Medlemmar: 5259 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsenal var ytterst nära att hämta upp 0-4-underläget.

Arsenal var nära ett mirakel

tis 6 mar 2012 kl 22:25

Arsenal hade en omöjlig uppgift framför sig men var endast en holländs chip från ett mirakel. Arsenal vann med 3-0 men är ute ur Champions League säsongen 2011/2012.

Det var ett mission impossible på förhand. Men filmen som skulle spela upp sig på Emirates hade inte Tom Cruise i huvudrollen utan istället ett lag klätt i rött som trodde på bragd. Arsenal startade med en väntad offensiv elva där man i stort sett satte det man hade på planen. Yossi Benayoun missade matchen på grund av sjukdom och duon Diaby/Areta på grund av skada.

Istället fick vi se en Oxlade-Chamberlain i Artetas roll på mitten och som självklart gjorde laget än mer offensivt. Och hemmalaget fick en smakstart. Just nämnda Chamberlain slog en hörna efter sju minuter från vänster som Laurent Koscielny helt sonika fick knoppa in. På reprisen visade det sig att det var Mark Van Bommel som gått bort sig i markeringen.

En smakstart från Arsenal och precis den öppningen som matchen behövde. Milan visade dock rutin och stressade inte upp sitt spel avsevärt. Ändå var det Arsenal som var framme och hotade. Van Persie sköt ur dålig vinkel, Van Persie och Rosicky kom två mot en utan att lyckas och Van Persie fick ett skottläge ur favoritposition utanför straffområde som Abbiati tvingades rädda till hörna.

Det var på Arsenal högerkant som det producerades anfallsfotboll under den första halvleken. Efter 26 minuter bryter sig Theo Walcott fram längs högerflanken och slår ett inlägg som är misslyckat. Men Thiago Silva i italienarnas försvar missar rensningen helt och bollen når istället Tomas Rosicky som behärskat placerar in 2-0 inför ett kokande Emirates.

Hemmalaget spelade klokt. Man försvarade sig lågt och bjöd inte Milan på någonting som skulle leda till en reducering och därmed ridå. Istället var det ett sunt försvarsspel och kontringar som var melodin. Och det skulle bli ytterligare utdelning.

Med två minuter kvar av halvleken så kontrade Oxlade-Chamberlain på Arsenals högerkant. Engelsmannen petade sedan bollen mellan Djamel Mesbah och Antonio Nocerino så pass bra att duon tvingades fälla Chamberlain. Straff. En straff som Van Persie väldigt vackert smekte upp i målets högre kryss.

En mästerlig halvlek där allt gick som det skulle. Arsenal hade 3-0 och behövde nu bara ett mål till för att nå en förlängning. Och andra halvleken började mer avvaktande än den första.

Det skulle dröja till den 58: onde matchminuten innan Arsenal kunde skrapa fram en farlighet. Och vilken farlighet sen. Rosicky regisserade fram en ny kontring, denna gången på vänsterkanten genom Gervinho. Ivorianens avslut räddades men returen gick till en helt friställd Van Persie som försökte chippa över den liggande Abbiati som med nöd och näppe samlade in bollen.

Ju längre matchen led ju tydligare såg man att Arsenal gjort en uppoffrande första halvlek. Spelarna var trötta och man fick lida mycket av att man endast hade två matchotränade spelare i form utav Chamakh och Park som injektioner på bänken.

Arsenal hade oerhörda problem att skapa något mer. Istället kunde Milan stängt matchen ett par gånger. Zlatan Ibrahimovic hade ett skott utanför där Szczesny lagade polsk kålpudding istället för att sköta sina uppspel. Och Nocerino hade ett läge som man bara trodde Robinho kunde missa.

Arsenal vann matchen med 3-0 men förlorade den totala matchserien med 3-4. Surt. Arsenals katastrofala match i Milano kostade avancemang. Nu gäller det att ta denna match som en energiboost istället för ett nederlag.

STOLTHET.

MATCHFAKTA

Arsenal - Milan 3-0 (3-0)
Målen: 1-0 (7) Laurent Koscielny 2-0 (26) Tomas Rosicky 3-0 (43) Robin Van Persie
Varningar Arsenal: Song, Gibbs, Sagna Milan: Van Bommel, Nocerino
Utvisningar Arsenal: - Milan: -
Domare: Damir Skomina
Publik: 59 973

ARSENAL

Szczesny
Sagna, Koscielny, Vermaelen, Gibbs
Song, Oxlade-Chamberlain (75), Rosicky
Walcott (84), Gervinho, van Persie (c)
Avbytare
Fabianski, Chamakh (75), Park (84), Jenkinson, Miquel, Özyakup, Djourou

MILAN

Abbiati
Abate, Thiago Silva, Mexes, Mesbah (89)
Van Bommel, Emanuelson, El Shaarawy (69), Nocerino
Ibrahimovic, Robinho
Avbytare
Amelia, Roma, Bonera (89), Aquilani (69), Ganz, Yepes, Zambrotta