Medlemmar: 5292 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Kan Arsenal fortsätta vinna på resande fot?

Inför Man City - Arsenal

lör 17 dec 2011 kl 15:30

Fjärde advent kan bli fjärde raka bortavinsten då Arsenal ställs mot ligaledarna Manchester City.

Samtidigt som City har hamnat i något av en formsvacka är Arsenal i toppen på formtabellen. Gunners har fem segrar och en oavgjord i Premier League, varav tre raka segrar på bortaplan. Upplagt för Arsenal-seger? Riktigt så enkelt kommer det nog inte bli. Manchester City har ett mäktigt hemmafacit med 25 segrar på 27 matcher under 2011. Inget lag har lyckats vinna på Etihad Stadium under det här kalenderåret.

Arsenal firade 125 år förra helgen. Många klubbikoner var på Emirates Stadium under matchen mot Everton och tre statyer avtäcktes. Det var mycket uppståndelse innan matchen och Arsene Wenger sa efteråt att det kan vara svårt att behålla fokus under sådana tillställningar. Arsenal gjorde hur som helst vad de skulle och vann med 1-0.

Efter firandet har det varit desto lugnare i Arsenal-lägret då det inte varit någon veckomatch. Däremot har lottningen i Champions League dragit en hel del intresse till sig. Gunners ställs mot Milan och Zlatan Ibrahimovic, som gjorde två mål när han besökte Emirates med Barcelona för två säsonger sedan. På förhand var Milan den svåraste lottningen men det är ingen omöjlig nöt att knäcka.

Arsenal dras med många skador i backlinjen vilket gör att Thomas Vermaelen får fortsätta spela vänsterback, precis som han gjorde mot Everton förra helgen. Johan Djourou spelar i en för honom ovan högerbacksposition medan Per Mertesacker och Laurent Koscielny spelar centralt. Arsenals nykomponerade backlinje kunde inte ha fått ett svårare prov än Manchester City, som snittar nästan 3,5 mål per hemmamatch.

Manchester Citys uttåg ur Champions League var givetvis en missräkning för klubben, även om man var debutanter och gruppen var tuff. Tack vare tredjeplatsen i gruppen så får The Blues chansen att spela Europa League. I 16-delsfinalen möter man Porto, som vann turneringen förra säsongen.

Förra helgen åkte City på första ligaförlusten då Chelsea blev för svåra. Laget tog visserligen ledningen på Stamford Bridge efter bara två minuter genom Balotelli men Chelsea kom tillbaka och kvitterade genom Raul Meireles. I andra halvlek visades Gael Clichy ut efter sitt andra gula kort. Därefter fick Chelsea ett litet övertag och kunde ta ledningen med 2-1 genom inbytte Frank Lampards straff.

Även om City förlorade i London och åkte ut ur Champions League så är laget fortsatt starkt på Etihad Stadium. The Citizens har ett oerhört starkt facit på hemmaplan under 2011. På 27 matcher har det blivit 25 segrar. Bara Fulham och Napoli har lyckats ta poäng genom att kryssa på Etihad Stadium.

Under torsdagen rapporterades det om att Micah Richards och Mario Balotelli hamnat i bråk med varandra på träningen. Lagkamrater fick gå emellan för att lugna ner spelarna. Efteråt skakade Richards och Balotelli hand med varandra och Roberto Mancini sa på presskonferensen att det är sådant som händer. Det är inte första gången bråk förekommer mellan City-spelare och förmodligen inte den sista heller ...

SPELPLATS

Plats: Etihad Stadium.
Tid: 17.10
Tävling: Premier League
Matchodds från Unibet: 1) 1.72 X) 3.60 2) 5.20
TV-sändning: Viasat Fotboll.

SKADE- OCH AVSTÄNGNINGSLÄGET

ARSENAL: Mängder med skador plågar Gunners, inte minst i de bakre leden. Målvakterna Lukasz Fabianski och Vito Mannone spelade mot Olympiakos men båda två skadade sig. I backbesättningen saknas kvartetten Kieran Gibbs, Andre Santos, Carl Jenkinson samt Bacary Sagna. Santos och Sagna väntas bli borta till mars medan Gibbs förmodligen är tillbaka innan nyår. Utöver dessa sex spelare så saknas även Jack Wilshere och Abou Diaby. De blir borta i två månader respektive två veckor.

MANCHESTER CITY: Gael Clichy drog på sig ett rött kort mot Chelsea och är därmed avstängd. Aleksandar Kolarov saknas på grund av skada medan Micah Richards är tillgänglig för spel igen.

SÅ SÄGER TRÄNARNA

ARSENE WENGER: "We are ready for it physically and mentally. We are prepared and will give absolutely everything to win the game because we are in a position where we want to win the game. The one turning point in our season was the away test at Chelsea because we had not won away before that game."

ROBERTO MANCINI: “We have never had a problem bouncing back after a defeat, and I am sure we will do it again. We play Arsenal on Sunday and at the moment Arsenal are playing very well. It will be difficult but we need to start again. What is important is that we start to win again".

STATISTIK

Lagen har tre segrar var på de sex senaste mötena i ligan.
Arsenal har vunnit 10 av 14 matcher på Citys hemmaplan.
Robin van Persies 15 mål på 15 ligamatcher är tangerat rekord (med Thierry Henry, Les Ferdinand och Andy Cole).
Manchester City har vunnit alla hemmamatcher i ligan den här säsongen.
City har släppt in mål i 8 raka ligamatcher. Det har inte hänt sedan 2008.
Motsvarande möte förra säsongen slutade 3-0 till Arsenal.

TROLIGA STARTELVOR

ARSENAL
Målvakt: Wojciech Szczesny
Försvar: Johan Djourou, Per Mertesacker, Laurent Koscielny, Thomas Vermaelen.
Mittfält: Aaron Ramsey, Alex Song, Mikel Arteta.
Anfall: Theo Walcott, Robin van Persie, Gervinho.
Avbytare: Manuel Almunia, Ignasi Miquel, Emmanuel Frimpong, Tomas Rosicky, Andrej Arsjavin, Yossi Benayoun, Marouane Chamakh.

MANCHESTER CITY
Målvakt: Hart.
Försvar: Richards, Kompany, Lescott, Zabaleta.
Mittfält: Milner, Y. Toure, Barry, Silva.
Anfall: Aguero, Balotelli.
Avbytare: Pantilimon, Savic, K. Toure, De Jong, Nasri, Johnson, Dzeko.