Medlemmar: 4729 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Trist dag för Arsenal på Ewood Park.

Tung förlust på Ewood Park

lör 17 sep 2011 kl 17:18

Det blev ännu en förlust när Arsenal besökte Ewood Park på lördagseftermiddagen.

På lördagseftermiddagen tog Premier League-jumbon Blackburn emot Arsenal på Ewood Park. Arsenal gjorde en rad ändringar från tisdagens möte med Borussia Dortmund i Champions League. Den brasilianska vänsterbacken André Santos gjorde debut, samtidigt som Aaron Ramsey var åter efter skada. Song och Gervinho, som var åter efter sina tre matchers långa avstängningar, gjorde även de efterlängtad comeback i startelvan.

Hemmalaget Blackburn (som ställde upp med ett mittfältet bestående av två 20-åringar, en 21-åring och en 22-åring, samt med debuterande Yakubu ensam på topp) började bäst och skapade matchens första chans redan i den första matchminuten, då Hoilett tog sig förbi Sagna och dammade in bollen i straffområdet, Szczesny var dock med på noterna och kunde enkelt lägga vantarna på lädret.

Ett par minuter senare är Blackburn åter på tårna och den här gången är det Rochina som testar lyckan efter att Alex Song tappat boll centralt. Avslutet hotar dock aldrig Arsenals polska burväktare och alla Arsenal-supportrar runt om i världen kan pusta ut.

Blackburn som sagt mest taggat inledningsvis, men Arsenal jobbade sig via sitt sedvanliga posession-spel och tar också ledningen i matchen genom Gervinho. Song slår en alldeles formidabel genomskärare mellan de båda Arsenal-måltavlorna Samba och Dann, och ivorianen placerar in 1-0 bakom Paul Robinson, som bara kan stå och titta på när bollen letar sig in intill den bortre stolpen.

Blackburn tvingas kort efter målet till ett byte (Salgado ut, Petrovic in) och när matchen väl blåser igång igen så är Arsenal inte alls med på tårna. Något som ska komma att bli väldigt signifikativt för matchen.

Hoilett servar in en frispark i den bortre delen av Arsenal-boxen och van Persie har naturligtvis inte en suck i luftrummet mot den sydafrikanska jätten Samba, som dock inte lyckas få nicken på mål. Här har Arsenal verkligen tur.

Bortalaget visar dessvärre för alla Arsenal-sympatisörers del inte upp några tecken på att skärpa till sig i försvarsspelet och med 24 minuter på klockan radera Arsenals ledning i matchen. Energiknippet Hoilett fångar upp en misslyckad passning och trär fint in bollen bakom en högt stående Mertesacker och då André Santos inte är uppmärksam i sitt försvarsspel så kan en onside-löpande Yakubu kyligt peta in 1-1 bakom Szczesny.

Efter kvitteringen börjar Blackburn så sakteliga äta sig in i matchen och man gör det genom mannen som, antagligen, inte skulla ha några problem med att just käka upp större delen av Arsenals startelva. Samba följer upp ett missat nickläge med en cykelspark som slutar med hörna. På den efterföljande fasta situationen är kaptenen där igen, den gången med en nick som smiter strax över.

Istället för 2-1, Blackburn, så tar Arsenal åter ledningen i matchen. Den här gången genom den första halvlekens kanske allra bästa spelare – Mikel Arteta.

Song sätter Ramsey i spel med en lysande one touch-passning och den unge mittfältarens inspel snettinåtbakåt är så väl avvägt att Arteta både hinner ladda och sikta innan han bombar bollen i nät via ribban. Något som förkunnar spanjorens första mål för sitt nya lag, och hans andra borta mot Blackburn den här säsongen. Detta efter att mittfältaren deltog i Evertons borta match på Ewood Park i seriens andra omgång, där han gjorde matchens enda mål på straff.
 
I Blackburns jakt på kvittering så hamnar en hemma-hörna hos Gervinho, som kommer två mot två tillsammans med den för dagen väldigt spelsugne Andrei Arshavin. Ivorianen söker precis som brukligt sin ryska lagkompis med en svepande passning över de båda hemåtjagande försvararna, men bollen är för slarvigt slagen och Arshavin glider ut i Ewood Parks kulisser när han försöker hinna upp lädret i den, av det numera snabbt fallande regnet, hala mattan.

Första halvleken sista chans tillfaller även den Arsenal. Den – både i frisyr- och fotbollsväg – väldigt innovativa högerkanten Sagna/Gervinho vaskar fram ett bra läge när Sagna, som transporterat upp bollen längs kanten släpper till Gervinho. Ivorianen tar sig in i boxen, men istället för att spela till en sopren Robin van Persie så tar han avslut själv. Rakt på täckande Scott Dann.

Den första halvleken summeras bäst som så att de båda lagen bjöd på slappt försvarsspel, böljande spel och tre väldigt snygga mål.

Den andra halvleken är bara fem minuter gången innan det rasslar till i målet på nytt. Den här gången återigen efter en fast situation.
En Blackburn-frispark, som tillkommer efter att Arsjavin tvingats riva omkull, når den skäggprydde försvararen Givet som nickar bollen på Alex Song – och in i mål.

Bara minuten efter kvitteringen så rinner Formica igenom bortalagets högt stående backlinje och det är bara en superräddning signerad Arsenals polske burväktare som hindrar Blackburn från att ta ledningen i matchen.

När matchuret tickat upp mot timmen så ordnar den nyss inbytte Martin Olsson en hörna i kamp med Djourou. Hoiletts hörna når Nzonzhi, som skickar in ett stenhårt inspel framför Szczesny och ett ögonblick senare står det 3-2 till Blackburn! Detta efter att en offside-stående Yakubu kan rakat in bollen i det tomma målet.
 
Arsenal skruvar upp tempot och kastar in Walcott i jakten på en kvittering. Men istället för 3-3 så kan Blackburn istället göra 4-2, genom en självmål av Koscielny.

Chamakh byts in för att tillhöra längd i offensiv box, och marockanen börjar direkt visa upp det spel som en gång tog honom till norra London. ’Väggen från Bordeaux’, smeknamnet kommer från hans ständiga väggspelande, testar Robinson direkt med en stenhård nick och visar upp goda target man-takter i Arsenals jakt på en reducering.
I den 85:e minuten vinner Chamakh ytterligare en duell med Dann och Givet, men den här gången kan Robinson inget göra. Nicken är stenhård, omutlig och sitter i den bortre gaveln. 4-3.
Klockan klämtar, fjärdedomaren visar upp 4 stopptidsminuter, för Arsenal och man skickar nu även fram Mertesacker i offensivt straffområde.

Arsenal försöker, men lyckas inte åstadkomma något konkret. Förrän i den 92:a matchminuten, vill säga. Robinson är ute och hänger tvätt och Mertesacker är först till bollen. Dessvärre för Arsenals del så lyckas den tyska mittbacken inte få nicken innanför ramen.
Santos slungar in en vänster, van Persie går på kraft med högern. Chamakh får chansen igen men nicken i fritt läge går ett par meter utanför – och Arsenal förmår helt enkelt inte få in en kvittering. Walcott får en sista chans efter en lysande skarv från Robin van Persie, men Dann rensar undan bollen när den passerat Robinson och rullar mot det tomma målet. Domaren blåser och Arsenal fortsätter att tappa poäng i säsongsinledningen.

Nu kommer visserligen merparten av målen till efter fasta situationer, men en blind man på en skenande häst kan se att Arsenal inte har försvarare för att spela med en så pass hög backlinje som man gör matchen igenom. Åtminstone inte när Vermaelen är skadad och Sagna tvingas utgå. För frisparken och hörnan som föranleder det för dagen hypereffektiva Blackburn (4 mål på 3 avslut …) kommer de facto till efter att lagets rappa kantspringare gjort slarvsylta av Arsenals sett till dagens match väldigt icke-mobila försvarare. 

Blackburns fans protesterade innan och under större delen av matchen, detta på grund av hemmatränarens svaga facit sedan han tog över laget i fjol, man lär inte vara de enda som ventilerar sitt missnöje efter den här tillställningen. Arsenal har gjort det bästa av situationen sett till spelaffärer och det krävs tid för att få alla bitar på plats. Men oavsett vad så är det svårt att skoja bort det faktum att Gunners plats bland den engelska toppfyran nu är hotad på största allvar.

MATCHFAKTA

Blackburn Rovers-Arsenal 4-3 (1-2)
Målen: 0-1 (10) Gervinho, 1-1 (24) Yakubu, 1-2 (33) Arteta, 2-2 (50) Song (sjm), 3-2 (58) Yakubu, 4-2 (68) Koscielny (sjm), 4-3 (84) Chamakh
Varningar Arsenal: Johan Djourou Blackburn Rovers: Scott Dann
Utvisningar Arsenal: - Blackburn Rovers: -
Domare: Andre Marriner
Publik: 22 637

ARSENAL

Szczesny
Sagna (52), Mertesacker, Koscielny, Santos
Song (76), Arteta, Ramsey
Gervinho, Arsjavin (64), van Persie
Avbytare
Fabianski, Djourou (52), Gibbs, Coquelin, Benayoun, Walcott (64), Chamakh (76)

BLACKBURN ROVERS

Robinson
Salgado (15), Samba, Dann, Givet
Nzonzi, Lowe, Rochina (55), Hoilett
Formica (65), Yakubu
Avbytare
Bunn, Hanley, Olsson (55), Grella, Petrovic (15), Vukcevic (65), Roberts