Medlemmar: 4439 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Vermaelen blev hjälte ännu en gång.

Uppåt i tabellen!

ons 21 mar 2012 kl 22:56

Thomas Vermaelen blev för andra matchen i rad tungan på vågen genom att göra matchens enda mål mot Everton - och Arsenal klev i samma veva upp på tredjeplatsen i tabellen!

Efter nio dagars speluppehåll var det så dags för en av säsongens på förhand förväntat tuffare bortamatcher. Everton har på Goodison Park spöat upp såväl Tottenham som Chelsea som Manchester City och i dessa matcher inte släppt in ett enda mål. Personligen hade jag förväntat mig en anstormning av hemmalaget direkt från avspark, men det blev precis tvärtom. Arsenal satte högsta fart och det tog inte mer än tre minuter innan vi borde ha varit i ledningen när Robin van Persie serverade Aaron Ramsey ett kanonläge i straffområdet, men den sistnämnde fick inte alls önskad träff på bollen som seglade högt över målet.

Ett par minuter senare var Ramsey framme igen, denna gång blockerades hans skott av Johnny Heitinga ut till hörna. Den hörnan slogs på allra bästa sätt av Robin van Persie och i straffområdet skakade Thomas Vermaelen av sig Marouane Fellaini och tajmade upphoppet perfekt och styrde in bollen i den chanslöse Tim Howards högra hörn. 1-0 to the Arsenal!

Bara någon minut efter var det ytterst nära 0-2, men Howard svarade för en fin räddning på Robin van Persies närskott. Det kunde alltså ha stått 0-3 vid det här laget, och bollinnehavet efter lite mer än tio minuter var hela 75-25 i Arsenal-favör, och då var ytterst lite av det rullande i backlinjen.

Men här hände något. Everton ryckte upp sig och började komma in tätare i pressen på Arsenal, som också började slarva en del. Alex Song gav onödigt bort bollen när resten av laget var på väg framåt, och ett par snabba hemmapassningar senare hade Royston Drenthe fritt fram mot Wojciech Szczesny och satte bollen i mål. "Solklar offside", tyckte jag och många med mig, men repriserna var inte lika entydiga. Skulle du tvinga mig att säga ja eller nej så lutar jag åt "nej, det var nog inte offside så där hade vi nog tur", men det ska också noteras att Szczesny av repriserna att döma såg flaggan (och kanske också hörde domarens signal) och vad jag kunde se inte gjorde något större försök att rädda så det är inte säkert att det hade blivit mål även om flaggan inte hade kommit upp. Beslutet gick hur som helst vår väg, och 0-1 stod sig.

Everton åt sig allt mer och mer in i matchen, och under en period från ca 25:e minuten fram till strax innan 40 såg det lite darrigt ut och vi gav bort många bollar till synes ganska onödigt. Vad som dock ändå fungerade rätt bra var försvarsspelet, för trots allt bollinnehav så skapade inte Everton några riktiga målchanser utan det blev mest offsideavblåsningar - och korrekta sådana, ska sägas.

Ett par minuter innan paus tog Arsenal tag i spelet igen, och hade en sekvens på uppåt två minuter där man helt enkelt bara rullade runt bollen inom laget för att ta udden ur Everton. Det fick önskad effekt, och halvlekens sista chans gick till Tomas Rosicky som dundrade på en halvvolley som Tim Howard fick vissa problem med.

När den andra halvleken satte igång var det ett än mer taggat hemmalag som kom ut och försökte sätta hård press på Arsenal. De första minuterna fick inte Arsenal till något spel alls, men fortfarande lös målchanserna för Everton med sin frånvaro. Hemmalaget ägnade sig fortfarande också rätt ofta åt att springa offside, och blev korrekt avvinkade flera gånger. Spelet blev bitvis lite mer oorganiserat från båda håll ju längre halvleken led, men med tiden hittade också Arsenal allt mer tillbaka till ett mer effektivt anfallsspel och Robin van Persie träffade stolpen efter ett fint anfall där Kieran Gibbs följt med bra och nickat ner bollen till Robin. Även Aaron Ramsey var framme och hotade och var inte långt ifrån att bli målskytt men Howard hann få ner högernäven och räddade till hörna.

Everton å sin sida försökte pumpa in bollar mot Arsenals straffområde, men Thomas Vermaelen och Laurent Koscielny nickade undan precis allt. Everton tvingade under den andra halvleken inte Szczesny till en enda riktig räddning. Ja, han fick iofs göra en kanonräddning men då var det redan avvinkat för offside. Evertons farligaste chans var på en andraboll efter en hörna när Steven Pienaar drog på ett skott som smet ganska tätt över, men repriserna visade att Szczesny stod precis under bollbanan och hade full kontroll på läget.

Tiden började rinna ifrån Everton, och Arsenal kunde relativt behärskat spela av resten av matchen. Förvisso hade Everton mycket boll, men Arsenal var oerhört kompakta centralt och firma Vermaelen/Koscielny vann i stort sett varenda nickduell. Överlag var det en insats där spelet med boll inte fungerade klockrent, men var det något som fanns i laget så var det kampvilja. Inte en enda spelare vek ner sig i det avseendet, vilket är oerhört glädjande att se för undertecknad.

Slutresultatet blev alltså det klassiska 1-0 to the Arsenal, och tillsammans med den nästan totala jackpotten vad avser andra resultat (Tottenham-Stoke 1-1, ManCity-Chelsea 2-1) så innebar vinsten att vi nu tog steget upp på tredjeplatsen i tabellen. På lördag, innan vi möter Aston Villa hemma, så spelas Chelsea-Tottenham - vi har alltså slagläge nu. Bara att fortsätta på den inslagna vägen nu, Arsenal!

MATCHFAKTA

Everton-Arsenal 0-1 (0-1)
Målen: 0-1 (8) Vermaelen
Varningar Arsenal: Bacary Sagna Everton: Tim Cahill, Steven Pienaar
Utvisningar Arsenal: - Everton: -
Domare: Lee Mason
Publik:30 330

ARSENAL

Wojciech Szczesny
Bacary Sagna, Laurent Koscielny, Thomas Vermaelen, Kieran Gibbs
Mikel Arteta, Alex Song, Aaron Ramsey
Tomas Rosicky (88), Theo Walcott (79), Robin van Persie
Avbytare
Lukasz Fabianski, Johan Djourou (88), Andre Santos, Yossi Benayoun, Alex Oxlade-Chamberlain, Gervinho (79), Marouane Chamakh

EVERTON

Tim Howard
Tony Hibbert, Johnny Heitinga, Sylvain Distin, Leighton Baines
Leon Osman (79), Tim Cahill (88), Marouane Fellaini, Steven Pienaar
Royston Drenthe (79), Nikica Jelavic
Avbytare
Jan Mucha, Phil Jagielka, James McFadden, Phil Neville, Denis Stracqualursi (88), Magaye Gueye (79), Victor Anichebe (79)