riktigt farligt förrän på tilläggstid, men då blev det desto farligare å andra sidan. Efter en vänsterhörna hamnade bollen mitt framför Arsenals mål, och med Szczesny (i mitt tycke på ett regelvidrigt sätt) satt ur spel så hade Danny Graham bara tre utespelare mellan sig och nätet - men Graham drog tack och lov bollen högt, högt över. Innan dess hade den inbytte Marouane Chamakh i ett sällsynt Arsenal-anfall fått ett kanonläge att nicka in 2-0 på ett briljant inlägg från Kieran Gibbs, men Michael Vorm kunde rädda.

Arsenal vann således, och personligen tycker jag att det var rättvist sett till spel och chanser. Det var långt ifrån en bra match, och det såg stundtals mer än lovligt nervöst ut på sina håll. Emmanuel Frimpong, tex, såg ut att vara väldigt rädd för att dra på sig kort och kom aldrig riktigt in i matchen, och bitvis var det många spelare som hellre såg ut att lämna över ansvaret på någon annan än att gå in själv.

Av våra debutanter tycker jag att Per Mertesacker förtjänar ett klart godkänt betyg. Mikel Arteta bidrog inte så mycket offensivt - men hade å andra sidan också en lite mer tillbakadragen roll där Ramsey såg ut att ha uppgiften att ligga lite längre fram - men han gjorde många små saker väldigt bra och spelade loss bollen ur trånga situationer på ett lugnt och behärskat sätt. Yossi Benayoun som kom in i den 62:a minuten får av mig också klart godkänt då han kom in med tydligt uppdrag att täta till på vår vänsterkant där Arsjavin var helt ute och seglade när det gällde försvarsspelet. Yossi gjorde detta i huvudsak på ett bra sätt, och visade exakt vad det är han är tänkt att bidra med - hårt jobb och rutin. Jag personligen är mycket nöjd med att vi lyckades låna in honom, bara han är återställd efter förra årets hälseneskada så blir han en stor tillgång, tror jag.

Det här var ingen höjdarinsats på något sätt, det vill jag vara mycket tydlig med. Men det blev det absolut mest nödvändigaste: tre poäng.

MATCHFAKTA

Arsenal-Swansea 1-0 (1-0)
Målen: 1-0 (40) Arsjavin
Varningar Arsenal: Laurent Koscielny, Mikel Arteta, Theo Walcott Swansea: Steven Caulker, Kemy Agustien
Utvisningar Arsenal: - Swansea: -
Domare: Stuart Attwell
Publik: 60 087

ARSENAL

Startelva
Szczesny
Sagna, Mertesacker, Koscielny, Gibbs
Frimpong (73), Arteta, Ramsey
Walcott, van Persie (80), Arsjavin (62)
Avbytare
Fabianski, Park, Santos, Djourou, Chamakh (80), Benayoun (62), Coquelin (73)

SWANSEA

Startelva
Vorm, Williams, Taylor, Caulker, Britton, Graham, Sinclair, Dyer (83), Rangel, Allen (74), Agustien (63)
Avbytare
Stephen Dobbie (74), Lita, Moore (83), Bessone, Tremmel, Gower (63), Richards