Medlemmar: 4951 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arteta ställs mot sitt gamla gäng.

Inför: Arsenal-Everton

fre 9 dec 2011 kl 09:23

Flera spelare vilade när Arsenal i veckan förlorade mot Olympiakos. Nu återstår det att se om vilan ger önskvärd effekt när Everton gästar Emirates.

Efter en vecka som i Arsenalögon har varit relativt lugn är det dags för att återigen beträda Emirates för en viktig match i Premier League. Arsenals match i veckan mot Olympiakos har hamnat i skuggan av manchester-lagens sorti ur turneringen, vilket vi absolut kan leva med. Under lördagens gästas Arsenal av Everton. Ett lag vars satsning uppåt i tabellen har avtagit på grund av de ekonomiska problem klubben stått inför. Man lyckades inför säsongen inte förstärka truppen nämnvärt. Däremot tappade man en av sina absolut mest betydelsefulla spelare, nämligen Mikel Arteta.

Arsenal kommer som sagt från en förlust i Champions League. En förlust som man skall ta med en nypa salt då matcher var av en oerhört svår karaktär plus att man valde att vila större delen av startspelarna. Hemmalaget visade dock styrka ett par dagar innan då man slog tillbaka Wigan med klara 0-4 på bortaplan. Gästande Everton kommer inte till Emirates med ett överdrivet stort självförtroende. Man har förlorat sina tre av fem senaste ligamatcher och återfinns just nu på en tionde plats, tio poäng bakom Arsenal. Gästerna är inte heller ett lag som spelar oavgjort, endast en match i ligan har slutat med delad poängskörd när Everton spelat. Till morgondagens match har The Toffees drabbats av två tunga bakslag då både Jack Rodwell och Leon Osman kommer missa matchen. Dessutom så testas Luis Saha sent men har möjlighet att kunna deltag.

Matchen imorgon blir självklart känslosam för Mikel Arteta. Spanjoren tillbringade sex säsonger i Everton innan han i somras skrev på för Arsenal i allra sista stund. Mittfältaren sade då att det var ett mycket svårt beslut att lämna Everton men att han gjorde det för att få annan utmaning med europaspel som främsta anledningen. För Arsenals del gäller det att ta tre poäng för att haka på i racet bland de fyra främsta. Nästa vecka väntar en tuff bortamatch mot Manchester City, vilket gör denna match ännu mer vital.

SPELPLATS

Plats: Emirates Stadium
Tid: 16.00
Tävling: Premier League
Matchodds från Unibet: 1) 1.57 X) 4.00 2) 6.10
TV-sändning: Viasat Fotboll.

SKADE- OCH AVSTÄNGNINGSLÄGET

ARSENAL: Jack Wilshere säger att han kommer tillbaka någon gång under januari. Bacary Sagna är fortfarande borta från sin skada. Kieran Gibbs blir borta i ytterligare 2-3 veckor och Carl Jenkinson i två veckor. Ryo Miyachis vristskada håller honom borta från spel ett tag till. Abou Diaby kommer också saknas mot Everton. Nya skador från Greklandsresan är trion Vito Mannone, Lukasz Fabianski och André Santos som samtliga kommer missa helgens match.

EVERTON: I Everton kommer man att få klara sig utan Jack Rodwell och Leon Osman, detta är bekräftat. Det är också bekräftat att Louis Saha kommer att vara tveksam till spel men att anfallaren skall testas sent under morgondagen. En annan som är tveksam till spel är Royston Drenthe som dras med en fotskada. Victor Anichebe är fortsatt ur spel sedan en tid tillbaka.

SÅ SÄGER TRÄNARNA

ARSENE WENGER "Jag tycker inte att vi förlorar matchen i Grekland på grund av motivation. Vi missade en del chanser i början som gjorde det svårt för oss psykiskt. Det var en stor erfarenhet för våra yngre spelare då detta mer var ett fysiskt krig än en teknisk match, dessvärre förlorade vi. Arteta är en vinnare. Han ger hela sitt hjärta för laget och för att vi skall vinna fotbollsmatcher. Mikel har tagit ett stort ansvar och gjort det väldigt snabbt."

DAVID MOYES: "Arsenals spelstil passar Arteta väldigt bra. Han vill ha bollen mycket och ha stor delaktighet i spelet. Vi behöver göra mål. Det är inte bara Cahill som behöver göra mål, hela laget behöver det."

STATISTIK

Everton har inte besegrat Arsenal på bortaplan sedan 1996. Åtta månader senare tog Wenger över och efter det har man spelat 15 matcher vilket har resultat i 13 vinster och 2 kryss för Wengers mannar.
Arsenal är obesegrade i de åtta senaste mötena mot Everton. Senast Everton fick med sig tre poäng var 2007 då man avgjorde på tilläggstid.
7-0 slutade mötet lagen emellan 2005. Robin Van Persie öppnade målskyttet och Mikel Arteta representerade Everton.
Gästerna har förlorat tre av sina senaste fem matcher i ligan.

TROLIGA STARTELVOR

ARSENAL
Målvakt: Wojciech Szczesny
Försvar: Johan Djourou, Laurent Koscielny, Per Mertesacker, Thomas Vermaelen
Mittfält: Aaron Ramsey, Alex Song, Mikel Arteta.
Anfall: Theo Walcott, Robin van Persie, Gervinho
Avbytare: Manuel Almunia, Ignasi Miqel, Emmanuel Frimpong,Andrey Arsjavin, Yossi Benayoun, Tomas Rosicky, Marouane Chamakh.

EVERTON
Målvakt:
Howard
Försvar: Hibbert, Jagielka, Heitinga, Baines
Mittfält: Bilyaletdinov, Rodman, Fellaini, Coleman
Anfall: Cahil, Saha
Avbytare: Hahnemann, Distin, Gueye, Vellios, Stracqualursi, McFadden