Medlemmar: 8537 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Här firar Arsenalspelarna Ramseys sena mål i Frankrike.

Ramsey hjälte mot Marseille

ons 19 okt 2011 kl 23:16

Det luktade 0-0 så länge. Men det blev en klassisk one-nil to the Arsenal!

Låt mig säga detta på en gång: det här var inte en match som kommer att placeras särskilt högt på någon lista över de mest underhållande matcher som någonsin har spelats. Båda lagen verkade, märkligt nog, rätt nöjda med att inte låta motståndarna anfalla för mycket. För Arsenals del var det klart förståeligt då en poäng på bortaplan hade varit ett mycket bra resultat, men för Marseille som nu har två matcher av tre kvarvarande på bortaplan - och dessa mot oss och mot Dortmund - så var det mycket förvånande att se dem mer och mer spela för 0-0 ju längre matchen led. Det var i alla fall mitt intryck att det var vad de gjorde, kanske var det ett resultat av för stor respekt för oss eller något annat, men sista 20 kan jag inte påminna mig att de anföll mer än absolut nödvändigt.

Vill du som inte har sett matchen veta vad som hände i den så kan jag ge dig en mycket kort och exakt redogörelse: i den första halvleken skapade Marseille en bra målchans men skottet täcktes undan av Jenkinson till hörna, Koscielny fick se bollen nickas bort från mållinjen, Walcott missade ett bra läge (men borde kanske ha fått en straff med sig?), van Persie fick se målvakten rädda ett bra läge och sedan avgjorde Aaron Ramsey på tilläggstid. Jo, det var allt som hände i matchen i målchansväg.

Så var då detta en dålig match? Alls icke, om du frågar mig. Min uppfattning är att Arsenal svarade för en solid defensiv insats där Mertesacker och Koscielny allt mer ser ut att börja hitta ett fungerande samarbete. Jag kom på mig själv med att långt in i matchen sitta och känna mig helt kolugn angående defensiven. Marseille kom inte någonstans alls i de farliga områdena, det var stängt och igenbommat där. Framåt fanns absolut mer att önska, men för mig var det glädjande att se en fungerande defensiv.

Men själva målet då? Jodå, det är klart att jag ska försöka beskriva det. Det började med att Marseille på tilläggstid plötsligt fick för sig att kliva fram och anfalla, men det anfallet kom inte särskilt långt. I stället tog vi tag i bollen, och efter lite passande runt om på mittfältet så klev Johan Djorou fram och slog ett långt svepande inlägg mot Robin van Persie och Gervinho som rusade fram centralt. Gervinho skarvade - eller missade han? - bollen till en helt sopren Aaron Ramsey som kom älgande på vänsterkanten och han hade tid att ta emot bollen och ladda för ett skott som han dundrade in vid första stolpen helt utan chans för hemmamålvakten Steve Mandanda. Stort jubel bland Arsenal-spelarna, Arsenal-supportrarna på plats och Arsenal-supportrar framför tv-apparater runt om i världen!

Den här typen av grissegrar är, tror jag, i nuläget mycket viktiga. Vi tätade bakåt och sedan tog vi chansen när vi fick den framåt så kanske, kanske kan vi börja få in lite trygghet i laget? Trots allt har vi faktiskt vunnit fem av våra sex senaste matcher och även om motståndet inte har varit det allra bästa alla gånger så är det ändå fem vinster av sex möjliga. Missförstå mig inte nu, det finns mycket att jobba på men jag tycker ändå att vi är på rätt väg.

Överlag tycker jag alltså att det här var en ganska bra match från Arsenals sida. Johan Djourou har redan nämnts, han tvingades kliva in som högerback för den skadade Carl Jenkinson i den 62:a minuten, och jag måste säga att han gjorde ett bra jobb där. Lugn och trygg och enkla men rejäla passningar, borta var den virrige och panikslagne spelare han var mot Blackburn häromsistens och hans inblandning i målet ska harangeras. Dessutom hann han med att få en fullständigt horribel varning för något som inte ens borde ha gett frispark när han svarade för en klockren glidtackling och tog bollen och mer eller mindre blev påsprungen av motståndaren efteråt. Ett totalt obegripligt domslut som tack och lov inte gav någon vidare påverkan på matchen.

Andra spelare som skötte sig bra var Laurent Koscielny och Per Mertesacker, och jag tycker att Carl Jenkinson (skadan ska undersökas under torsdagen) var pigg i offensiven.

Vi är nu halvvägs in i gruppspelet i Champions League och vi har skaffat oss en riktigt bra utgångsposition. Dortmund förlorade borta mot Olympiacos (jo, det ska vara med c - det är så de själva vill heta) så nu leder vi gruppen på sju poäng före Marseille på sex pinnar med Olympiacos på tre och Dortmund på en. Det innebär att vi faktiskt kan bli klara för avancemang redan i nästa omgång för om vi slår Marseille hemma och Dortmund och Olympiacos kryssar så kan vi inte sluta sämre än tvåa i gruppen.

UPPDATERING: Jag räknade lite fel mitt i natten när jag skrev det här referatet - vi är vidare om vi slår Marseille och Olympiacos inte vinner mot Dortumund. Om de slår tyskarna kan vi teoretiskt hamna i ett läget där det avgörs av inbördes möte mellan oss och Olympiacos. Vinner Dortmund kan de nå upp i tio poäng, men då kan vare sig Marseille eller Olumpiacos nå samma summa eftersom Dortmund då har slagit båda dessa lag. Alltså, seger mot Marseille och hemmaseger eller kryss i Dortumund samma kväll så är vi vidare.

MATCHFAKTA

Marseille-Arsenal 0-1 (0-0)
Målen: 0-1 (90) Ramsey
Varningar Arsenal: Andre Santos, Alex Song, Johan Djourou Marseille: Souleymane Diawara, Andre Ayew, Andre Pierre Gignac
Utvisningar Arsenal: - Marseille: -
Domare: Damir Skomina
Publik:

ARSENAL

Szczesny
Jenkinson (62), Mertesacker, Koscielny, Santos
Song, Rosicky, Arteta
Arsjavin (78), van Persie, Walcott (67)
Avbytare
Fabianski, Djourou (62) Coquelin, Ramsey (78), Benayoun, Gervinho (67), Chamakh

MARSEILLE

Mandanda
Azpilicueta, N'Koulou, Morel, Diawara
Diarra, Cheyrou (87), Gonzalez (73), Valbuena
Remy (69), Ayew
Avbytare
Bracigliano, Traore, Sabo, Roland, Kabore (87), Amalfitano (73), Gignac (69)