Medlemmar: 5290 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Kan Arsenal resa sig efter debaclet på Loftus Road.

Inför: Arsenal - Manchester City

fre 6 apr 2012 kl 14:22

Förra veckans fiasko mot QPR betyder att Tottenham ligger på exakt samma poäng som Arsenal. En vinst mot gästande Manchester City är kanske viktigare än någonsin.

Sju raka ligamatcher skulle bli åtta när man under förra veckan besökte QPR på Loftus Road. Arsenal var storfavoriter, men föll snöpligt med 2-1 efter en usel insats mot bottenlaget från västra London. Nu gäller det att finna en snabb väg tillbaka till den vinnande sviten innan Tottenham och Chelsea kommer ikapp - och kanske går om.

Gästande Manchester City ligger i nuläget tvåa i tabellen och kämpar för Premier League-titeln. Arsenal är avhakade sedan länge, men kämpar fortfarande för en Champions League-plats. Det är således två lag som har allt att förlora när man på söndag äntrar Emirates Stadium.

Manchester City öppnade säsongen väldigt starkt och vann match efter match på löpande band. Många trodde således att de skulle jogga hem titeln, men efter en liten formsvacka under vintern verkar de inte ha återhittat formen. Nu ligger de fem poäng bakom Manchester United och en förlust på söndag skulle med största sannolikhet betyda att man går miste om ligatiteln - mot sina värsta konkurrenter.

Förra säsongen kom Manchester City till Emirates Stadium och ställde elva man på egen planhalva. Nu har de inte råd att göra det. Samtidigt har Arsenal inte råd att backa hem heller. Alla förutsättningar finns för att det skall bli en kanonmatch med två offensiva lag som balanserar på den tunna röda linjen.

The Gunners har inte råd med ännu en förlust, speciellt med Tottenham på samma poäng och både Chelsea och Newcastle som ligger och lurar i vassen bakom. Arsenal har en väldigt skadefri trupp och nu gäller det att gå ut och köra hårt!

SPELPLATS

Plats: Emirates Stadium
Tid: 17.00
Tävling:Premier League
Matchodds från Unibet: 1) 2.45 X) 3.35 2) 2.90
TV-sändning: Viasat Fotboll

SKADE- OCH AVSTÄNGNINGSLÄGET

ARSENAL: Arsenal är förvånansvärt skadefritt och har bara fyra män på sin skadelista. Spelarna det handlar om är alla långtidsskadade, men på väg tillbaka. Francis Coquelin, Jack Wilshere och Per Mertesacker är på bättringsvägen medan det kommer att dröja lite längre för Emmanuel Frimpong.

MANCHESTER CITY: Manchester City har även dem fyra spelare på skadelistan, men det handlar om spelare som mycket väl kan vara tillbaka på söndag mot Arsenal. Samir Nasri, Sergio Agüero, Micah Richards och Joleon Lescott kommer alla gå igenom sena läkarundersökningar för att fastställa ifall de kan spela eller ej.

SÅ SÄGER TRÄNARNA

ARSÈNE WENGER: "It will not be over [the title race], but it will make things very, very difficult. City will fight until the last, certainly, but I believe we should wait and see what happens over the weekend. Unfortunately we are not involved in the title race and we will let them sort it out between themselves, but at the moment Manchester United have the advantage. Our job is always to cope with the consequences of the game, but before you just focus on what you want to do well. The momentum is still there because in the last eight games we have won seven, so it was an interruption and a disappointment. We want to come back to what was our recent level, that means playing well and therefore winning the game".

ROBERTO MANCINI: "I can say I am proud of what the players have done in this championship. We were on the top for a long time and we have been fighting with United until now. I think we have improved as a team, in the Premier League title. Maybe we did some mistakes in the Europa League, and also the Champions League - but with 10 points you (usually) go through. I think we have improved a lot as a team but it is not finished now. I don't believe this championship is finished. If they [United] win all their games, congratulations they deserved to win the title. But seven games from the end I think anything can happen. We lost four points in two games. It is possible to happen to them".

STATISTIK

Manchester City har mött Arsenal två gånger den här säsongen. Ena gången i Carling Cup på Emirates Stadium och andra gången i Premier League på Etihad Stadium. Bägge gångerna vann man med 1-0. Senaste vinsten på Emirates Stadium innebar att man bröt den tunga sviten på 28 raka bortamatcher mot Arsenal (i alla tävlingar) utan vinst.

Senaste gången man vann ett ligamöte borta mot Arsenal var den 4 oktober 1975(!). Sedan dess har man spelat 26 bortamatcher mot Arsenal och bara gjort nio mål. Senaste två ligamötena har dock slutat 0-0 i London. I fem av de sex senaste matcherna mot Manchester City har Arsenal misslyckats med att hitta målet.

Sista gången engelsmän i Arsenal gjorde fler än tio ligamål under en säsong var 1997/1998 då man skrapade ihop 24 mål. Theo Walcotts senaste ligamål mot QPR betydde att engelsmännen nu har skramlat ihop tio ligamål under den här säsongen. Ett till skulle betyda det bästa resultatet sedan 1997/1998.

Theo Walcott har gjort eller skapat femton ligamål den här säsongen. Den ende engelsmannen som varit bättre heter Wayne Rooney. Ifall Robin van Persie gör mål blir han endast den fjärde Premier League-spelaren någonsin att göra mål mot 17 Premier League-lag under en och samma säsong. Andrew Cole (1993/1994), Alan Shearer (1994/1995).

Mancinis gäng har gjort 31 av sina senaste 36 ligamål på hemmaplan. Före jul hade David Silva gjort fem mål och åtta assist. Sedan dess har han inte gjort ett enda mål och bara stått för fyra assist. City har misslyckats med att vinna alla fyra gånger då Edin Dzeko och Mario Balotelli startat samtidigt.

TROLIGA STARTELVOR

ARSENAL
Målvakt: Wojciech Szczesny
Försvar: Bacary Sagna, Laurent Koscielny, Thomas Vermaelen, Kieran Gibbs.
Mittfält: Tomas Rosicky, Alex Song, Mikel Arteta.
Anfall: Theo Walcott, Robin van Persie, Gervinho.
Avbytare: Lukasz Fabianski, Aaron Ramsey, Yossi Benayoun, Johan Djourou, M. Chamakh, Andre Santos, Alex Oxlade-Chamberlain.

MANCHESTER CITY
Målvakt: Joe Hart.
Försvar: Micah Richards, Kolo Toure, Vincent Kompany, Aleksander Kolarov.
Mittfält: James Milner, Nigel de Jong, Yaya Touré, David Silva, Mario Balotelli.
Anfall: Edin Dzeko.
Avbytare: Costel Pantilimon, Gael Clichy, David Pizarro, Gareth Barry, Adam Johnson, Carlos Tevez, Pablo Zabaleta.