Medlemmar: 6531 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Två ett på fingrarna - 2-1 i matchen.

Arsenal tog viktig seger mot Villa

ons 21 dec 2011 kl 21:56

Arsenal såg länge ut att tappa värdefulla poäng i tabelltoppen. Men ett sent mål av Yossi Benayoun gjorde att Gunners tog med sig samtliga tre poäng hem till London.

Sista matchen för Arsenal innan man får helgen ledigt från matchspel. Aston Villa borta stod på programmet på onsdagskvällen. Arsenal kom från en svidande 1-0 förlust mot Manchester City medan Villa i helgen fick stryk av Liverpool med 0-2, även den matchen spelades på Villa Park.
Arsene Wenger hade tvingats till rockad i sin annars ganska gjutna startelva inför kvällens match. Johan Djourou skadade sig mot City och ersattes rakt av mot Francis Coquelin. Emmanuel Frimpong fick agera mittfältsmotor i Songs frånvaro då denne var avstängd. Frimpong som i dagarna sagt att han är mer än bara en slaktare på mitten och att han faktiskt kan vara en spelskicklig mittfältare också.

Matchen startade liknande den som Arsenal genomförde mot Wigan för ett par veckor sedan med en pigg inledning från hemmalaget och ett ganska avvaktande Gunners. Villa tilläts skapa oro inledningsvis med ett par hörnor och ett farligt inlägg som avslutades med en nick av Gabriel Agbonlahor som Wojciech Szczesny utan någon större insats.
Istället var det Arsenal som skulle ta ledningen. Efter 16 minuters spel tog sig Theo Walcott, som under den första halvleken höll till väldigt mycket på vänsterkanten, förbi Ciaran Clark. Clark visade ingen större fotbollsbriljans när han drog ganska tydligt i Walcott som avancerat in i straffområdet. Straff till Arsenal. En straff som Robin Van Persie förvaltade på allra bästa sätt med en riktig projektil upp i nättaket.

Direkt efter ledningsmålet är Gunners nära att näta ånyo. Robin Van Persie tackade för senast och serverade Theo Walcott i djupet med en delikat genomskärare. Walcott borde kanske försökt runda en framrusande Guzan men valde istället att försöka lobba målvakten. Ett försök som resulterade i att Guzan avvärjde med sin axel.
Aston Villa tilläts inte skapa mycket till farligheter under den resterande delen av halvleken utan Arsenal kunde spela på resultat och gå till halvtid med en uddamålsledning.

Andra halvlek startade likt den första där Villa försökte hota med en tidig press. Men det var först efter tio minuter, när Arsenal börjat få igång ett eget spel, som Villa blev farliga. En långboll upp från Villa skapade oreda för Gunners som först förlorade en duell genom Koscielny. Bollen vidare till Vermaelen som nickade rakt in i banan där Albrighton och Mertesacker hamnade i en 50/50-duell. Villa-spelaren vann denna, kom fri med Sczcesny, och avslutade behärskat mellan benen på polacken. 1-1.
Arsenal satte direkt tryck på Villa och kunde genom Walcott skapa en hörna per omgående. En hörna där Per Mertesacker sånär kunde gjort sitt första mål för klubben. Men en bra räddning av Brad Guzan stoppade denna milstolpe.

Efterföljande period hade Gunners oerhört svårt att skapa klara lägen. Istället tilläts hemmalaget äga boll stundtals och gästerna såg allt mer frustrerande ut. En scenförändring kom i den 65:e minuten då Tomas Rosicky kom in på planen istället för Frimpong. Arsenal kunde nu skapa ett spelövertag som dock mestadels ledde till ofarliga hörnor.
Med tio minuter kvar av matchen byttes duon Arsjavin och Benayoun in med förhoppningar i att skapa ett sista tryck. Ett byte som skulle visa sig bli succéartat. Fem minuter senare fick Arsenal en hörna, lagets tolfte i andra halvlek. En hörna som Van Persie använde för att servera Yossi Benayoun i mitten. Israelen mötte med huvudet och såg till att Arsenal återigen var i ledningen på Villa Park.

Matchen avslutades med att Alan Hutton först hamnade i en dispyt med Robin Van Persie efter en närkamp. Sekunder senare skämde högerbacken ut sig då han med en idiottackling tacklade Thomas Vermaelen ur banan. Högerbacken fick syna sitt andra gula kort för matchen och därmed samlat till sig en tidig julklapp i form utav ett rött kort.
Aston Villa mäktade inte med att skapa några direkta farligheter utan Arsenal kunde hålla ifrån och vinna matchen. En match som var mycket jämn för fortsättningen. Gunners har nu två hemmamatcher mot Wolverhampton och Queens Park Rangers, två matcher som mycket väl kan resultera i sex poäng.

MATCHFAKTA

Aston Villa-Arsenal 1-2 (0-1)
Målen: 0-1 (17) Robin Van Persie, str , 1-1 Marc Albrighton (54), 1-2 Yossi Benayoun (87)
Varningar Arsenal: Per Mertesacker, Francis Coquelin, Robin Van Persie  Aston Villa: Ciaran Clark
Utvisningar Arsenal: - Aston Villa: Allan Hutton
Domare: Jonathan Moss

ARSENAL

Szczesny
Coquelin, Mertesacker, Koscielny, Vermaelen
Frimpong (66), Arteta, Ramsey (81)
Gervinho (81), van Persie, Walcott
Avbytare
Fabianski, Squillaci, Oxlade-Chamberlain, Benayoun (81), Arsjavin (81), Rosicky (66), Chamakh

ASTON VILLA

Guzan
Hutton, Dunne, Cuellar, Warnock
Albrighton (88), Petrov, Clark, Ireland (45), N´Zogbia
Agbonlahor
Avbytare
Marshall, Collins, Williams, Delph, Bannan (45), Delfouneso (88), Weimann