Medlemmar: 8819 st.

Det blev bara en poäng för Arsenal i Tyskland.

Sent mål förstörde Arsenals segerplaner

tis 13 sep 2011 kl 21:12

På tisdagkvällen spelade Arsenal sin första Champions League-match för säsongen. För motståndet stod de tyska ligamästarna Borussia Dortmund i en match som slutade 1-1.

Igår eftermiddag åkte Arsenal ner till Tyskland för att ladda upp inför kvällens heta Champions League-möte mellan Borussia Dortmund och Arsenal. The Gunners fick två tunga skadebesked precis innan man lämnade England då mittfältarna Aaron Ramsey och Tomas Rosicky bägge gav Thomas Vermaelen, Jack Wilshere, Abou Diaby och Sebastien Squillaci sällskap på skadelistan.

Borussia Dortmund rivstartade matchen och visade fantastisk vilja att anfalla. Efter nio år utan Champions League-fotboll kokade Westfaldestadion och laget gjorde ingen hemmasupporter besviken. Dortmund ägde mestadelen av hela halvleken och hade fantastiska chanser att sätta ledningsmålet. Kevin Grosskreutz fick tidigt chansen att sätta 1-0 till hemmalaget, men avslutet gick långt över, trots att han i princip var ensam med Szczesny.

Bara ett par minuter senare fick japanen Shinji Kagawa en ännu större chans att sätta 1-0, men tog ett förhastat avslut och bollen seglade långt över mål. Trots två superba chanser skulle Borussia Dortmund få en ännu bättre chans att sätta ledningsmålet. Szczesnys landsman Robert Lewandowski lyckades lura ner Arsenal-målvakten på marken och hade för en stund öppet mål, men Bacary Sagna hann tillbaka och rensade undan bollen på mållinjen.

Efter en chockartad start från Arsenal växte man in sig i matchen allt mer och mer. Mittfältet som tidigare blivit manglat av Dortmunds snabba omställningar och passningsspel fann tid att rulla runt bollen och leta efter öppningar i de tyska ligamästarnas försvar. Theo Walcott lyckades springa sig nästan fri framför mål, men blev enkelt manövrerad i straffområdet. Robin van Persie fick en fin chans att skjuta 1-0 till bortalaget, men bollen träffade nätgaveln istället för målet.

Arsenal kom mer och mer in i matchen, men det var fortsatt Dortmund som dominerade matchbilden. Det blev därför något av en blixt ur klar himmel när tillbakapressade Arsenal satte 1-0. Robin van Persie var nästan nere vid det centrala mittfältet för att hjälpa till i defensiven när han tacklade en Dortmund-mittfältare och lyckades i samma aktion passa bollen till Theo Walcott. Den engelska landslagsmannen ser sedan lagkaptenen resa sig upp och springa emot mål. Walcott levererade sedan en briljant passning till Robin van Persie som pricksköt in 1-0. Oförtjänt, men viktigt!

Det återstod bara ett par minuter innan halvleksvila och Arsenal lyckades turligt nog undvika ett snabbt baklängesmål. Defensiven såg under hela halvleken väldigt skakig ut och Arsenal hade säkerligen legat under med minst ett mål om Dortmunds avslut varit vassare. Men det är bara målen som räknas och Arsenal gick till halvtidsvila i ledning.

Andra halvleken började mer försiktigt där lagen till en början försökte känna av varandra. Bägge lagen delade bollinnehavet och varenda anfall såg farligt ut åt bägge hållen. Det var dock ännu en gång tyskarna som tog befälet då Arsenal började backa hemåt ovanligt tidigt. Redan en kvart in i andra halvlek dominerade Borussia Dortmund rejält och The Gunners pressades ner rejält i banan.

Hela laget jobbade dock kopiöst och flera av spelarna utmärkte sig, bl.a. nyförvärvet Mikel Arteta som tog stort defensivt ansvar. Han nickades till och med blodig då han modigt nog gick in i en luftduell som var förlorad på förhand. Men Arteta slickade sig om såren och fortsatte att kämpa, vilket även var det hans lagkamrater gjorde. Alla tog sitt ansvar och trots att det stundtals såg farligt ut lyckades Arsenal behålla sin ledning.

Med bara två minuter kvar av matchen skulle dock Dortmund få sin välförtjänta kvittering. Efter att Song dragit på sig en frispark långt utanför straffområdet matades bollen in i straffområdet. Arsenal-försvaret rensade undan och bollen hamnade precis utanför straffområdet där Perisic fick en drömträff på volley och satte 1-1 rakt i krysset.

Dortmund fick ett rejält momentum och var supernära att sätta 2-1 direkt efteråt, men Wojciech Szczesny lyckades hålla tätt ända tills domaren satte pipan i munnen och blåste av matchen. 1-1 är inget katastrofresultat, men med bara ett par minuter från vinst kändes det bittert för många supportrar att tappa tre poäng.

Nu väntar Olympiakos på hemmaplan i nästa Champions League-match. En poäng borta mot Dortmund är en bra början på en förhoppningsvis lyckosam resa i den här säsongens turnering. Det är bara att knipa ihop, jobba hårdare och förhoppningsvis vinna returmötet hemma på Emirates.