RvP:s dubbel gav Arsenal tre pinnar.

Tre viktiga hemmapoäng

sön 16 okt 2011 kl 21:38

Robin van Persie blev matchvinnare när Arsenal tog tre poäng mot Sunderland.

Hemmalaget gjorde tre ändringar från derbyt mot Tottenham. Rosicky, som kastade in handduken kort innan matchstart när Tjeckien mötte Litauen i EM-kvalet i veckan, klev in centralt på mitten. Song var tillbaka på sin naturliga position som ankare på mittfältet samtidigt som Jenkinson ersatte skadade på högerbacken.
30 sekunder – längre än så tar det inte innan matchens första mål faller. Rosicky hittar Gervinho på djupet, och ivorianen tycker sig ha så pass mycket yta att gå på att han kostar på sig att ta både en och två touch innan det att han släpper bollen i sidled till Robin van Persie. Holländarens förstatouch är – precis som vanligt – av allra högsta klass och avslutet med högerfoten sitter dödligt intill den bortre stolpen.

Sunderlands långa, raka bollar gör det enkelt för Arsenal. Sessegnon har inte en suck mot Mertesacker och Koscielny i luften, vilket gör att Arsenal hela tiden kan gå till motattack där van Persie hela tiden varierar mellan att droppa ner – samtidigt som Gervinho och Walcott skjuter i djupet – och själv dra iväg rakt mot mål.
Ivorianen Gervinho har inlett matchen starkt och fortsätter att ta initiativ på vänsterkanten. I den 9:e minuten lurar han matchstället av John O’Shea och söker Kieran Gibbs med ett hårt, lågt inspel mot den första stolpen. Mignolet får dock vantarna på bollen, och hörnan som följer blir resultatlös.

Ett par minuter senare är Robin van Persie en hårsmån ifrån att göra en Årets Mål-kandidat på Emirates Stadium. Rosicky söker, precis som vid ledningsmålet, Gervinho på djupet och bollen hamnar till slut hos Mikel Arteta. Spanjoren är helt sopren från 20 meter och de flesta väntar sig nog att Arsenals nummer 8 ska gå på skott, men Arteta söker istället van Persie i utkanten av Sunderland-boxen och holländarens mottag och vändning i ett-aktion gör att han skaffat sig tillräckligt med utrymme för ett avslut. Holländarens chipp (återigen med hans erkänt svagare högerfot) tar dock i insidan av den bortre stolpen och kommer tyvärr inte minnas som mer än en aktion värd ett bättre öde.

Robin van Persie är som skrivet GLÖDHET i matchinledningen och i den 13:e minuten avslutar han ett fint Arsenal-anfall som drogs igång via ett lysande och vägvinnande kombinationsspel signerat Alex Song och Tomas Rosicky med att sätta ett tungt vänsterskott strax utanför Mignolets vänstra stolpe.
Sunderland har som ni kanske förstår av referatet inte haft speciellt mycket att säga till om inledningsvis och faktum är att mer än en resultatlös Sebastian Larsson-hörna samt ett missriktat distansskott från Kieran Richardson har det inte varit såhär långt i matchen.

Matchuret har precis passerat 20 minuter och Sunderland fortsätter trots Sessegnons tillkortakommanden i höjdduellerna att skicka långt. Den här gången är det Koscielny som rensar undan. Pastejen blir till en perfekt spelvändning och hamnar hos den skojfriske Gervinho. Ivorianen lurar bort O’Shea och avslutar, men den flyfotade yttern får för mycket fot under boll – och det hårda skottet smiter högt över. I den 26:e matchminuten så kommer Sunderlands första riktiga målchans och den gör det – som så många gånger förr den här säsongen – efter slarv i Arsenal-försvaret. Koscielny upphäver offside-fällan som de övriga tre fjärdedelarna försöker ställa, Richardson hittar Sessegnon på djupet och maliern får ett jätteläge till kvittering när Szczesny kommer ut helt fel, men hans inspel snettinåtbakåt mot Cattermole räddas upp av Alex Song.

Koscielnys ofokuserade offside-upphävning och den misslyckade utrusningen signerad hemmalagets polska målvakt hintade om att Arsenals oförmåga att utöka sin ledning skulle kunna komma att straffa sig. Och i den 30:e minuten så var det så dags: Arteta använder för mycket armar i nickduellen med råskinnet Lee Cattermole – och Sunderland tilldöms frispark från 25 meter. Sebastian Larsson kliver fram och curlar in bollen i det första krysset. En magisk frispark från svensken, som väljer att inte fira sitt kvitteringsmål.
Att osäkerheten vid det här laget spridit sig bland Arsenal-spelarna kunde till och med Stevie Wonder se från en solstol i Ural-bergen. Detta inte minst i den 34:e minuten då Sessegnon tillåts promenera igenom på vänsterkanten och chippa in bollen mot målområdet – där Lee Cattermole löpt sig helt sopren. Sunderland-kaptenen gör dock ingen större ansträngning för att möta bollen med pannan och när bollen väl når hans hjässa och är på väg mot mål så har Szczesny redan påbörjat sitt pantersprång mot den bortre stolpen. En polsk superräddning ifrån 1-2 till Sunderland.

Bortalaget gick förvisso miste om ett givet ledningsmål – men laget låter sig inte nedslås för det. Sunderland ligger ständigt rätt i positionerna och täpper till centralt. Något som inte minst syns när Rosicky tvingas vända 180 grader både en, två och tre gånger innan han kan hitta någon lagkamrat att spela bollen till. Första halvleken har efter Cattermoles superchans utvecklats till någon form av gå-fotboll och mer än att målskytten Larsson nickar ner ett inlägg mot Colback, som skjuter högt över i bra läge, händer inte. Domaren blåser av den första halvleken och trots att Arsenals har haft bollen större delen av de första 45 så talar det mesta för att matchen ska sluta som fyra av de sex senaste matcherna har gjort lagen emellan: Oavgjort.

Såg matchen med hjälp av Viaplay och i Viasat-studion i halvtid så var det någon som efterlyste en fransk hårtork i halvitd. Har själv läst franska i tre år och av någon anledning så är ett av de orden som vid det här laget inte fallit i glömska är sèche-cheveux som betyder just – hårtork
Hade jag haft Wengers mobilnummer så kanske inte just Une sèche-cheveux, s’il vous plaît!, är vad jag hade knappat ner först och främst. Men 360-graders-löpningar och dödsångestframkallande press likt det som föregick 1-0-målet och merparten av chanserna under lagets starka inledningskvart kändes som en förutsättning för att Arsenal skulle återta initiativet i matchen.

Det tar inte många minuter av den andra halvleken innan det att jag börjar misstänka en eventuell halvtidshårtork. Rosicky drar igång ett sällsynt effektivt anfall och vänder upp, sätter fart och hittar – helt utan krusseduller – fram till Walcott i straffområdet. Arsenals nummer 14 får iväg ett oväntat skott efter en oväntat bra mottagning och Mignolet tvingas till en kvalificerad räddning.

Med dryga 50 minuter på matchuret så tvingas Arsenal till sitt första byte då Gibbs haltar av planen. Ersätter honom gör André Santos, och bara minuten efter att brassen äntrat planen så tar han sig friheten av skjuta en frispark högt, högt över. Detta efter att James Vaughan rivit ner den återigen väldigt företagsamme Rosicky.
Knappa fem minuter senare är det återigen blåst för Arsenal-frispark efter att – surprise, surprise – Arsenals nummer sju tacklats omkull av John O’Shea. Sedan André Santos bränt sina chanser till att få fortsätta skjuta frisparkar i matchen så blir det Mikel Arteta som står ensam vid bollen när domaren blåser. Spanjoren har visserligen dragit in några riktiga pärlor för Everton genom åren, men den här frisparken är precis som Santos alldeles för högt slagen.

Hemmalaget fortsätter att pressa för ett ledningsmål, men den avgörande passningen saknar ofta kvalitet. En av få gånger man lyckas hitta en djupledslöpande spelare med ett instick är när Rosicky hittar van Persie strax utanför offensivt straffområde. Arsenals hittills enda målskytt i matchen tar med sig bollen in i boxen och väljer trots att han har Alex Song störtande mot straffpunkten, att avsluta mot den första stolpen. Ett skott som överraskar, men som Mignolet avstyr också med en fin benparad, till merparten av arenans stora förtret.
Inom loppet av någon minut så gör sedan Arsenal och Sunderland sitt andra respektive första byte när målskytten Sebastian Larsson ersätts av sydkoreanen Dong Wong Ji, samtidigt som Andrei Arshavin äntrar planen på bekostnad av Gervinho, vars flärd och företagsamhet avtagit betänkligt ju längre den andra halvleken lidigt.

Just Arsjavin uttalades sig ju om Arsenals situation i samband med EM-kvalet i veckan och sa att han förstod att fansen var besvikna, och att de skulle kunna förvänta sig mer trix och mål både från honom och från laget. Kort efter att ryssen bytts in så var han inte långt ifrån att bjuda på en kombination av de båda då han avslutat en dribblingsräd med både en och två tvåfotare i Sunderlands straffområde med att sätta ett rappt avslut tätt utanför den bortre stolpen.
Klockan tickar på – och någonstans i röran av bortslarvade frisparkar och bolltapp så byts Sunderlands spännande nyförvärv Connor Wickham in, samtidigt som Tomas Rosicky byts ut. Tjecken var, så länge han var på banan, inblandad i det mesta som hände i offensiv väg, och den skadebenägne mittfältaren var märkbart besviken över att tvingas lämna planen i förtid.

Men som tur är för den hårfagre tjecken så behövde han inte vara besviken speciellt länge. För i den 81:a minuten så tog Wes Brown – utan att åka på sitt andra gula kort – något som mest liknande ett brottargrepp på den hale Robin van Persie. Arteta och RvP ställer upp för att ta hand om frisparken i vänsterytterposition, men det är aldrig något snack om vem som ska ta den, eller hur den ska tas. Arsenals nummer 10 tassar alarmerande lugnt och behärskat fram mot bollen – som halvsekunden senare sitter högt intill Mignolets vänstra stolpe. En klassfrispark!

Sunderland har visserligen en boll i nät ett par minuter senare – men Jis 2-2 döms helt korrekt bort för offside, och närmare än så kommer faktiskt inte gästerna. Istället är det Arsenal som både genom Walcott och Arshavin är närmast att producera ett sista mål.

Matchen spelas av, domaren blås i pipan, och Arsenal vinner med 2-1. Tre blytunga poäng i Champions League-jakten. Vad jag själv tar med mig från matchen är det faktum att det är holländaren, kaptenen och pappan Robin van Persie som återigen tar tag i saker och ting när resten av maskineriet hackar, eller när den berömda osäkerheten börjar sprida sig bland Arsenal-spelarna.
Robin van Persie är ju en av få som inte har stukat, vrickat, brutit eller slitit av något på ett tag, och det känns vitalt – inte bara för Arsenals säsong utan också för klubbens framtid – att han håller sig frisk och hjälper det lag som just nu lider av skador, brist på erfarenhet och killer-instinkt med sin rutin och sina poäng.